Meer tijd doorbrengen met het gezin, het dan leuk hebben en het liefst ook nog zonder schermpjes. Ik denk dat we dat allemaal wel willen. En dat kan ook, als je maar de juiste activiteit uitzoekt! Wij speelden het thuismysterie SOEK! ‘Team X en het verdwenen geheime recept’, een spel geschikt voor het hele gezin, waarover ik je in deze blog meer ga vertellen.

Over het ontstaan van SOEK!

Als je me al wat langer kent, weet je dat ik het ontzettend leuk vind om samen te werken met lokale ondernemers. Niet alleen ben ik regelmatig te vinden in The Game-Inn, de lokale spellenwinkel, ook ontmoet ik daar aan te lopende band leuke ondernemers. Zo wees mijn businessbuddy Martine me laatst op het spel van SOEK! ‘Dat is echt wat voor jullie!’ en ze bracht me in contact met de makers van SOEK! die toevallig bij haar in de wijk wonen. Lokaler dan dat ga je het niet krijgen toch?

SOEK! is bedacht door twee zussen, Tessa en Leontien, die samen als missie hebben om meer verbinding te creëren binnen het gezin, in een tijd waarin schermpjes en overvolle agenda’s geen uitzondering zijn. Dat moet anders kunnen, is wat zij dachten en ze gingen aan de slag met het creëren van een familiespel dat er voor zou zorgen dat er meer verbinding binnen het gezin ontstaat. SOEK! staat voor speuren, oplossen, ervaren en met elkaar! Echt iets om samen aan te werken en iets om naar uit te kijken met z’n allen!

Hoe werkt het SOEK! spel?

Het eerste spel van SOEK!, ‘Team X en het verdwenen geheime recept’, is een mysterie dat jullie met het hele gezin moeten gaan oplossen. Het spel bevat 5 enveloppen die elk goed zijn voor een losse spelsessie van zo’n 30-45 minuten. In deze 5 spelsessies gaan jullie de geheime dienst van Swietsentriets helpen om het gestolen recept weer terug te vinden. Met iedere envelop die je opent, kun je een nieuw stukje van het mysterie oplossen.

Het leuke aan het SOEK! spel is dat je zelf kunt bepalen wanneer jullie spelen. Het is natuurlijk een onwijs leuk idee om iedere keer onverwachts een nieuwe envelop in de brievenbus te vinden. Misschien kun je de buren even vragen om je daarbij te helpen, maar eerlijk: ik stak de brieven gewoon in de bus als Pippa even boven was, dat werkt net zo goed! Overigens is het wel het leukst om er steeds een paar dagen tussen te laten zitten. Dat bouwt de spanning lekker op!

Mysterie spel door de brievenbus

Het spelen van het spel heeft dus als doel om met het hele gezin samen te werken. Om het spel te kunnen spelen is er in ieder geval 1 kind uit groep 4-8 nodig. Het spel is op hun denk- en fantasieniveau bedacht maar juist door samen te werken kan iedereen bijdragen aan het kraken van de codes. Voordat je de eerste envelop gaat openen, is het handig om de uitleg zelf even goed te lezen. Daarna wijzen de andere enveloppen zich vanzelf.

Wat vinden wij van het SOEK! spel ‘Team X en het verdwenen geheime recept’

SOEK! stuurde mij een exemplaar van hun thuismysterie op, om het te spelen met mijn gezin. Nou, dat hoefde ik maar precies 1 keer te vertellen aan Pippa van bijna 8. Zij is echt dol op het spelen van gezelschapsspellen en had dan ook gelijk zit om hier aan te beginnen. Wij kozen ervoor om dit spel alleen met haar te spelen, om juist op deze manier even lekker qualitytime met haar te hebben. Vanwege het co-ouderschap is ze natuurlijk al maar de helft van de tijd hier en die tijd moet ze ons eigenlijk ook altijd met Nova delen. Dit was dus de perfecte manier om iets bijzonder met alleen haar te doen.

Nu zijn Sebas en ik ook wel echt fan van escaperooms en escapespellen en past deze vorm van spelen ook echt wel bij ons. Het leuke is, is dat we begonnen met spelen en hoewel het spel natuurlijk voornamelijk gericht is op kinderen, wij toch af en toe ook echt even moesten nadenken. Dat is toch wel knap, om een spel te maken dat zo breed inzetbaar is.

Team X en het verdwenen recept
Verder was ik ook helemaal niet fanatiek… 😉

Wanneer komt de tweede envelop?

Nadat we hadden gewerkt aan de eerste envelop, duurde het dan ook niet lang of Pippa begon zich af te vragen of de nieuwe envelop snel door de bus zou vallen. Tussen alle drukte door speelden we afgelopen weekend met haar de tweede envelop. Het moment dat de envelop tevoorschijn kwam, ging ze gelijk in de actiestand. Alle benodigdheden verzamelen (potlood, kleurtjes papier etc) en zorgen dat iedereen zo snel mogelijk klaar zit. Ik vind het oprecht leuk om te zien hoe enthousiast ze is over dit spel.

SOEK! familie spel

In het tweede deel moesten we onze gevonden codes mailen aan een speciaal e-mailadres. En ik denk dat haar ogen niet groter konden worden dan op het moment dat ik het mailtje voorlas dat we terugkregen. Ook weer zo’n leuk element aan het spel. Voor Pippa bestaat er dus echt een Geheime Dienst van Swietsentriets, want die hebben de mail terug gestuurd. Laten we hopen dat de volgende envelop een stuk sneller door de brievenbus zal vallen en we weer snel verder kunnen spelen!

Mam, dit is echt zó leuk!

Nou, als er iemand enthousiast is, is het Pippa wel. En daarbij, wij zijn ook oprecht enthousiast over dit spel. Het zit zo goed in elkaar en naast dat het voor Pippa echt hersenkraken is, is het voor ons een mooie mogelijkheid om haar uit te dagen, te ondersteunen en te sturen in het denkproces zonder gelijk alle antwoorden te geven. Ik denk dat in ons geval de missie van Tessa en Leontien ook echt geslaagd is: het gezin dichter bij elkaar brengen en verbinden. Wij hebben nu nog 3 enveloppen om te spelen, dus als het allemaal meezit, ronden we het voor het eind van het jaar precies nog af. En dan hoop ik van harte dat Tessa en Leontien nog een keer zo’n creatief spel willen bedenken, want dit smaakt absoluut naar meer!

met 5 enveloppen los je het spel op.

Goed om te weten:

Net zoals de meeste escapespellen, kun je dit mysterie één keer spelen. Je gebruikt de materialen ook echt, dus je kunt het niet herhalen. Maar, in tegenstelling tot die andere spellen, heb je niet 1, maar wel 5 spelmomenten waarin je met het op te lossen mysterie bezig bent.

Je kunt het spel via zowel op de eigen website van SOEK! als bij Bol.com kopen en het kost €24,95 (inclusief verzendkosten). Natuurlijk ligt het spel ook in de lokale spellenwinkels The Game-Inn (Nieuwerkerk aan den IJssel) en Spel en Meer (Zoetermeer).

En wat ons betreft echt een aanrader!

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via deze links ontvang ik daar een kleine vergoeding voor. Het kost jou niets extra.