Toen ik op vakantie bij mijn vriendin in Ierland was, was zij blij dat ze eindelijk iemand had om een potje Yahtzee te spelen. Maar naast dat we het alombekende dobbelspel met 5 dobbelstenen speelden, zag ik in haar spellenverzameling ook scoreblaadjes en de spelregels voor het spel Farkle. Daar had ik dus nog nooit van gehoord maar wat blijkt, het is een variatie op het spel Tienduizenden en wordt gespeeld met 6 dobbelstenen. En aangezien de blog over Tienduizenden een van mijn best gelezen blogs is, leg ik in deze blog dus graag deze variatie uit zodat je lekker verder kunt spelen!

Wat heb je nodig om Farkle te spelen:

De spelregels van Farkle

Hoewel Farkle in grote lijnen voor lijkt op Tienduizenden, zijn de spelregels toch net een tikkie anders. Er zijn net even wat meer mogelijkheden om punten te scoren, maar voordat je kunt scoren, moet je ook wel wat meer moeite doen.

Hoe scoor je punten?

Net als bij Tienduizenden scoor je punten door een combinatie te gooien van meerdere dobbelstenen. Bij Farkle worden de punten op de volgende manier verdiend door in 1 worp de volgende combinaties te maken:

3 x #1300 punten4x dezelfde1000 punten
3 x #2200 punten5x dezelfde2000 punten
3 x #3300 punten6x dezelfde3000 punten
3x #4400 punten3x set van 2 dezelfden1500 punten
3x #5500 punten2x set van 3 dezelfden2500 punten
3x #6600 punten1-2-3-4-5-61500 punten
1 x #1100 punten1x #550 punten

En nu even voor de visueel ingestelde mensen:

Je ziet in dit overzicht dat er ten opzichte van Tienduizenden meerdere opties zijn om punten te scoren.

Het spelverloop

Het doel van het spel is om zo snel mogelijk 10.000 punten te scoren. Je speelt Farkle met minimaal twee spelers waarbij iedere speler om en om aan de beurt komt.

Elke speler gooit de 6 dobbelstenen. Na elke worp moet er minimaal 1 dobbelsteen worden afgelegd voor punten. Na elke worp mag je kiezen: schrijf je je punten op of gooi je de overgebleven dobbelstenen nog een keer om meer punten te scoren.

Wanneer je aan de beurt bent en je hebt met alle 6 de dobbelstenen punten gescoord, heb je ‘hot dice’ (volle bak bij Tienduizenden) en mag je nogmaals alle dobbelstenen gooien. Je mag net zolang doorgaan als je wilt, zolang je maar bij elke worp punten aflegt. Gooi je geen punten meer? Dan ben je ‘Farkled’, scoor je geen punten en is je beurt voorbij.

De speler die het eerste 10.000 punten heeft is de leider. Maar… behaal je de 10.000 punten, dan krijgen alle andere spelers nog één beurt om over dat puntenaantal heen te gaan. Wie uiteindelijk de hoogste score heeft, wint.

Vragen?

Heb je nog vragen over het spel? Stuur me dan even een berichtje in de reacties hieronder, via het contactformulier of stuur me een DM op Instagram.

liefs Kirsten
Geef Mamagisch een fooitje door op deze afbeelding te klikken zonder aankoopverplichting.