Kinderen hebben een rijke fantasie. En die kun je extra stimuleren door een omgeving te creëren waarin die fantasie maximaal wordt geprikkeld. Een speelhuisje is daarvoor bij uitstek geschikt. Het biedt letterlijk alle ruimte voor het naspelen en zelf verzinnen van de leukste verhalen en het beleven van spannende avonturen. In en rondom een speelhuisje kun je bijvoorbeeld papa en mama imiteren of nabootsen wat je thuis dagelijks om je heen ziet, want dat doen (kleine) kinderen maar wat graag! Of je gaat lekker verstoppertje spelen achter een luikje of deurtje dat dicht kan, fijn op een geheim plekje waar je niet gestoord wordt. Speelhuisjes geven je kind zóveel mogelijkheden om dingen te ontdekken en zichzelf te zijn, nu alleen nog zorgen dat je het allerleukste eruit pikt.

Je eerste kleine koopwoning

De huizenmarkt voor speelhuisjes biedt volop mogelijkheden! Allereerst moet je bepalen of je een speelhuisje vooral binnen of buiten wilt gebruiken. Dat is vooral bij een houten uitvoering van belang. Let er bij buitengebruik met name op dat het gemaakt is van geïmpregneerd en FSC gecertificeerd hout: dat is duurzaam en heeft geen verdere behandeling nodig. Een speelhuisje van blank hout kan ook heel mooi zijn, maar is vaak alleen geschikt voor binnengebruik. Wil je het buiten neerzetten, dan moet er vooraf gebeitst of geschilderd worden, anders is het speelhuisje geen lang leven beschoren.

Vervolgens ga je kijken welk type huisje jou en je kind het beste bevalt. Wordt het een traditioneel huis, een bungalow, een boshut of misschien een hoge speeltoren? Wil je hout of kunststof, met of zonder bodem? En hoe compleet moet de inrichting zijn? Veel speelhuisjes zijn voorzien van extra accessoires zoals een glijbaan, een klimtouw, een schommel, een trappetje, deuren en ramen, luiken en noem maar op. Soms kun je een eenvoudig huisje ook later nog aankleden met accessoires.

Huize ‘Veiligheid’…

Aan welk speelhuisje je ook zit te denken, één ding staat vast: met de veiligheid moet het helemaal goed zitten! Als je kind in of rondom het huis speelt, moet het volkomen safe zijn zonder dat je daar ook maar één seconde over na hoeft te denken. Zeker als het een wat groter speelhuis is, met een trappetje of misschien wel een extra verdieping. Het is belangrijk dat er genoeg grip en houvast is en dat alle onderdelen solide zijn en met gemak het gewicht van je kind kunnen dragen. Om te voorkomen dat je kind kan vallen, is een extra hekje ook aan te bevelen: veel speelhuisjes hebben dat gelukkig standaard voorzien.