Afgelopen weekend liepen we in de bouwmarkt om een paar lampjes te halen. ‘Ik wil ook nog even rookmelders halen, want dat is straks verplicht in huis!’ vertelde Sebas. Ik stond hem eerst nog een beetje vreemd aan te kijken. ‘Vanaf wanneer dan?’ Blijkbaar was dit nieuws compleet langs me heen gegaan en ik kan me voorstellen dat jij misschien ook niet op de hoogte bent van deze nieuwe regelgeving. Des te belangrijker dus om er een blogje over te schrijven.

Rookmelders verplicht in huis

De rookmelderwetgeving in Nederland gaat dit jaar flink veranderen. Per 1 juli is het verplicht om je huis te voorzien van voldoende rookmelders. Eerder werden deze eisen al van toepassing op nieuwbouwhuizen die na 2003 gebouwd zijn maar nu gaat de regel ook gelden voor bestaande woningen. En dat betekent wellicht dat jij wat aanpassingen in huis zal moeten gaan maken.

Wat zijn dan precies voldoende rookmelders?

Als stelregel kun je aanhouden dat elke verdieping van de woning minimaal 1 rookmelder moet hebben maar het is natuurlijk beter om in elke afzonderlijke ruimte een melder te plaatsen.

Uiteraard speelt de bouwmarkt er ook op in en hangen er overal dit soort posters.

Wat gebeurt er als ik de verplichte rookmelders niet in huis heb?

Als huiseigenaar ben jij natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de wetgeving. Dat wil zeggen: niemand anders komt voor jou de rookmelders ophangen of je erop attenderen dat je dat nog moet doen. In een huurhuis is het in principe de taak van de verhuurder om de woning goed onderhouden op te leveren (en hier vallen rookmelders dus ook onder) maar we weten allemaal: bij grote verhuurmaatschappijen of louche huisbazen kan dat allemaal nogal eens wat tijd in beslag nemen.

Breekt er brand uit en wordt aangetoond dat er geen (of niet voldoende) verplichte rookmelders aanwezig waren in je huis, kan de verzekering besluiten om niet uit te keren omdat je dan niet voldoet aan de wetgeving. Ik zeg dit niet om je bang te maken, maar de kosten bij brandschade kunnen flink oplopen, zeker als er niet snel genoeg alarm wordt geslagen en de brand slaat over naar de naastgelegen huizen. Dat is een risico dat je niet wilt lopen. Zeker niet als je relatief goedkoop een paar rookmelders op kunt hangen op strategische plekken.

Aan welke eisen moeten een rookmelder voldoen?

In het kader van ‘beter voorkomen dan genezen’ kochten we gelijk een aantal simpele brandmelders die aan de gestelde veiligheidseisen voldoen. Een rook- of brandmelder moet een CE markering hebben en het Europese EN 14604 certificaat hebben. Een brandmelder die aangesloten is op netstroom (dus waar geen batterijen in zitten en die via bedrade stroom werkt) heeft het NEN 2555 certificaat nodig. Let daar dus op als je nieuwe rookmelders gaat kopen en check gelijk degenen die je hebt hangen.

Waar hang je ze het beste op?

Omdat rook direct opstijgt, hang je een rookmelder op het plafond. Het is per 1 juli 2022 dus verplicht om op iedere verdieping minstens 1 rookmelder op te hangen. Dat doe bijvoorbeeld in de woonkamer of hal beneden, op de overloop op de eerste verdieping en op de overloop op zolder. Op deze manier voldoe je aan de richtlijnen en zit je dus ‘safe’. In de praktijk is het veiliger om in elke aparte ruimte een rookmelder te hangen omdat je natuurlijk zo snel mogelijk gealarmeerd wilt worden wanneer er nood is. Het is dan misschien wel niet verplicht maar achteraf wil je natuurlijk niet denken ‘had ik maar niet bezuinigd op mijn eigen veiligheid’.

Aan de slag met het plaatsen van rookmelders?

Wij kochten zelf vier van onderstaande melders: simpel doch doeltreffend. Deze melder werkt op batterijen die ongeveer 5 jaar mee gaan en geeft een alarm van 85 decibel af als er nood is. Daar word je in ieder geval wel wakker van.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om rookmelders op netstroom te nemen, of een systeem wat de melders aan elkaar koppelt. Wat, je kunt zelfs melders nemen met een app, of ze aan Home Kit of Google Nest koppelen en checken als je niet thuis bent. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt. Hoeft niet. Kan wel. Bijvoorbeeld met deze rookmelders:

Waar je in ieder geval voor moet zorgen is dat je per 1 juli 2022 voldoet aan de wetgeving. Ook omdat het moet, maar vooral omdat het wel zo veilig is voor jezelf en je gezin.

liefs Kirsten

Deze blog is NIET gesponsord maar bevat WEL affiliate links