Een GPS horloge voor kinderen kan heel handig zijn. Je geeft je kinderen er net iets meer vrijheid mee, zonder daarmee het toezicht te verliezen. In dit artikel vertel ik je over de GPS horloges voor kinderen van One2Track, die ons 2 modellen opstuurde om te reviewen.
Waarom een GPS horloge voor kinderen?
GPS horloges worden steeds populairder en je ziet steeds vaker een kind met zo’n flitsende smartwatch om de pols tijdens het buitenspelen. Wat mij betreft niets mis mee, als ze er maar verantwoord mee om gaan en het niet voor elk wissewasje gebruiken. Veel ouders geven aan dat het een veilig gevoel geeft als je kunt bekijken waar je kind op dat moment is. Dat geldt voor mij ook. Ondanks dat ik goede afspraken heb met de meiden over waar ze mogen buitenspelen, is het wel eens gebeurd dat ze bij iemand in de tuin of in huis aan het spelen waren, zonder me dat te komen zeggen. En het gevoel van je kind kwijt zijn is er een die ik geen enkele ouder toewens.
Mijn idee: als een kind oud (en verantwoordelijk) genoeg is om zelf buiten te spelen, is het ook groot genoeg voor een GPS horloge. Alles is natuurlijk afhankelijk van jouw eigen woonsituatie. Hier wordt er alleen maar achter het huis gespeeld, mogen ze geen straten oversteken of zelf naar de speeltuin verderop. Daarnaast is er ook veel sociale controle door de buren en konden mijn kinderen daardoor vanaf ongeveer 4,5 jaar zelf buitenspelen, waarbij ik dan een oogje in het zeil hield. Woon jij aan een drukke weg of minder ‘dorps’ als wij, zijn ze vast al wel wat ouder voordat ze alleen mogen spelen.
Wanneer gebruik je een GPS horloge?
- Bij het buitenspelen
- Als je kind zelfstandig van en naar school gaat
- Als je kind zelfstandig van en naar de sportclub o.i.d. gaat
- Als je een dagje uit gaat naar een plek met veel mensen (denk aan pretpark, dierentuin, speelpark etc)
- Op vakantie waar het kind niet bekend is met de omgeving
Zelf gebruiken wij de horloges voornamelijk voor het buitenspelen en bijvoorbeeld als Pippa zelf naar Oma toe gaat, wat hier een paar straten verderop is. Ook op een dagje uit is het makkelijk om ze om te doen. Daarnaast lijkt het me heel handig voor wanneer we op vakantie gaan, maar dat hebben we dus nog niet uitgetest.
One2Track benaderde mij begin van dit jaar of ik het leuk vond om hun GPS horloges voor kinderen uit te testen en zodoende ontving ik voor mijn meiden beide een horloge. We hebben de beide modellen de afgelopen weken flink getest en in deze blog lees je wat mijn ervaring is met de On2Track Connect Next en Connect Up.
Aan de slag met de GPS horloges van One2Track
Het ingebruiknemen van de GPS horloges van One2Track was vrij simpel. De horloges worden volledig gebruiksklaar en zelfs redelijk vol opgeladen geleverd. Ook het benodigde simkaartje was al geplaatst. Je moet zo’n GPS horloge eigenlijk zien als een telefoon of smartwatch. Je kunt er mee bellen en gebeld worden en berichten ontvangen en versturen. Hiervoor gebruiken de horloges een eigen telefoonnummer. Voor het gemak heb ik deze ook opgeslagen in mijn telefoon, dan kan ik de horloges ook bellen zonder gebruik te maken van de app. Als de meiden mij bellen met hun horloge krijg ik dus Pippa GPS of Nova GPS in mijn scherm te zien, wel zo handig.
Als ouder is het goed om zelf ook even ’te spelen’ met het horloge. Welke opties heeft het, hoe werkt het en wat is nodig om aan je kinderen uit te leggen. Zeker bij jonge kinderen is het belangrijk dat je even vertelt welke functies waarvoor zijn zodat jij niet een rolberoerte krijgt als ze een keer de SOS knop gebruiken zonder reden.
One2Track app gebruiken
Om de horloges te kunnen tracken, heb je de One2Track app nodig op je telefoon of tablet. Als ouder installeer je de app en maak je een account aan. De horloges kun je gemakkelijk toevoegen met de streepjescode op de achterkant van het toestel. Even scannen en je kunt aan de slag. Ook het toevoegen van een tweede ’tracker’ is vrij simpel. De andere ouder, grootouder of oppas dient dan ook de app te downloaden, een account aan te maken en het toestel toe te voegen. De persoon die als eerste het toestel heeft toegevoegd moet vervolgens toestemming geven voor deze extra personen.
