Met het Hollandse weer weet je het maar nooit. Zomers kunnen prachtig zijn maar de kans zit er ook dik in dat je een zomervakantie in het water ziet vallen. Dat is het natuurlijk mooi als jouw tuin voorzien is van een veranda, overkapping of serre. Wanneer je nadenkt over het plaatsen van zo’n aan- of uitbouw, is het goed om te weten wat nu echt het beste bij jou en je gezin past. De ene overkapping is de andere niet!

Het verschil tussen een tuinkamer, overkapping en serre

In de volksmond worden de verschillende benamingen voor de diverse overkappingen nogal eens door elkaar gehaald. De een noemt het een serre, maar ook woorden als terrasoverkapping of tuinkamer komen voorbij. Wanneer jij echter nadenkt over het plaatsen van zo’n pareltje in je tuin, is het toch wel handig om te weten wat wat nou precies is. Dan kun je tenminste ook gericht zoeken en laten we eerlijk zijn, aan elke vorm van tuin overkapping hangt een ander prijskaartje. 

Het verschil tussen een tuinkamer en een serre

Hoewel alle uitbouwen met een glazen dak al snel een serre wordt genoemd, is er wel degelijk een verschil tussen een serre en een tuinkamer. Het allergrootste verschil is dat een serre een volledig geïsoleerde aanbouw aan het huis is en je het dus zomer en winter kunt zien als een verlenging van je woonkamer.

Wanneer kies je een tuinkamer?

Kom je een stukje ruimte tekort binnen maar ben je ook weer niet op zoek naar een enorme verbouwing aan je huis? Dan is een tuinkamer wellicht een goed idee. Een tuinkamer is eigenlijk een terrasoverkapping maar dan met zijwanden en een voorwand die te openen is. Een tuinkamer is een perfect om meer tijd in de buitenlucht door te kunnen brengen maar wel beschermd te zijn tegen wind of een paar spatjes regen. Wil je ook in de winter van je tuinkamer genieten? Dan is een dikke trui of een dekentje een goed idee. Eventueel kun je gebruik maken van een terrasheater. Zo zit je er alsnog warmpjes bij.

Met een tuinkamer creër je meer buitenleefruimte. De voorwand kan geopend worden.

Wanneer kies je een serre?

Wanneer je zomer en winter gebruik wilt maken van de ruimte, bijvoorbeeld als extra zithoek, kantoor of als manier om je woonkamer te vergroten en meer licht te geven, is een serre de beste oplossing. De meeste serres worden aangebouwd aan de bestaande woning waarna ook deuren of ramen kunnen worden verwijderd. Doordat deze aanbouw volledig geïsoleerd is, betrek je het dus echt bij het woongedeelte van je huis en is er het hele jaar door een aangename temperatuur.

Een serre is volledig geïsoleerd en dient als vergroting van de leefruimte in huis.

Wanneer kies je voor een tuinoverkapping?

De trend van het moment is om meer buiten te zijn en gebruik te maken van je eigen leefomgeving. Een terras- of tuinoverkapping helpen je daarbij. In de zomer biedt een overkapping bescherming tegen de zon en kun je, zelfs als het ‘s avonds wat meer afkoelt, lekker buiten blijven zitten en genieten van de laatste zonnestralen. Wat je ook steeds meer ziet is een overkapping over de buitenkeuken zodat het niet per definitie zonnig en 25 graden hoeft te zijn om de barbecue aan te steken. Voor mensen die, net zoals wij, voornamelijk de achterdeur gebruiken voor toegang tot het huis, is zo’n tuinoverkapping ook heel prettig. Met slecht weer sta je dan in ieder geval droog als je je deur van het slot haalt en natte spullen laat je gewoon onder de overkapping achter!

Een terras- of tuinoverkapping zorgt voor bescherming tegen zon en regen.

Welke aanbouw kies jij?

Heb jij inmiddels een goed beeld van de diverse opties om nog langer van je tuin te genieten? Ga je voor een tuinkamer, een tuinoverkapping of een volledige serre? Zelf hebben wij een terrasoverkapping op de planning staan, maar nu ik me er wat meer in verdiept heb, zou dat zomaar eens een tuinkamer kunnen worden!

Deze blog schreef ik in opdracht van Verasol.

liefs Kirsten