Deze week mocht ik weer meevaren op de blogboot en heb ik me laten voorlichten over het gebruik van Smart Home oplossingen in en om het huis. In deze blog vertel ik je over deze handige apparaten en hoe ze er voor kunnen zorgen dat jouw huis er ook tijdens jouw afwezigheid bewoond uit ziet. Zo kun jij met een gerust hart op vakantie en houd je je huis vanaf een afstandje in de gaten!

Blogboot Smart Home editie

In een winters zonnetje door de grachten van Amsterdam varen in een elektrische rondvaartboot van Starboard Amsterdam. Ik doe het graag! Ook deze editie van de Blogboot, georganiseerd door Marguerita, was weer een feestje om mee te maken. Speciaal voor deze editie waren er twee merken met smart home technologie mee om ons kennis te laten maken met hun producten: Slide, voor automatisch open- en dichtgaande gordijnen en Nuki, met smart locks. En aangezien er hier thuis al heel wat ‘met een druk op de knop’ geregeld is, was ik zeker wel benieuwd naar wat we in huis nog meer kunnen automatiseren.

Smart Home producten

Zoals Kai, oprichter van Slide, ons eerlijk opbiechtte: het ontwerp voor zijn product is gekomen uit pure luiheid. In zijn relatief kleine woning in Amsterdam had hij al heel wat geautomatiseerd. Het enige waarvoor hij nog steeds moest opstaan was het openen of sluiten van de gordijnen. Waarom kan dat ook niet gewoon automatisch? Het is toch fijn dat gordijnen vanzelf dichtgaan (denk eens aan hoeveel kou goede gordijnen kunnen tegenhouden – scheelt weer in de stookkosten!) en hoe fijn is het om ‘s ochtends wakker te worden bij natuurlicht? Oké, hij voegde er ook aan toe dat het wel héél makkelijk is als je op de bank ligt en je wilt je filmprojector op de gordijnen laten projecteren. Ach, zijn we allemaal niet liever lui dan moe?

Uitleg over Slide gordijnensystemen
Meryemvan Sweetnicethings.nl en Martine van 123cadeauidee.nl krijgen uitleg van Kai over het Slide automatische gordijnsysteem.

Ook Martin van het Oostenrijkse bedrijf Nuki was op zoek naar een manier om zijn leven makkelijk te maken. Steeds weer die vergeten sleutelbos of mopperen op die sleutelbos die maar steeds zwaarder werd. Samen met zijn broer bedacht hij een systeem waarmee je het slot van je deur gemakkelijk van afstand kunt openen en afsluiten door middel van je telefoon, een code of met een afstandsbediening met vingerafdruk. Inmiddels zijn ze 8 jaar verder en is het Nuki al bezig aan zijn 4e generatie Smart locks en hebben ze bijna een half miljoen tevreden klanten!

Tips om jouw huis er tijdens je vakantie bewoond uit te laten zien met smart home oplossingen

We kennen natuurlijk allemaal de eeuwenoude truc met ‘het lampje op de timer’ maar gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer handige manier om je huis er bewoond uit te laten zien tijdens je vakantie. Zeker wanneer je in de wintermaanden op vakantie gaat, en het langer donker is, is het toch wel fijn om meer leven in de brouwerij te brengen dan een schemerlampje op een timer. Hoe je dit kunt doen? Lees zeker mijn tips!

De gordijnen automatisch open en dicht

Leuk hoor, als je netjes dat lampje hebt ingesteld, maar als tijdens jouw afwezigheid de gordijnen altijd open of juist altijd dicht zitten, toont dat niet van heel veel actie in huis. Op de Blogboot maakte ik kennis met de Slide Light, een systeem dat er voor zorgt dat je gordijnen open en dicht gaan, met een druk op de knop!

Zoals je hierboven al kon lezen, is het idee voor Slide ontstaan uit pure luiheid, maar een goed idee blijft een goed idee, toch? Slide is een systeem dat je op elke (rechte) gordijnrails kunt bevestigen. Met Slide kun je gordijnen met een maximale breedte van 6 meter openen en sluiten. Perfect voor in de woonkamer dus.