In de app kun je de locatie van je kind bepalen, bellen, berichten versturen maar ook alle functies van het horloge aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld een aantal belangrijke telefoonnummers in het telefoonboek zetten. Per toestel zijn dat er 10. Zo kun je papa en mama erin zetten, of bijvoorbeeld opa en oma en de oppas. Buiten deze nummers in het telefoonboek kan er niet gebeld worden. Ook kun je een ‘veilige zone’ instellen. Zodra het horloge buiten deze zone komt, krijg je als ouder een melding.
Ook belangrijk: je kunt de horloges alleen via de app volledig uitschakelen. Het kind (of iemand anders met minder goede bedoelingen) kan dat dus niet op het toestel zelf.
Kosten voor het gebruiken
De GPS horloges werken met een simkaart waarop pre-paid beltegoed staat. De kosten van het gebruik van de horloges van mij reuze mee. Wanneer je de pre-acid functie gebruikt, wordt er maandelijks 1,25 afgeschreven als een soort gebruikers fee. Hiermee blijft de simkaart acties ook als het horloge niet wordt gebruikt. Gemiddeld genomen kost het dataverbruik voor locatiebepaling zo’n €0,02 per dag, zowel in binnen- als buitenland (Europa). Dat is natuurlijk afhankelijk van hoe lang je het horloge gebruikt, of je veel berichten verstuurt of (video)belt. Gebeld worden kost niets.
Wij hebben ook met de kinderen afgesproken dat het horloge geen speelgoed is en dat als je om de hoek bent, je gewoon naar huis kunt lopen om iets te vragen. Bellen doe je alleen als er paniek is en niet met de vraag of je bij je vriendinnetje mag gaan spelen.
Als je het horloge veelvuldig gebruikt, kun je er ook voor kiezen om een Unlimited abonnement af te sluiten. Voor €9,95 per maand kan je kind dan ongelimiteerd gebruik maken van alle functies. Het is maar net waarvoor en hoe vaak je het horloge gebruikt wil dit gunstiger uitpakken qua kosten.
One2Track Connect Next
Op advies van One2Track koos ik voor Pippa de One2track Connect Next uit met een roze bandje. Dit GPS horloge heeft qua uiterlijk vind ik veel weg van de Apple Watch en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Met een 40mm diameter HD touchscreen kunnen kinderen gemakkelijk swipen tussen de functies en is ook videobellen heel gemakkelijk. Met dit horloge kun je dus bellen en gebeld worden, spraakberichten versturen en ontvangen en tekstberichten ontvangen. Ook heeft het een aantal handige buitenspeelfuncties zoals een stopwatch en scorebord en kun je er zelfs het weer op bekijken. Toch handig als je weet dat er regen aan gaat komen!
Het fijne aan de GPS horloges van One2Track is dat ze vooral heel functioneel zijn en daarom bewust geen spelletjes hebben. Het is juist de bedoeling dat kinderen lekker gaan buitenspelen en dat ze met een GPS horloge daar meer vrijheid in kunnen krijgen.
One2Track Connect Up
Voor Nova kozen we voor de One2Track Connect Up, een GPS horloge dat net wat smaller is. Dit toestel heeft ook een HD touchscreen, maar dan in een diameter van 37mm. Overigens is het voor Nova nog steeds een enorm gevaarte op haar pols, maar daar groeit ze vast nog wel in. De Connect Up kan eigenlijk alles wat de Connect Next ook kan, alleen mist het de functies scorebord en weerstation. Voor Nova kozen we de kleur oranje, zodat de meiden hun horloges makkelijk uit elkaar kunnen houden.
Op beide horloges kun je de wijzerplaat instellen met een analoge of digitale klok, net wat jouw kind het makkelijkst vindt. In de app kun je overigens ook een wekkertje zetten. Handig als hulpmiddel om op tijd thuis te zijn of juist op tijd te vertrekken.
Wat de meiden het leukst vinden aan hun horloge? De stappenteller, haha! ‘Mama, ik ga nog even mijn stappen zetten vandaag!’ Géén idee van wie ze dat hebben, haha.
