Ben je voornemens om je kind een mobiele telefoon te geven? Hoe pak je dat dan aan en waar moet je op letten bij het afsluiten van een sim-only abonnement. Lees vooral deze blog met handige tips!

Even een stukje geschiedenis

Wanneer kreeg jij zelf je eerste mobiele telefoon? Ik was zelf 13 jaar, ik zat in de brugklas en ik heb mijn moeder maandenlang aan haat kop gezeurd of ik er nu toch ook echt eentje mocht ‘want iedereen had zo’n ding!’. We hebben het in deze situatie alleen wel over bijna 25 jaar geleden (ja, zo oud ben ik dus al, haha). En toen was mobiele telefonie nog hartstikke niet en vooral duur in gebruik. Beltegoedkaarten waren niet aan te slepen, een sms-je versturen kostte nog 25 cent per berichtje en internetten op je telefoon was nog een ver-van-mijn-bedshow. In 25 jaar is er veel veranderd!

Een mobiele telefoon voor je kind

Inmiddels lijken kinderen op steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon te krijgen. En wat jij of ik daarvan vinden, is hier niet belangrijk. Elke ouder mag zelf de beslissing maken wanneer hun kind oud genoeg is voor een mobiele telefoon. Wellicht is dat omdat ze al zelf naar huis gaan vanuit school, of af en toe eens een uurtje alleen thuis blijven, of omdat je niet wil dat ze steeds jouw telefoon lenen voor een spelletje, noem alle redenen maar op. Of het nu voor plezier of noodzaak is, een mobiele telefoon is handig, maar brengt ook kosten met zich mee.

Let hierop bij een sim only abonnement voor je kind

Veel ouders maken de keuze om hun kind een oude telefoon te geven met daarbij een sim only abonnement. Zo’n abonnement heeft diverse voor- en nadelen en het is goed om te weten wat je koopt. Het is dus handig over de volgende punten goed na te denken voordat je een sim only abonnement voor je kind afsluit.

De databundel

In verhouding gebruiken kinderen vaker het internet dan dat ze met hun mobiele telefoon zullen bellen. Het is dus wijs om even te checken hoe groot de databundel bij een sim only abonnement is. Gemiddeld genomen heb je aan 1 GB – 3 GB data meer dan genoeg voor ‘normaal’ gebruik (social media, internet en het versturen van berichtjes). Dit is de data die je dus buitenshuis gebruikt. Veel kinderen gebruiken hun mobiele telefoon het meest op plaatsen waar er wifi is. Een (veel) grotere databundel is dus niet nodig.

Belminuten

Bedenk van tevoren hoeveel belminuten je kind nodig heeft. Nu zijn de abonnementen tegenwoordig heel anders opgebouwd dat toen je zelf jong was. Waar vroeger de focus lag op belminuten, ligt nu juist de focus op data. Bij de meeste sim only abonnementen krijg je nu onbeperkte belminuten. Check altijd wel of deze minuten ook in het buitenland gelden zodat je na je vakantie niet ineens voor een dikke rekening komt te staan. Stel eventueel een maximum in bij je aanbieder!

Roaming

Met een unlimited databundel hoef je je niet zoveel zorgen te maken over roaming in zowel Nederland als het buitenland. Met een beperkte bundel is het echter wel handig om hier zicht op te houden. Zeker als internet extra kosten met zich meebrengt bij gebruik in het buitenland, is het wijs om roaming uit te zetten tijdens een vakantie of om het datagebruik in het buitenland helemaal uit te zetten.

Veiligheid en toezicht

Hoewel je je kind wellicht enige vorm van privacy wilt geven bij het gebruik van een mobiele telefoon, is het toch slim om te weten wat ze doen. Een ongeluk zit in een klein donker hoekje van het internet en een kind heeft niet het vermogen om online de goede van de slechte mensen te onderscheiden. Sommige providers bieden hiervoor extra diensten aan waarmee je bepaalde content kunt filteren, zodat je er voor kunt zorgen dat je kind alleen toegang heeft tot gepaste inhoud voor hun leeftijd of waarmee je bepaalde apps kunt blokkeren.

Wanneer een mobiele telefoon?

Zoals ik eerder al zei: wanneer een kind een mobiele telefoon krijgt, is aan de ouders. Zelf zou ik het geven van een eigen mobiele telefoon nog wel even uit willen stellen. Mijn meiden zijn nu 5 en 8 en ik vind het ook echt nog niet nodig dat ze ‘overal bereikbaar’ zijn. Wel hebben ze allebei een GPS-horloge, wat ik als opstapje naar het gebruik van een mobiele telefoon toch ook wel heel handig vind.

Op welke leeftijd krijgt/kreeg jouw kind een mobiele telefoon? En hoe heb je toen gekeken naar de kosten? Koos je voor beltegoed of ben je toen ook voor een sim only abonnement voor je kind gegaan?

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.