Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Nienke’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Nienke, moeder van Eefje (2020) en getrouwd met Rick. Ik werk bij het ROC als administratief medewerker kwaliteitszorg en daarnaast ben ik bezig mijn eigen bedrijf op te starten. Ik vind het heerlijk om een stuk te wandelen, maar ook bij familie en vrienden op bezoek gaan en uit eten zijn favoriet.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

Het meest verrassende is denk ik wel dat ik, nu ik zelf moeder ben, pas een idee heb van hoeveel mijn eigen moeder en vader van mij houden. Heel bijzonder! Het leukste vind ik de ontwikkelingen die Eefje doormaakt, het is zo tof om haar (letterlijk) te zien groeien!

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Ik denk het wel, al had ik niet echt een bepaald idee hoe ik zou zijn van te voren. Ja, ik zou niet zo’n moeder zijn die haar dochter in het roze zou steken. Drie keer raden wat Eefje het meeste draagt? 

Hoe wist jij dat je ‘klaar’ was voor een tweede kindje?

Ik denk dat ik wel klaar ben voor een tweede nu. Al vind ik het wel erg lastig hoor, ik heb geen idee hoe het zou gaan als er straks twee kleintjes hier rondlopen. Dat onbekende vind ik moeilijk. Maar aan de andere kant, met Eefje is het ook goed gekomen, dus daar hoef ik niet aan te twijfelen. 

Jouw dochter is 1 jaar oud. Hoe ga je om met deze levensfase en de daarbij behorende uitdagingen?

Eefje zit nu in de fase dat ze ontdekt wat ze wel en (vooral) wat ze niet wil. Dat kan best eens heftig zijn, als ze haar zin niet krijgt huilt en gilt ze vaak. Ik probeer er dan gewoon te zijn voor haar, dan komt ze vaak bij me uithuilen zonder dat ik iets zeg of doe. Ik knuffel haar en probeer haar daarna uit de situatie te halen, dus door iets anders te gaan doen samen. Dat werkt meestal prima. Maar soms heeft ze meerdere van die uitbarstingen achter elkaar, en ja, dan denk ik er wel eens aan om een muur opnieuw te behangen..

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

Het zijn er voor nu nog niet veel, maar de bal mag niet op tafel, de grote legoblokken ook niet, daar moet ze mee op de grond spelen. Verder mag ze de poezen en hond niet slaan maar aaien (weet ze heel goed hoor, maar soms is ze ietwat enthousiast), en wachten bij de poort tot ik hem op slot heb gedaan.

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

We zitten lekker met z’n drieen aan tafel, en Eefje eet zo goed en kwaad als het gaat met haar eigen vork. Soms help ik haar daar even mee, maar meestal gaat het prima. Het is vooral heel gezellig en fijn om samen aan tafel te zitten. En soms is het een mega bende, of hebben we geen zin om aan de eettafel te zitten en dan zitten we lekker voor de tv. Ik wil er vooral geen strijd van maken. Eten moet leuk en fijn zijn, daar moeten geen nare dingen aan vast kleven.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Vind ik nu een hele lastige. Eefje is net op zo’n leeftijd dat ze nog niet altijd snapt wat ik bedoel, maar meestal als ik nee zeg, weet ze dat het niet mag. Slaan bijvoorbeeld mag niet, ik zeg dan dat ze moet aaien, en dat doet ze dan ook. En zoals ik eerder al aangaf, als ze nee te horen krijgt en dat is niet naar haar zin laat ik haar meestal even gaan. Ik zit dan op de grond of op ooghoogte en dan komt ze meestal wel bij me uithuilen. Daarna is het ook wel weer goed. 

Hoe is het contact met je schoonfamilie?

Haha, helaas hier geen heks van een schoonmoeder! Ik heb een fijne band met ze, ze passen om de week op en het is altijd feest. 

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Meestal ga ik dan naar mijn ouders toe. Even ontsnappen aan het mama zijn en zelf even kind zijn. Of ik klaag even bij mijn beste vriendin. 

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Ik probeer meestal mijn eigen visie daar op te geven, maar soms trek ik het ook niet en dan is het heel simpel ene oor in en andere oor uit. Vertel me vooral niet hoe ik mijn kind moet opvoeden, daar ga ik echt slecht op. 

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Ongevraagd advies: Draag je kind lekker bij je, laat je kind niet te lang huilen want je kunt ze echt niet verwennen met jouw aandacht. 

Ingezonden vraag: Wat is iets dat jouw ouders deden toen je jong was, waarvan je dacht dat je dat zelf nooit zou gaan doen?

Pfoeh, goede vraag! Misschien niet helemaal het juiste antwoord in deze strekking, maar wel iets waarvan ik mijzelf beloofd heb het juist wél te gaan doen. Mijn ouders praatten vroeger niet over gevoelens. Iets dat in de loop der jaren gelukkig wel is gekomen. Over gevoelens praten is iets dat ik juist veel doe. En mijn ouders gelukkig ook steeds meer. 

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Heb je een vast avondritueel of verschilt het per avond wat je doet?


Bedankt voor jouw inzending Nienke! Nienke blogt op haar eigen blog Mama met een wolkje over het ouderschap waarbij ze speciale aandacht heeft voor mentale gezondheid.

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.