Je kent ze vast wel, van die ouderwetse tips om schoon te maken. En aangezien mijn keukenkastjes lichtelijk overbevolkt raken met voor elk probleem een ander schoonmaakmiddel, vond ik het wel eens leuk om te kijken welke ouderwetse schoonmaaktips nu echt nog werken!

Huis-, tuin- en keukenoplossingen van Oma

Ik heb mijn oma nog nooit zien sjouwen met een emmer vol verschillende schoonmaakmiddelen. Nee, zij had overal wel een ander middeltje voor. En dan gewoon iets wat ze sowieso wel in huis had. Of wat gewoon al 100 jaar zo gedaan werd en zij ook niet beter wist. Welke schoonmaaktips van toen werken nu nog steeds?

Azijn als allesreiniger

Azijn wordt nog steeds gebruikt als een veelzijdige allesreiniger. Meng gelijke delen water en azijn in een spuitfles en gebruik het om oppervlakken zoals glas, tegels en aanrechtbladen schoon te maken. Azijn staat bekend om zijn desinfecterende eigenschappen en laat bovendien een frisse geur achter. Tegenwoordig onderscheiden we schoonmaakazijn en natuurazijn. Het verschil tussen deze twee is best belangrijk. Je kunt ze beiden gebruiken om schoon te maken, maar alleen natuurazijn is ook geschikt om te gebruiken bij het eten.

Azijn gebruik je onder andere voor het ontkalken van je badkamer of waterkoker, het werkt goed om spiegels en ramen streeploos schoon te maken en je kunt het zelfs als wasverzachter gebruiken. En dat dus alles zonder allerlei gekke toevoegingen! Daarbij, azijn is ook nog eens flink goedkoper dan al die andere middelen!

Schuurmiddel? Baking soda!

Je hoeft echt niet ver te zoeken om meer natuurlijke middelen te gebruiken bij het schoonmaken van je huis. Een van die veelgehoorde ouderwetse schoonmaaktips is het gebruik van baking soda. Gebruik baking soda als schuurmiddel door het bijvoorbeeld op de onderkant van je pannen te strooien en met een natte spons om goed ge schrobben. Werkt echt!

Let op: vaak wordt ook de truc van baking soda en azijn genoemd echter heffen de werkende stoffen van azijn en baking soda elkaar op en versterkt het elkaar zeker niet. Onzin dus!

Koffieprut als handzeep én plantenvoeding

Door koffieprut te gebruiken als een schurende handreiniger, kun je hardnekkig vuil van je handen verwijderen, zoals na het werken in de tuin of wanneer je smeer aan je handen hebt.

Koffieprut bevat daarnaast stikstof, calcium en andere voedingsstoffen die gunstig zijn voor planten. Meng het met de aarde in bloempotten of strooi het rond planten in de tuin. Het helpt niet alleen als meststof, maar kan ook fungeren als een natuurlijke bestrijdingsmiddel tegen slakken, mieren en katten. Zij vinden koffieprut een stuk minder fijn.

Let wel op: laat de koffieprut eerst goed drogen voordat je het in de tuin gebruikt. Anders is de kans groot dat het gaat schimmelen.

De leukste huis- tuin- en keukenmiddeltjes

Kende je deze tips ook al?

  • Haren groen door zwemmen in chloorwater? Geef het een maskertje met ketchup. Wel goed nawassen 😉
  • De slakkenvanger van Hamelen: Graaf een kommetje in in een plantenperk en giet er een laagje bier in. Alle slakken komen hier op af!
  • Kauwgom in je haar? Beetje pindakaas in smeren!
  • RVS maak je streeploos schoon houden? Wrijf het rvs na met een drupje olijfolie.
  • Gebruik talkpoeder op vetvlekken in kleding alvorens het de wasmachine in gaat.
  • Citroensap tegen kalkaanslag.
  • Gebruik olijfolie of kokosolie om al je houten meubels weer te laten glanzen.
  • Maak zelf luchtverfrisser door water, rozemarijn, citroenschillen en wat vanille te koken.
  • Dure lipscrub? Nee joh. Meng een lepeltje olijfolie met een lepeltje kristalsuiker et voilà: natuurlijke lipscrub.

Heb jij nog meer leuke ouderwetse schoonmaaktips?

liefs Kirsten