Niemand zit erop te wachten maar toch kan het zijn dat het gebeurt: je hebt schimmel in huis. Er zijn vele manieren waarop schimmel kan ontstaan maar gelukkig kun je met deze 3 tips schimmel in huis effectief verwijderen!

He bah, er zit schimmel in huis!

Je kijkt omhoog naar het plafond bij het raam. He bah, er zit schimmel! Hoe komt dat daar nou weer? Schimmelvorming in huis kan een hardnekkig probleem zijn maar met de juiste aanpak kun je het probleem wel in de kiem smoren. Schimmel is een veelvoorkomend probleem en kan, naast dat het er natuurlijk niet fris uit ziet, ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld leiden tot allergieën en ademhalingsproblemen.

In deze blog staan een aantal fijne tips om schimmel in huis te verwijderen en toekomstige groei te voorkomen. In sommige, slecht geïsoleerde, huizen is het lastig, maar door proactief aan de slag te gaan, kun je wel een zo schimmelvrij leefomgeving creëren voor jou en je gezin.

Hoe komt schimmel in huis?

 1. Vochtproblemen
  Vocht is een van de belangrijkste factoren die schimmelgroei bevordert.
 2. Slechte ventilatie
  Onvoldoende ventilatie kan vochtige lucht binnen houden, wat kan leiden tot schimmelgroei. Ruimtes zoals badkamers, keukens en kelders zijn gevoeliger voor schimmelvorming vanwege het hogere vochtigheidsniveau.
 3. Lekkages
  Lekkende leidingen, dakgoten, ramen kunnen vochtproblemen veroorzaken die schimmelgroei bevorderen. Het stilstaande water dat ontstaat door lekkages biedt een ideale omgeving voor schimmel om te groeien. Ieuw!
 4. Natte materialen
  Als natte materialen, zoals tapijten, meubels of kleding, niet goed worden gedroogd, kan er schimmelvorming ontstaan.
 5. Slechte isolatie
  Slechte isolatie kan leiden tot condensatie op oppervlakken zoals ramen, muren en plafonds. Condensatie zorgt voor vochtige omstandigheden die schimmelgroei kunnen bevorderen, vooral als de oppervlakken langdurig vochtig blijven.

Wat kun je doen om schimmel in huis te verwijderen?

Als je schimmel hebt ontdekt, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Volg de onderstaande tips om schimmel effectief te verwijderen en erger te voorkomen.

Tip 1: Grondig schoonmaken

Wanneer je schimmel in huis ontdekt, is het belangrijk om het grondig schoon te maken. Als je zelf aan de slag gaat met het verwijderen van schimmel, let dan goed op je eigen veiligheid. Schimmels verwijderen is geen fijn klusje, dus schakel indien het probleem te groot is een deskundig bedrijf in!

 1. Draag beschermende kleding, zoals handschoenen, een masker en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen schimmelsporen.
 2. Zoek uit waar de schimmel vandaan komt. Het kan te maken hebben met vochtproblemen, lekkages of slechte ventilatie. Je kunt wel schoonmaken maar als je het probleem in de basis niet oplost, is het dweilen met de kraan open.
 3. Meng een oplossing van water en milde zeep of een speciale schimmelreiniger. Volg de instructies op het etiket van de reiniger als je deze gebruikt. Ga nooit zelf verschillende schoonmaakmiddelen mengen!
 4. Gebruik een borstel of spons om de schimmel voorzichtig weg te vegen. Zorg ervoor dat je alle aangetaste oppervlakken grondig reinigt en spoel ze daarna af met schoon water.
 5. Droog het gebied: Zorg ervoor dat het behandelde gebied volledig droog is om hergroei van schimmel te voorkomen. Tip van flip: hiervoor kan je föhn uitkomst bieden!

Tip 2: Hou de luchtvochtigheid in de gaten

Schimmel gedijt goed in vochtige ruimtes, dus het beheersen van de vochtigheid in je huis is belangrijk om schimmelvorming te voorkomen. Hier zijn enkele maatregelen die je kunt nemen:

 1. Zorg voor goede ventilatie in je huis, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken. Installeer ventilatoren of gebruik een luchtontvochtiger om overtollig vocht te verminderen.
 2. Repareer lekkages in je huis, zoals lekkende leidingen, dakgoten of ramen. Zo voorkom je dat water zich ophoopt.
 3. Verminder condensatie door isolatie toe te passen op koude oppervlakken, zoals ramen en buitenmuren. Heb je veel last van schimmel kan spouwmuurisolatie mogelijk een uitkomst zijn.

Tip 3: Regelmatig Onderhoud

Regelmatig onderhoud van je huis kan helpen bij het voorkomen van schimmelvorming. Hier zijn een paar belangrijke aandachtspunten:

 1. Meet regelmatig de luchtvochtigheid in je huis met een hygrometer. Een ideale luchtvochtigheid ligt meestal tussen 30-50%. Als het te hoog is, neem dan maatregelen om het te verlagen bijvoorbeeld door het plaatsen van een ontvochtiger.
 2. Zorg ervoor dat je natte oppervlakken zoals badkamertegels, douchegordijnen en raamkozijnen regelmatig reinigt en droogt.
 3. Overweeg het gebruik van schimmelwerende verf op muren en plafonds, vooral in vochtige gebieden. Deze verf bevat antischimmeltoevoegingen die de groei van schimmel helpen voorkomen.

Om het nog maar eens te herhalen: schimmel is een hardnekkig probleem en als je het niet goed aanpakt, kan het voorkomen dat het een langdurig probleem wordt, met alle gevolgen van dien. Werken de huis-tuin-en-keukenoplossingen niet? Schakel dan een professional in om je te helpen. Zij weten wat ze doen!

Heb jij nog goede tips om schimmel in huis te voorkomen of heb je dé tip om het te verwijderen? Laat het achter in een reactie!

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.