Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Tineke’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Mijn naam is Tineke, een Friese mama van twee. Samen met mijn vriend en onze twee kinderen (Fedde van bijna 6 en Yenthe bijna 4) wonen wij in Leeuwarden. Momenteel ben ik thuisblijfmoeder. In mijn vrije tijd ga ik graag naar het strand of naar het bos, lees ik een boek en ben ik erg actief op Instagram. Via Instagram deel ik alles over langzaam leven met kinderen in de stad en probeer ik te minimaliseren en duurzamer te leven.

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk of eigen onderneming?

Als thuisblijfmoeder is er veel tijd voor mijn gezin en mijzelf. Een bewuste keuze. Voorheen werkte ik 5 dagen als gastouder aan huis en waren de weken behoorlijk druk. Iets waar ik niet bepaald gelukkig van werd. Hierdoor ben ik langzaam en bewust gaan leven. Rust en tijd voor mijzelf is belangrijker dan veel geld verdienen. Volgend jaar wil ik weer gaan solliciteren. Dan zit mijn jongste in groep 1.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn? Wat heb je ervan geleerd?

Je kunt beter vragen wat heb ik er niet van geleerd?! Ik heb geleerd dat ik beter naar mijzelf moet luisteren, ben er duurzamer door gaan leven en ben er veel gelukkiger door geworden. Moeder zijn is altijd een van mijn grootste dromen geweest.

Hoe vaak neem jij bewust tijd voor jezelf? En wat doe je dan het liefst?

Vaak! Ik lees meestal een boek of ga een stuk wandelen.

Laat je je kinderen klusjes in huis doen?

Ze moeten hun eigen speelgoed altijd opruimen en af en toe helpen met de tafel afruimen en dekken, maar dat is dan ook alles.

Hoe ga je om met de verschillende interesses van je gezinsleden? 

Onze kinderen zijn nu gelukkig nog erg enthousiast over elkaars interesses. Nu is het nog niet zo moeilijk om een dagje uit te plannen, als ze wat ouder zijn zal daar wel verandering in komen denk ik.

Zitten jij en je partner op één lijn wat betreft de opvoeding? Waarin verschillen jullie?

Hij vind mij niet streng genoeg en ik vind hem soms te streng. Hier verschillen wij behoorlijk in, maar ik denk dat deze balans in ons gezin wel erg goed werkt.

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

Aan tafel met zijn vieren zonder schermen. Onze twee kinderen zijn slechte avond eters, ik maak er geen strijd van. Meestal is het erg gezellig aan tafel en kletsen wij over de dag.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Ze krijgen hier in huis niet vaak straf. Ik zou wel wat strenger kunnen zijn maar vaak is het ook niet nodig.

Hoe zorg je dat je relatie goed blijft?

Altijd blijven praten en elkaar niet voor lief nemen en altijd blijven waarderen.

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Ik probeer mijzelf dat even terug te trekken en echt even alleen te zijn.

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Ik hoor dit wel van meer moeders maar ik krijg dus bijna nooit ongevraagd advies.

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Neem de kinderen mee de natuur in. Het is een van de leukste low budget uitjes en ook hartstikke goed voor jezelf om te ontspannen. De natuur ontdekken door de ogen van je kinderen is ontzettend leuk en leerzaam.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Welk boek heeft jou veel geleerd? (Inclusief toelichting)

Heb je nog een leuke volgtip wat betreft opvoeding en ouderschap?

@lifebyrosie via Instagram. Een van mijn favorieten op Instagram. Rosanne is moeder van 3 mooie jongens en deelt vaak eerlijke verhalen over hoe zij het moederschap ervaart. Daarnaast geeft ze budget tips en probeert ook duurzaam te leven.


Bedankt voor jouw inzending Tineke!

Persoonlijk vind ik Tineke ook ontzettend leuk om te volgen op Instagram. Ze straalt zoveel rust uit en je kunt zien dat zij echt zichtbaar geniet van een rustig leven. Genieten van de simpele dingen, dat is wat ik zelf ook steeds meer probeer te doen en me niet te laten meeslepen door de ratrace van alledag. Wat mij betreft dus echt een aanrader om te volgen.

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.