Het mooie aan zo’n systeem is dat je met de app (of een integratie met jouw Smart Home systeem zoals Apple Home Kit, Alexa of Google Assistent) met een druk op de knop, je gordijnen kunt openen en sluiten. Waar je dan ook bent ter wereld! Je kunt er zelfs hele schema’s voor inregelen, bijvoorbeeld bij zonsopkomst of zonsondergang of dus tijdens een vakantie. Het mooie aan dit systeem is dat je er dus niet alleen voor zorgt dat je huis er bewoond uit ziet, door het sluiten van je gordijnen kun je zeker in de winter ook flink besparen op je stookkosten. En dan heb je de investering van dit product er ook zo weer uit!

Een goed slot op de deur

Natuurlijk ligt het voor de hand dat je je huis goed afsluit wanneer je de deur uit gaat. Maar sleutels zijn dingen die we te pas en te onpas vergeten. Daarnaast, je wilt liever ook niet dat er teveel mensen zijn met een eigen sleutel van jouw huis. Dat probleem lossen de Smart Locks van Nuki op. Een Nuki Smart Lock is makkelijk te installeren op je huidige deurslot. En hoewel ik in eerste instantie mijn bedenkingen had bij het gebruik van smart locks, moet ik zeggen dat ik er de voordelen echt wel van in zie. Het mooie bij Nuki is dat je vanaf de buitenkant niet kunt zien dat er een smart lock wordt gebruikt. Waar je bij andere merken zowel aan de binnenkant als de buitenkant van de deur iets moet monteren (of zelfs een slotenmaker moet laten komen voor de installatie), is het bij de Nuki voldoende om alleen aan de binnenkant van de deur de smart lock te monteren. En het installeren kost je zo’n 3 minuten. Een kind kan de was doen!

Je kunt de deur vervolgens openen met je smartphone, een bluetooth afstandsbediening en zelfs met een code of vingerafdruk. En, zeker niet onbelangrijk: ook gewoon met je normale huissleutel. Je kunt zelfs instellen dat de deur automatisch van het slot gaat als jouw telefoon in de (nabije) buurt is. Superhandig als je met drie boodschappentassen, een kratje bier en natuurlijk nog twee oververmoeide kinderen aankomt.

Wil jij weten of jouw slot geschikt is om de Nuki Smart Lock te gebruiken? Doe hier de handige installatiecheck!

Op welke momenten is zo’n smart lock nu eigenlijk echt handig?

  • Je kunt de deur op afstand openen en afsluiten. Handig wanneer bijvoorbeeld de kinderen hun sleutel vergeten zijn en jij niet thuis bent. Ook voor jongere kinderen die je liever nog geen eigen sleutel wilt meegeven, zijn er handige opties om de deur te openen (bijvoorbeeld met een vingerafdruk).
  • Er tijdens je vakantie iemand voor de huisdieren en de plantjes zorgt. Je kunt deze personen (tijdelijk) toegang geven met de app, of zelf de deur voor ze openen en sluiten.
  • Je hebt bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp of thuishulp. Ook voor hen hoef je dan geen sleutel achter te laten. Je kunt ze op hun vaste moment toegang geven met de app en zelfs een bepaald tijdsslot instellen. Komt jouw schoonmaakster altijd op vrijdagochtend terwijl jij er niet bent? Je geeft dan alleen toestemming om de deur te openen op dat moment. De rest van de week kunnen ze dan niet zomaar naar binnen.

Extra tip: laat je huisdierenoppas of degene die de plantjes even water komt geven ook wat spulletjes verplaatsen in huis. Even de kussens van de bank anders leggen, verwissel een paar plantjes in het raamkozijn of iets dergelijks.

Een cameradeurbel en/of beveiligingscamera

Als er iets is wat een inbreker niet wil, is het gezien worden. Met een cameradeurbel of een beveiligingscamera maak je jouw huis al gauw heel onaantrekkelijk om bij in te breken. Het is immers duidelijk dat jij er voor zorgt dat ongenode gasten op beeld staan.

Naast het beveiligen van je huis is een beveiligingscamera ook handig om bijvoorbeeld huisdieren mee in de gaten te houden. Wat doet jouw hond of kat eigenlijk als jij de hele dag weg bent?

Geld besparen met smart home oplossingen

Hoewel de aanschaf van deze diverse smart home devices natuurlijk best een investering is, kan het je op den duur toch ook veel geld besparen. Zo besparen wij heel veel op onze stookkosten door het slimme systeem van Tado, waarmee we alle verwarmingen per kamer kunnen instellen. Het systeem detecteert wanneer we niet thuis zijn, of wanneer er een raam openstaat en het dus niet nodig of handig is om te stoken etc.

Welke smart home oplossingen heb jij thuis al? Of wat zou je graag eens willen proberen?

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor.