Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Veronique’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Veronique, 33 jaar oud en moeder van twee kinderen. Yordi (9 jaar oud) en Lize (bijna 4 jaar oud) en Ik woon samen met de liefde van mijn leven en beste papa ter wereld, Patrick.

Ik werk 20 uur per week in de thuiszorg. Daarnaast ben ik ook nog ambassadeur binnen het bedrijf waar ik werk voor gemiddeld 4 uur per week. Dit is redelijk flexibel waardoor ik mijn taken ook in de avonduren of op vrije momenten kan inplannen.

In mijn vrije tijd ben ik graag op pad met de kinderen of vriendinnen. Ook kun je mij ontzettend blij maken met een leuk concert of festival.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn? Wat heb je ervan geleerd?

Ik geniet volop van de ontwikkelingen van mijn kinderen. Hoe ze steeds meer een eigen identiteit krijgen en mij vaak nog dingen moeten uitleggen. Wat ik vooral geleerd heb in de tijd dat ik moeder ben is beter te leren zorgen voor mezelf. Wanneer ik dat doe kan ik ook een gelukkige en ontspannen moeder zijn voor mijn kinderen.

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk of eigen onderneming?

Voornamelijk werk ik tijdens de schooltijden van de kinderen waardoor ik ook echt 100% mama kan zijn zodra de kinderen thuis komen.

Hoe vaak neem jij bewust tijd voor jezelf? En wat doe je dan het liefst?

Iedere dag las ik wel een paar korte momentjes voor mezelf in. Al is het een korte wandeling in de natuur of even wat muziek luisteren als de kinderen op bed liggen. Ik denk dat het juist heel belangrijk is om zo nu en dan tijd voor jezelf te hebben. Des te gezelliger ben ik als moeder.

Laat je je kinderen klusjes in huis doen?

De kinderen ruimen hun eigen speelgoed op en de oudste moet zelf zijn bed opmaken en schooltas inpakken. De jongste helpt ook graag mee met poetsen.

Hoe ga je om met de verschillende interesses van je gezinsleden? 

Vanwege het leeftijdsverschil van 5 jaar zijn er bij ons wel grote verschillen in interesses. Wij lossen dit op door af en toe wat 1-op-1 momenten met de kinderen te plannen. Ook zijn er genoeg dingen waar we allemaal van genieten.

Zitten jij en je partner op één lijn wat betreft de opvoeding? Waarin verschillen jullie?

Grotendeels wel. Al ben ik wat strenger en is nee ook echt nee. Patrick buigt wat makkelijker mee en wil soms een ‘vriend’ zijn voor zijn kinderen. Gelukkig kunnen we er wel goed over praten en maken we meestal wel duidelijke afspraken over alles.

Hoe ziet het avondeten er bij jullie uit? 

Wij eten veel verse groenten. Dit vind ik erg belangrijk en we eten met z’n allen aan tafel en bespreken dan de dag met elkaar. We proberen ook altijd tussen 17.00 en 18.00 te eten zodat de structuur er een beetje in zit.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Ik waarschuw maximaal 3 keer. Daarna is het time-out in de slaapkamer voor de oudste en de jongste moet in de hoek staan. We praten wel altijd na over wat gebeurd is en wat anders kan.

Hoe zorg je dat je relatie goed blijft?

Regelmatig de tijd nemen om iets leuks met z’n tweetjes te doen. Daarnaast veel praten en vooral veel genieten van elkaar. Na 12 jaar ben ik nog steeds smoorverliefd en weet ik dat ik met alles bij hem terecht kan. We hebben al veel ups en downs meegemaakt en dit heeft ons zoveel sterker gemaakt.

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Als het me teveel wordt neemt Patrick het stokje van mij over en ga ik een blokje om of ik zonder me even af in de slaapkamer.

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Smile and wave, haha. Nee serieus, iedereen mag zijn mening geven. Wat ik er verder mee doe is aan mij natuurlijk. Maar ik sta zeker wel open voor tips.

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Neem de tijd voor je kindje. Luister en observeer goed en zorg dat je vooral geniet want ze worden veel te snel groot. Zorg ook dat je jezelf niet vergeet. Want zoals ik hierboven al zei, je kunt pas goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. 

Ingezonden vraag: Welke waarden wil jij de kinderen graag meegeven?

Wat ik mijn kinderen graag wil meegeven is respect ongeacht iemands cultuur, afkomst etc en anderen helpen als iemand hulp nodig heeft.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Heb jij altijd al moeder willen worden?

Heb je nog een leuke volgtip wat betreft opvoeding en ouderschap?

Een leuke volgtip over opvoeding is zeker Opvoeden in zelfvertrouwen


Bedankt voor jouw inzending Veronique! Vind je het leuk om meer van Veronique en haar gezin te zien, volg haar dan op Instagram!

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.