Wat wil je komende week eten?, vroeg ik de Vent vorige week. ‘Wil je een keertje krootjes maken, maar dan op z’n Rotterdams?’. Ja joh, als jij krootjes wilt, krootjes it is. Nu ben ik zelf helemaal niet vies van bietjes, zoals ze bij mij thuis genoemd werden maar het was al wel een hele tijd geleden dat ik ze had gegeten, laat staan klaargemaakt.
Wat heb je nodig
- 1 pakje voorgekookte bieten
- 500 gram (zonder schil) kruimige aardappelen
- gerookte spekblokjes
- een ui
- slasaus
- natuurazijn
- peper
Wat moet je doen?
Schil de aardappelen, of wees lui slim en koop geschilde aardappelen en kook ze gaar. Bak ondertussen de spekjes uit in een koekenpan. Snijd de uit heel fijn en laat ze nog een minuutje of 2 met de spekjes meebakken.
Haal de bietjes uit de verpakking. Weet voorzichtig, want vlekken van het bietensap zijn echt ongenadig! Rasp de bietjes boven een grote pan en een grove rasp. Zet het vuur onder de pan laag. Omdat het voorgekookte bietjes zijn, hoef je het geheel alleen maar op te warmen. Maak de bietjes aan met een scheut azijn, wat peper en een scheut slasaus. Niet zo vies kijken, zo hoort het nou eenmaal, ik heb het ook niet verzonnen. Maar lekker dat het is! Stamp de gekookte aardappelen door de bietjes heen en schep de spekjes en de uit erdoorheen.
Het weer was er afgelopen week wel naar, zo’n oer-hollands stamppotje op het bord. Ik bakte er nog een boomstammetje bij en een bakje appelmoes on the side, en klaar zijn je échte Rotterdamse krootjes.
Krootjes of bietjes? That’s the question. Onder welke naam ken jij deze groente?
Klik hier voor meer makkelijke recepten!