Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Nicole’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Nicole. Ik ben 4 jaar getrouwd, ben bonusmoeder van een gezellige babbelkous van 11 en al bijna 2 jaar mama van Ronja. Momenteel werk ik niet, maar zit in de ziektewet. In mijn vrij tijd ben ik graag bezig met wandelen, haken, breien, lezen, theater en Dungeons and Dragons spelen. 

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn? Wat heb je ervan geleerd?

Kinderen (ook bonuskinderen) zijn echt een spiegel. Niet altijd leuk, maar ze spiegelen heel goed terug hoe jij reageert, praat of dingen aanpakt. Dat vind ik erg grappig. En ook erg leerzaam. 
Maar het mooiste om te zien vindt ik hoe ze zich ontwikkelen. Bij mijn bonusdochter van kind tot puber en mijn jongste van niks naar peuter. 

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk of eigen onderneming?

Op dit moment zit ik in de ziektewet en ben ik thuisblijfmoeder.

Hoe vaak neem jij bewust tijd voor jezelf? En wat doe je dan het liefst?

Dat probeer ik minstens 1x per dag in te plannen. Ik probeer ‘s morgens in m’n eentje koffie te drinken en ontbijten. Overdag zit ik dan toch vaak te haken of ik doe een dutje 🤭

Laat je je kinderen klusjes in huis doen?

Ja, de oudste verzorgt de katten, geeft de planten water, veegt de tafel af en brengt het plastic weg. De jongste brengt zelf haar bord naar de keuken en haalt soms de was uit de machine. 

Hoe ga je om met de verschillende interesses van je gezinsleden? 

We liggen gelukkig op een lijn wat betreft onze interesses.

Zitten jij en je partner op één lijn wat betreft de opvoeding? Waarin verschillen jullie?

Ik denk grotendeels wel. Ik denk dat ik de jongste wat vrijer laat, ik laat haar meer ontdekken en rommel maken. Dat ruimen we daarna wel weer op. 

Hoe ziet het avondeten er bij jullie uit? 

Heel wisselend. De buitenlandse keuken wordt afgewisseld met de Nederlandse keuken, en simpel met wat ingewikkeldere gerechten. Wel regelmatig met een vleugje Duits erdoor, want daar liggen de wortels van mijn man. 

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Ik ga met de oudste in gesprek, de jongste wordt aangesproken, gewaarschuwd, en bij geen verandering of niet luisteren wordt ze op het matje geroepen. Als ik mijn geduld verlies gaat ze naar haar kamer. Dan ga ik het daarna met haar oplossen. 

Hoe zorg je dat je relatie goed blijft?

Vooral blijven praten. Elkaar even uit het oog verliezen en accepteren dat dat er soms ook bij hoort. En dan weer tijd voor elkaar maken. 

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Even wisselen met mijn man, of mijn dochter even op haar kamer laten spelen om mezelf wat lucht te geven. En soms even flink een potje janken. 

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Kijken of ik er iets uit kan halen. Zo niet, dan laat ik het afglijden, of probeer het in ieder geval 

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Kijk eens naar wat je kunt leren van je kinderen, juist als ze zich misdragen. Wat gebeurt er op dat moment met je kind? Moe? Gewoon chagrijnig? Pijn? Ontwikkelingsfase? Met een stapje achteruit doen kun je er iets nuchterder naar kijken. 

Ingezonden vraag: Als je een dag in de schoenen van jouw kind(eren) zou staan, wat vind je dan het leukste en het minst leuke aan jou als moeder?

Ik denk dat het leukste aan mij is dat ik mijn kind de vrijheid geef. Ontdek maar, kijk maar mee. Probeer het zelf eens op te lossen. (misschien is dat laatste wat minder leuk overigens, mijn dochter heeft weinig geduld 😅) En het minst leuke is dat ze sommige dingen niet mag, en dat ik dan nee zeg.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Hoe ga je om met driftbuien van je kind? 

Heb je nog een leuke volgtip wat betreft opvoeding en ouderschap?

Mandy Ronda (moeder van een kindje onder het jaar) en Wil en Tien (Willemijn is moeder van 4 jongens, 6,5, 🦋 en 1 geloof ik, en Martine van een jongen van 4, meisje van 2 en 1 meisje op komst. 


Bedankt voor jouw inzending van ‘Moeder zijn volgens’ Nicole!

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.