Al zolang als dat ik me kan herinneren speelden wij op vakantie iedere avond spelletjes. Het begon met Pesten en Yahtzee en naarmate we ouder werden leerde ik Ezelen, Klaverjassen en Tienduizenden. Dit laatste spel is lang niet bij iedereen bekend, dus bij deze de spelregels omdat dit zeker leuk om te spelen met het hele gezin!

Wat heb je nodig om te Tienduizenden?

De spelregels van Tienduizenden

Het doel van het spel is om zo snel mogelijk bij 10.000 punten te komen. Punten verzamel je door de dobbelstenen te gooien. In principe mag je, zolang je punten binnenhaalt, door blijven gooien met de overgebleven dobbelstenen. Wanneer je met alle dobbelstenen punten hebt gescoord, heb je een ‘volle bak’. Dit betekent dat je alle dobbelstenen opnieuw mag gooien om nóg meer punten te verzamelen. Pas wel op, want als je jezelf af gooit, raak je dus al je punten kwijt!

Hoe verzamel je punten?

  • 1 = 100 punten
  • 5 = 50 punten
  • losse 2,3,4,6 = geen punten
  • 3x dezelfde in één worp = het aantal ogen van de dobbelsteen x100
    Bijvoorbeeld:
    3×2 in één worp = 200 punten
    3×5 in één worp = 500 punten
  • 3×1 in één worp= 1000 punten
  • 6 opvolgend in één worp (straat) = 1500 punten
  • 6×1 in één worp = 10.000 punten en dus direct de winnaar

Het minimaal aantal punten dat je in een beurt mag schrijven is 350 punten.

Voorbeeld 1: punten scoren en volle bak

Foto 1:
Je gooit 6 dobbelstenen. In je bak liggen drie keer een 1, een 3, en twee keer een 4. Je hebt nu 3×1 = 1000 punten. Je kunt er nu voor kiezen om je punten te laten schrijven en de beurt over te laten gaan naar de volgende speler óf om door te gooien.

Foto 2:
Als je door gooit, haal je de drie enen uit de bak en die zet je even aan de kant. Je gooit door met de overgebleven 3 stenen.

Foto 3:
Je gooit een 1 en twee keer de 5.

Foto 4:
Dit is samen 200 punten die je optelt bij de 1000 punten van de vorige worp. In totaal heb je nu dus 1200 punten. Je hebt nu volle bak. Je móet nu minimaal nog 1 keer doorgooien met alle dobbelstenen.

Gooi je in deze volgende worp weer punten, mag je die bij elkaar optellen. Zoals je hier op foto 5 en 6 ziet. Je had al 1200 punten en gooit er nu 300 bij. Totaal 1500 punten die je opschrijft. Gooi je in deze worp geen punten, ben je af en ben je alle punten uit deze beurt kwijt.

Voorbeeld 2: jezelf afgooien en geen punten scoren.

Foto 7 en 8:
Je gooit in je wordt twee keer een 1, twee keer een 2 en twee keer een 4. Je haalt minimaal 1 dobbelsteen met punten uit de bak en gooit verder.

Foto 9 en 10:
In de volgende worp gooit je een 1, een 3 en drie keer een 4. Je haalt de 1 (= 100 punten) en de 3 vieren (= 400 punten) uit de bak en gooit verder.

Foto 11:
In de volgend worp gooi je een 2. Je scoort nu geen punten en bent af. Je punten van deze beurt worden niet opgeschreven.

Het spelverloop

Om bij die 10.000 punten te komen wordt je geduld soms flink op de proef gesteld tedrwijl andere keren gaat het heel snel. Een paar keer een gelukje met je worpen en je bent al snel de koploper! In dit spel kun je verschillende tactieken toepassen. Je kunt de grote waaghals zijn en steeds maar doorspelen voor de meeste punten per beurt, óf je schrijft juist steeds kleinere scores, waardoor je minder risico loopt. En jij des te sneller bij die 10.000 bent!

NB. Natuurlijk zijn er bij veel spellen ‘eigen’ spelregels gemaakt in de loop der tijd. Ga maar eens Klaverjassen in Amsterdam als je dat in Rotterdam hebt geleerd. De spelregels die ik hier heb uitgeschreven, zijn de regels zoals ik ze van mijn ouders heb geleerd en kunnen dus mogelijk afwijken van hoe jij het spel speelt.

Variatie

Wil je een keer iets anders dan Tienduizenden? Speel dan ook eens de variatie Farkle!

Vragen?

Heb je nog vragen over het spel? Stuur me dan even een berichtje in de reacties, via het contactformulier of een DM op Instagram.

Veel plezier met Tienduizenden!

liefs Kirsten

Geef Mamagisch een fooitje door op deze afbeelding te klikken zonder aankoopverplichting.