Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Tamara’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Hoi! Ik ben Tamara, 30 jaar en woon met mijn man en vier kinderen in Groningen. Momenteel werk ik nog als fulltime contentcreator en auteur, maar ik ben op zoek naar een nieuwe baan! (Hopelijk volgend jaar!) In mijn vrije tijd doe ik graag leuke dingen met mijn gezin, kijk ik graag films of ben ik aan het werk met één van mijn boeken.

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk of misschien wel eigen onderneming?

Ik werk vanuit huis als de kinderen op school zitten en soms ook in de avonduren of het weekend. Doordat ik ondernemer ben, heb ik veel vrijheid om zelf mijn tijd in te delen. Soms is het wel lastig om een bepaalde deadline te halen of me te concentreren met zoveel mensen thuis, maar over het algemeen lukt het!

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

Ik denk dat ik het het leukste vind dat je zoveel van jezelf terugziet in je kinderen. Bij bepaalde dingen die ze zeggen of doen, zie ik gewoon mijn eigen gewoontes of dingen die ik gezegd heb terug. Echt enorm grappig! Daarnaast vind ik het heel leuk dat kinderen zo’n eigen kijk op dingen hebben. Soms zie ik een groot probleem en als ik het dan aan hen vertel, blijkt het in hun ogen totaal geen probleem te zijn.

Hoe vaak neem jij bewust tijd voor jezelf? En wat doe je dan het liefst?

Niet heel vaak haha! Ik kan niet zo goed stilzitten, dus als ik een serie kijk, dan ga ik ondertussen bijvoorbeeld de was opvouwen. Soms neem ik wel eens de tijd om uitgebreid te douchen en wat te tutten, maar over het algemeen niet zo vaak. Het scheelt dat ik mijn werk heel leuk vind. Dat voelt vaak ook als iets voor mezelf doen.

Laat je je kinderen klusjes in huis doen?

Duh. Haha. Nee we zijn met zes mensen in huis en ik doe het meeste, maar iedereen draagt zijn steentje bij. De kamers moeten zelf opgeruimd worden, de kinderen ruimen de vaatwasser uit en helpen met opruimen aan het einde van de dag. Maar regelmatig krijgt iedereen een poetsdoek in hun hand gedrukt, zodat ze kunnen helpen.

Hoe ga je om met hun verschillende interesses? 

Er gewoon op inspelen. Mijn zoons vinden geschiedenis, dinosaurussen en Star Wars geweldig, waardoor we daar soms urenlange gesprekken over hebben. De meisjes hebben dan weer andere interesses, waar ze ook gewoon hun plekje voor krijgen. Qua uitjes houden we er wel altijd rekening mee dat iedereen het leuk vindt. Maar gelukkig zijn ze daar meestal niet zo moeilijk in.

Zitten jij en je partner op één lijn wat betreft de opvoeding? Waarin verschillen jullie?

Jawel. Al ben ik wat meer van de kinderen hun gang laten gaan en is hij iets strenger. Van mij mogen ze rommel maken als ze het maar weer opruimen en hij heeft liever geen chaos. Scheelt ook weer dat ik een enorme rommelkont ben, haha. Verder komt het redelijk overeen. We zijn niet zulke lastige ouders.

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

Haha, ehh ja. Nou, laten we het erop houden dat de kinderen iedere dag iets anders eten dan wij. Mijn vriend en ik houden van pittig eten met veel kruiden en de kinderen absoluut niet. Tel daarbij op dat de jongens een vorm van ASS hebben en veel dingen lastig vinden om te eten en te proeven. Ze proberen het altijd wel, maar ach. Ze eten elke avond een gezonde maaltijd en zoveel werk is het niet om even een pannetje extra op het vuur te zetten.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Hier ben ik wel streng in. Een beetje geklier moet kunnen, maar ze weten heel goed wat de grens is. De eerste keer een waarschuwing, bij de tweede keer op de trap en bij de derde keer naar hun kamer. Ik probeer ze wel altijd te vragen waarom ze dingen doen, maar vaak hebben ze het nodig om even af te koelen. En ze moeten altijd sorry zeggen.

Hoe zorg je ervoor dat je relatie goed blijft?

We laten elkaar heel vrij. Ik heb mijn eigen hobby’s en interesses en hij heeft de zijne. Als hij graag met vrienden een avond weg wil, dan mag hij gewoon gaan, geen probleem. We kunnen ontzettend met elkaar lachen en ook goed met elkaar praten. Als er ruzie is, nemen we vaak een time-out en praten het daarna uit. En dat gaat toch al ruim 15 jaar goed.

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Me even afzonderen. Ik heb een nogal licht ontvlambaar karakter, maar heb mezelf aangeleerd dat als het echt even heel zwaar is, ik beter even een kwartier boven kan gaan zitten dan alles bij elkaar te schreeuwen. Maar eigenlijk komt dit heel weinig voor.

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Trek ik me niks van aan. Haha. Nee, ik ben stronteigenwijs en ik luister eigenlijk nooit naar het advies van anderen. Vind mijn eigen manier toch beter. Ehh, niet mijn beste eigenschap dit.

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Haha oké. Nou, op de zeer geringe momenten dat ik mezelf een kutmoeder vind en vind dat ik alles heeelemaal verkeerd doe en andere moeders het veel beter voor elkaar hebben, denk ik altijd: ‘Die andere moeders doen ook maar wat.’

Mensen (kennelijk vooral Nederlanders) willen zo goed mogelijk overkomen. Ze willen laten zien dat ze mooie huizen hebben, een mooi gezin en een goed leven. En er zitten vast wel moeders tussen waarbij echt alles voor de wind gaat, maar geloof mij, ook die moeders hebben wel eens een pukkel of een coupe windhoos of een kind dat de hele dag loopt te krijsen en te jengelen.

Zolang je kind te eten krijgt, genoeg liefde, een plek om te slapen en al die andere basisonzin die kinderen nodig hebben, ben jij een goede moeder. Punt. Dus vergelijk jezelf niet met andere moeders, want je doet het top!

Ingezonden vraag: Wie volg jij op gebied van ouderschap en waarom? (bijvoorbeeld een Instagram account of een moeder in je eigen leven, etc)

Ik vind iedereen stom, haha. Natuurlijk volg ik wel andere moeders, maar ik doe alles toch het liefst op mijn eigen manier.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Wat is iets dat jouw ouders deden toen je jong was, waarvan je dacht dat je dat zelf nooit zou gaan doen?


Superleuk dat jij meedeed Tamara! Bedankt voor jouw inzending!

Vind je het leuk om meer van Tamara te zien of om meer te weten te komen over de boeken die zij schrijft? Volg haar dan op Instagram @themommydiaries_nl

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.