Mijn ervaring met One2Track
Over het algemeen ben ik heel positief over de GPS horloges van One2Track. Ze zijn gemakkelijk in het gebruik en hebben een vrij lange batterijduur. De kwaliteit van gesprekken is goed en ik vind de functies op het horloge heel duidelijk. Zelfs Nova die eigenlijk maar weinig gebruik maakt van bijvoorbeeld een tablet had binnen 2 minuten haar eerste foto al gemaakt en verstuurd en weet moeiteloos op de belknop te drukken als ze contact wil leggen.
Ik vond het heel handig dat de horloges bij het uitpakken eigenlijk al klaar voor gebruik waren. Binnen 5 minuten had ik de app geïnstalleerd, een account aangemaakt en de horloges aan mijn app toegevoegd. Fotootje erbij, telefoonnummers erin en gebruiken maar. Hier vinden de meiden hun horloges ook enórm interessant, dus willen ze ze graag om.
Wij hebben heel duidelijk aan de meiden gezegd dat hun horloge geen speelgoed is en ze dus ook niet voor elk wissewasje hoeven te bellen of een berichtje te sturen. Ze hebben allebei twee gezonde benen en ze spelen eigenlijk nooit echt ver. Op deze manier houden we de verbruikskosten ook laag. Zelf vind ik het vooral fijn dat ik met een druk op de knop kan zien waar ze zijn, ik niet meer rondjes hoeft te lopen om ze te zoeken of als een viswijf hoef te roepen dat het eten klaar is en ze naar huis moeten komen. Ook nu Pippa wat ouder wordt en steeds meer vrijheid krijgt, vind ik het fijn haar te kunnen volgen. Voorheen fietste ze naar oma en hing ik daar al gelijk aan de telefoon: ‘je moet haar ongeveer…… NU de hoek om zien komen’. Nu kan ze haar horloge om en kan ik precies zien of ze goed is aangekomen. Yay voor meer vrijheid, maar voor ook yay voor meer rust voor mij!
Veelgestelde vragen over een GPS horloge voor kinderen
Kan het op de wifi?
Het horloge werkt alleen met een simkaart. Het is dus niet zo dat als je kind thuis is, de data via de wifi verloopt. Het toestel maakt overigens wel gebruik van wifi om locatie te bepalen.
Kunnen andere mensen je kind volgens behalve de ouders?
Alleen de personen die jij als ouder toestemming geeft om te tracken, kunnen ook volgen. Als Admin (de persoon die het toestel als eerste toegevoegd heeft) kun je meerdere toezichthouders aanwijzen. Zo kunnen Opa en Oma of de oppas ook gebruik maken van het systeem.
Hoe snel ga je door je ‘beltegoed’ heen?
Het horloge wordt geleverd met €1,50 beltegoed. Dat is genoeg voor de gebruikskosten van de eerste maand. Zoals ik hierboven al vertelde, is er een maandelijks fee van €1,25 met daarbij de kosten van het bellen en het dataverbruik. Hoeveel kosten je daar aan hebt, is afhankelijk van hoe veel je belt of berichten verstuurt. Je kunt ook kiezen voor een Unlimited abonnement van €9,95 per toestel, daar zit dan de gebruikersfee bij in.
Laat een kind het GPS horloge goed om zitten?
Mijn kinderen van 5 en 8 jaar laten het horloge prima om zitten. Maar of die van jou dan ook doen? One2Track geeft zelf aan dat de meeste GPS horloges worden gebruikt door kinderen tussen de 6 en 12 jaar en ik denk dat vooral jongere kinderen het af zouden doen.
Past het ook met een jas of vest?
ja het past, mits de mouwen niet al te strak zijn.
Zijn de horloges waterdicht?
De horloges zijn niet volledig waterdicht. Dit betekent dat een regenbuitje of een keertje handen wassen geen probleem is, maar je moet er niet mee gaan zwemmen.
Hoe is de kwaliteit van bellen?
Vergelijk het alsof je met iemand belt die op de speakerfunctie staat. Ik vind het prima verstaanbaar.
Kan er ook een andere simkaart in?
Nee, je kunt geen andere simkaart gebruiken. Is je simkaart geblokkeerd of heb je er andere problemen mee, kun je bij One2Track voor €12,95 een vervangende simkaart aanvragen met daarop weer €1,50 beltegoed.
Heb je nog meer vragen over de GPS horloges van One2Track? Stel ze gerust in de reacties hieronder. Ik zal mijn best doen je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden of ik verwijs je door naar de juiste pagina van One2Track zelf.