Voordat ik kinderen had zei ik altijd dat ik mijn huis nooit zou over laten nemen door bergen speelgoed. En hoewel ik daar nog steeds achter sta, is het leed inmiddels al geleden. Ook mijn meiden hebben een aardige hoeveelheid hysterisch gekleurd speelgoed. En hoe graag je ook een speelgoed vrije woonkamer wil, spelende kinderen laten nu eenmaal links en rechts nog wel eens wat achter. Hoe je ervoor zorgt dat je huis geen enorme chaos wordt? Je leest het in deze blog!
Hoeveel speelgoed heeft een kind nodig?
Soms vraag ik mezelf wel eens af hoeveel speelgoed een kind nodig heeft in zijn leven. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: aanzienlijk minder dan dat het nu heeft. Je hoort wel eens van kinderen die bakken vol speelgoed hebben maar het liefst spelen met een lege doos of een wc-rolletje. Speelgoed is absoluut niet noodzakelijk voor een kind, mits er maar voldoende dingen zijn om mee te spelen of ontdekken. Maar goed, je kind helemaal geen speelgoed geven is ook weer zo over de top minimalistisch.
Afgelopen maand deed ik mee met een opruimcursus van Learn2Organize speciaal gericht op ouders met kinderen. Het ging over dat je kinderen heel goed zelf kunt leren opruimen mits de op te ruimen hoeveelheid te overzien is. En daar gaat het vaak mis. Kinderen hebben tegenwoordig zoveel speelgoed, dat ze zelf het overzicht niet meer hebben om het fatsoenlijk op te ruimen. Een goed idee is het om dan samen met je kind te gaan kijken waar echt nog mee gespeeld wordt en wat misschien wel naar een ander kindje kan. Met de bezem door de speelgoedkast dus!
Lees ook deze blog van Cheryl over LEGO opruimen voor handige tips.
Richt een speciaal hoekje in
Wat je steeds vaker ziet is dat mensen een speciaal speelhoekje inrichten in hun (woon)kamer. Persoonlijk vind ik dat echt helemaal niks, maar voor anderen werkt dit dus weer heel goed. Mijn kinderen spelen dus het liefst op de grond, op de rand van de open haard of lekker aan onze grote eettafel waar voldoende ruimte is om alles lekker breed neer te leggen.
Maar zo’n speciaal hoekje kan voor jouw kind wel heel goed werken. Denk maar eens aan die grote speeltafel van hout met kralen, een vormenstoof, Lego en allerlei andere speelmogelijkheden die je vaak ziet in de wachtruimte bij de dokter. Kinderen worden altijd direct aangetrokken door zo’n speciaal hoekje en kunnen ineens superlief spelen zonder jou nodig te hebben. En zijn dan nog boos ook als je niet lang genoeg op je afspraak hoeft te wachten omdat de dokter eens een keertje niet uitloopt.
Wissel speelgoed af
Een andere tip die ik kreeg is om speelgoed met regelmaat te wisselen. Dus speel eens een paar weken met een bak Duplo en ruil deze daarna in voor Playmobil of Kapla. Over dat laatste gesproken, ik dacht dat Kapla en River Stones echt speciaal speelgoed voor kinderdagopvang was. Tegenwoordig kun je juist dat speelgoed wat op school en het KDV wordt gebruikt ook zelf in huis halen, kijk bijvoorbeeld eens bij Kinderspel. Maar goed, terug naar het wisselen. Net als bij het opruimen van speelgoed, vinden kinderen het ook lastig te kiezen als er te veel keuze is. Beperk dus de keuze bij het speelgoed en wissel regelmatig om voor een nieuwe impuls en je zult zien dat je kinderen veel leuker en intensiever met hun speelgoed omgaan.
Wees selectief in je aankopen
Mijn laatste tip voor jou als het om speelgoed gaat is dat je selectief moet zijn bij je aankopen. Kinderen zijn enorm beïnvloedbaar wanneer het om spullen gaat. Als een ander kind het heeft, willen zij het ook graag. Het is goed om het hele jaar door een lijstje bij te houden van dingen die je kind graag zou willen. Maar kijk tegen de verjaardag of feestdagen eens kritisch naar dat lijstje. Over welke spullen heb je al tijden niets gehoord? Die schrap je er mooi van af. Een andere tip is het maken van een verlanglijstje dat je bij feestdagen kunt rondsturen. Zo kun jij aangeven wat jouw kinderen graag willen krijgen en hou jij zelf de controle over dingen die je pertinent niet in huis wilt.
Heb jij nog handige tips als het om speelgoed, spelen en opruimen gaat? Laat ze achter in de reactie!
Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking.
Uitgelichte afbeelding: Foto door Tara Winstead via Pexels
Leuke blog Kirsten! En fijn om te zien dat je veel hebt geleerd tijdens mijn online training “Een opgeruimd huis met kinderen” 🙂