De afgelopen weken is het weer wat frisser, natter en donkerder. Het is echt herfst aan het worden en dat merk ik ook aan mijn eetlust. Ik heb behoefte aan stevige ontbijtjes die goed vullen en het liefst ook nog een beetje warm zijn. En dat heb ik gevonden in dit heerlijke recept voor een ontbijttaartje met havermout, fruit en groente. Een perfect begin van de dag!

Waarom havermout eten bij het ontbijt?

Het lijkt wel alsof havermout de afgelopen jaren een enorme comeback heeft gemaakt. Niet vreemd ook, want met een portie havermout van zo’n 40-50 gram heb je goed vullend ontbijt dat rijk is aan vezels, ijzer en eiwitten. Als je daar dan ook nog fruit en groente aan toevoegt, kun je eigenlijk wel zeggen dat je gewoon heel lekker bezig bent.

Is een ontbijt met havermout gezond?

An sich is een ontbijt met havermout een redelijk gezonde optie en is het, voor degenen die er mee bezig zijn, ook nog eens een optie die redelijk laag in calorieën is. Of nou ja, kan zijn. Want wat je veel ziet gebeuren is dat er havermout gebruikt wordt en er heel veel verschillende toppings gebruikt worden. Je snapt dat je kommetje havermout er niet gezonder op wordt als je er een halve pot chocopasta overheen gooit. Je kunt dan beter gezondere opties zoals fruit, groente, noten en zaden gebruiken als topping. Het is maar net wat je ‘op let’.

Een ontbijttaartje met havermout, fruit en groente – recept

Nu ben ik zelf niet zo van kommetjes havermout, of nou ja, dat denk ik, want volgens mij heb ik dat nog nooit voor mezelf gemaakt. Tsja, je kan het maar beter eerlijk opbiechten hè. Goed, ik zal het op mijn lijstje zetten als ik mijn ontbijttaartjes zat begin te raken. Waar ik overigens weinig kans toe zie, want ik ben echt heel erg blij met mijn nieuwe, vullende ontbijtje waarbij je ook nog eens heerlijk kunt variëren.

Ontbijttaartje met havermout, fruit en groente – basisrecept voor 4 porties

  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 150 ml melk (koe of plantaardig – wat jij wil)
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • 180 gram grove havermoutvlokken
  • 60 gram havermeel (je kunt hiervoor gewoon havermout in een keukenmachine/staafmixer/hakmolentje doen)
  • 2 stuks fruit, bijvoorbeeld appel
  • 150 gram geraspte wortel
  • ovenschaal (ik gebruik een kleine glazen overschaal – dat is genoeg voor 4 porties)
  • vork
  • evt een kom, maar je kunt alles ook gelijk in de overschaal mixen
  • oven 180 ºC

Dit ga je doen:

  1. Prak de bananen met de eieren en de melk. Voeg hier de koekkruiden aan toe en vervolgens de havermeel, bakpoeder en havermoutvlokken.
  2. Snij de appel in kleine stukjes (ik laat zelf de schil er om zitten) en rasp de wortel.
  3. Mix alles goed door elkaar en doe het in de ovenschaal (invetten was bij mij niet nodig)
  4. Bak je ontbijttaart zo’n 45 minuten af op 180 ºC

Bewaaradvies

Ik bewaar mijn ovenschaal met ontbijttaart gewoon in de koelkast met een stuk zilverfolie eroverheen. Dat werkt prima. Wil je liever geen zilverfolie gebruiken, neem dan een overschaal met deksel (bijvoorbeeld deze Pyrex). Je ontbijttaartje blijft prima vier dagen goed. Misschien zelfs wel langer, maar zo lang krijgt het hier de tijd niet 😉

Ik zet mijn portie even 30 seconden in de magnetron voor het eten en dan doe ik er nog een klein beetje pindakaas overheen, maar dat is natuurlijk aan jezelf!

Variëren op het ontbijttaartje met havermout recept

Inmiddels ben ik er al achter dat je prima kunt variëren met dit recept. In de basis gebruik je banaan, ei, melk, havermout en wortel en met het fruit kun je verschillende soorten uitproberen. Denk bijvoorbeeld aan peer, kiwi, blauwe bessen of aardbeien. Bij mij staat het gebruik van pompoen ook nog op mijn lijstje, lekker met wat pumpkin spice kruiden!

Eet smakelijk!

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links. Dat wil zetten dat als jij daar op klikt of wanneer je iets via deze link iets koopt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Het kost jou niets extra.