Op het moment dat ik dit schrijf, weet ik eigenlijk helemaal nog niet of onze plannen voor Oud en Nieuw door kunnen gaan. We zitten namelijk in quarantaine, omdat we mogelijk besmet zijn met corona. Heel vervelend allemaal, maar ik kan jullie natuurlijk wel vertellen wat er zonder tegenbericht op de planning staat!

Nova is jarig

Allereerst vieren de we de verjaardag van Nova. Zij wordt 31 december alweer 2 jaar. Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik twee jaar geleden op oudjaarsdag om 7 uur in de auto stapte naar het ziekenhuis in Gouda alwaar ik ingeleid zou worden. Na wat koetjes en kalfjes, een kopje koffie met een appelbeignet en de planning om te gaan inleiden, kwamen mijn weeën na het breken van de vliezen zelf op gang en had ik 3,5 uur later Nova in mijn armen.

Vorig jaar hielden we een klein feestje hier thuis, met Opa en Oma, Oma en wat vrienden van ons maar dit jaar zijn we natuurlijk wat meer gelimiteerd. Als alles goed gaat komen onze ouders dus wel even kort op bezoek om een taartje (of vers gebakken appelbeignet natuurlijk) te eten en hopen we er zo toch nog iets feestelijks van te maken.

Appelbeignets bakken

Als zolang als dat ik me kan herinneren bakken we zelf oliebollen en appelflappen. Vroeger stonden mijn ouders altijd de hele ochtend samen in de keuken om schalen vol van deze zoete lekkernijen te bakken. Alles wat we zelf niet opaten die avond, ging de volgende dag mee naar Opa en Oma, waar we ieder jaar met de hele familie samen kwamen. Hoe dan ook, ik lust op zich best een oliebol, maar niet genoeg om ze zelf te gaan bakken. En hoewel mijn ouders de ouderwetse appelplak-beignets bakten, ga ik toch liever voor het bladerdeegexemplaar zoals je ‘m gewend bent van de bakker. Ik zet op oudjaarsdag in de ochtend dus mijn bakkerijtje op, en maak zelf beignets.

Vorig jaar hebben we daar trouwens wel mee gelachen. We hadden best nog wel wat beignets over, dus die aten we lekker op bij het ontbijt. Het leek me wel een leuk experiment om een ander smaakje aan mijn beignet toe te voegen en smeerde er een laagje pindakaas op, tot afschuw van mijn tafelgenoten. Maar na de eerste hap was ik om: appelbeignets met pindakaas zijn de shit!

Vrienden op bezoek

Net zoals vorig jaar staat er op de planning dat Bas en Maaike komen. Sowieso mogen zij niet ontbreken op Nova’s verjaardag, maar wij vinden het natuurlijk ook heel gezellig dat ze komen. Ook maken we er gewoon weer een logeerpartijtje van, dus ik moet nog wel even aan de slag met het opruimen van de zolder annex logeerkamer.

Lekker eten

Bij zo’n feestdag hoort er natuurlijk ook lekker eten bij. Vorig jaar zaten we, nadat we de kinderen op bed hadden gelegd, lekker aan de kaasfondue. Maar nu Pippa dat laatst ook geproefd heeft, denk ik dat ze dit jaar wel graag mee wil eten. Kaasfondue met brood, zelfgebakken focaccia, peer, vegaballetjes, witlof, paprika en nog veel meer lekkere hapjes komen er op tafel. Ik heb er nu al zin in, haha.

Spelletjes spelen

Hoewel je natuurlijk de hele avond naar de tv kan gaan zitten kijken, zetten wij op de achtergrond de top 2000 aan en gaan lekker spelletjes spelen. Vorig jaar speelden we onder andere Sequence en Phase 10, laatst deden we nog een spelletjesavond met 30 Seconds en voor deze oud en nieuw haal ik denk ik nog een leuk spel bij de nieuwe spellenwinkel hier in het dorp. Beetje de lokale ondernemers steunen kan geen kwaad natuurlijk!

Aftellen tot 2021

Natuurlijk staan we even voor twaalf klaar met een lekkere fles Cava, tellen we af, wisselen kusjes en knuffels uit en zingen keihard mee met Happy New Year van Abba. Ik heb geen idee of er hier in de wijk nog wat siervuurwerk wordt afgestoken dat binnen de beperkingen van het vuurwerkverbod past. Naar buiten ga ik eigenlijk nooit. We hebben een extra brede vensterbank en daar gaan we lekker in zitten en loeren op deze manier naar buiten. Lekker warm en gevuld glas en hapjes binnen handbereik!

Lekker burgerlijk oud en nieuw vieren

Je leest het al, wij zijn niet van die enorme feestbeesten met oud en nieuw. Dat tijdperk ben ik wel een beetje voorbij. Als sinds Pippa er is, leggen we de kinderen gewoon op de normale tijd op bed. Als ze wakker worden van het vuurwerk, halen we ze wel even naar beneden en kijken we naar de lampjes buiten, maar ik heb gemerkt dat mijn meiden het vooral goed doen op regelmaat en hun vaste patroon. Langer opblijven komt wel wanneer ze wat ouder zijn!

Ook gaan we zelf niet meer om 5 uur pas naar bed, haha. Als het een uur of 2 wordt, is het laat zat. Oh, als ik dit zo typ voel ik me echt een ouwe muts, haha. De volgende ochtend ontbijten we nog lekker met z’n allen en daarna is het feest voorbij en kijken we vol moed het nieuwe jaar tegemoet.

Wat doe jij met oud en nieuw? En laten jullie de kinderen opblijven, maak je ze wakker of liggen ze gewoon lekker te slapen om 12 uur?