Als het aan mijn kinderen ligt sta ik iedere dag buiten met ze op het pleintje of in de speeltuin. Prima natuurlijk maar als het echt koud en nat wordt, heb ik daar zelf toch iets minder plezier in. En hoewel de speeltuin hier maar 3 minuten lopen vandaan is, doe ik soms ook gewoon liever iets anders in die tijd en is er in huis genoeg te doen. Een speeltoestel in de tuin dan maar? Ik vertel je waar je op moet letten bij de aanschaf!

Een speeltoestel in de tuin

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt maar eerlijk is eerlijk, de keuze in speeltoestellen voor in je tuin is tegenwoordig een stuk uitgebreider dan toen ik zelf klein was. Een losse schommel kopen is er tegenwoordig niet meer bij want een speelhuis met glijbaan, schommel en zandbak komt eerst. Niets mis mee natuurlijk, alles om de kids lekker bezig te houden. Echter, voordat je een mooi exemplaar aanschaft, moet je wel even rekening houden met een paar puntjes.

De voor- en nadelen van een speelhuisje in de tuin

  • Het grootste voordeel van een speeltoestel in de tuin dan je, ook met kleine kinderen, niet steeds mee hoeft naar de speeltuin. Terwijl jij lekker in je bikini ligt te zonnen en een boekje leest, of in de winter op de bank met een warme kop thee, kunnen de kinderen lekker in je eigen veilige tuintje spelen. Lees de blog van Jasmina voor meer tips voor een kindvriendelijke achtertuin.
  • Een nadeel daarvan is dan vaak wel weer dat de buurkinderen jouw tuin heel snel weten te vinden. Net zoals een trampoline heeft zo’n speelhuisje een enorme aantrekkingskracht. Daar gaat je relaxte middagje.
  • Voor een speeltoestel heb je toch wel een flinke tuin nodig. In de meeste Randstad rijtjeswoningtuintjes past het niet. Ik was daarom zelf altijd heel jaloers mijn nichtjes die ergens op het platteland woonden met een enorme achtertuin. Met niet één, maar zelfs twee schommels én zo’n huisje!
  • Ze donderen er natuurlijk allemaal wel eens uit. Dat ga je niet voorkomen. Maar zorg er dan wel voor dat er een zachte ondergrond onder ligt. Bijvoorbeeld van die rubber tegels.
  • Een groot voordeel van zo’n eigen speeltoestel is dat kinderen veel bewegen. Ze leren hun evenwicht te bewaren, het klimmen en klauteren is goed voor de motoriek en het beste: ze kunnen even lekker hun energie kwijt.
  • Zo’n speeltoestel in de tuin zorgt ook wel voor oneindig speelplezier. De haken voor de schommel kun je bijvoorbeeld ook gebruiken voor een paar ringen, slingertouw of zo’n grote ronde schommel.
  • Een houten speelhuisje is ook nog eens duurzaam en je hebt er jarenlang plezier van. Hout is natuurlijk een materiaal dat lang mee gaat, mits je het juist verzorgt.
  • Het is even een investering maar als je een toestel van goede kwaliteit koopt heb je er lang lol van. En als je ‘m op een gegeven moment toch zat bent, kun je het vaak voor een goede prijs nog doorverkopen. Marktplaats is your friend!

Eigenlijk is het hebben van een speeltoestel in de tuin dus gewoon best een goed idee. Je moet maar zo denken: je doet het voor de kids, toch? Dat jij wanneer ze naar school zijn ook gewoon lekker kunt schommelen is maar bijzaak!

Ben jij team speelhuisje of team speeltuin?

liefs Kirsten

Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking.


Uitgelichte afbeelding Foto door Roger Johansen via Pexels