Ik weet niet hoe het bij jou is deze dagen, maar ik en mijn kids zijn weer een lopend buffet voor de complete muggenpopulatie. Helaas hebben de meiden mijn genen geërfd en zijn zij ook een lekker hapje voor de muggen. De Vent? Die heeft natuurlijk weer nergens last van. Het is ook zo oneerlijk verdeeld in de wereld. In dit artikel een aantal goede tips als je net als ik last hebt van muggenbulten.
Wat te doen bij een muggenbult?
Sudocrem
Ben je onverhoopt al geprikt door een mug en voel je dat het bultje al begint te jeuken? Ren dan snel naar de commode en zoek de pot Sudocrem op. Sudocrem is een van mijn lifesavers. Ik smeer het altijd gelijk op het plekje en dat helpt enorm tegen de geprikkelde plekjes. Ook de jeuk verdwijnt als sneeuw voor de zon!
Nestosyl
Van huis uit hadden we altijd een tubetje Nestosyl om op de muggenbulten te smeren. Nestosyl is een dikke vettige zalf en bevat de stof Pramocaïne, hetgeen jeukverlichtend werkt en dus eerg geschikt is bij insectenbeten. Ook werkt het heel goed op schaafwondjes of puistjes.
Antihistamine
Als je echt enorm veel last hebt van jeukende muggenbulten kun je aan de huisarts een recept voor antihistamine vragen of een hooikoortspilletje nemen. Histamine is een lichaamseigen stof dat onderdeel is van je afweersysteem. Histamine is het stofje dat vecht tegen ‘vreemde’ stoffen zoals het speeksel van de mug. Als je te veel histamine aanmaakt, bijvoorbeeld bij een muggenbult, zetten de bloedvaten daar omheen uit en ontstaat er dus een plaatselijke zwelling en jeuk. Een antihistamine kan die symptomen dus verminderen.
Wat kun je doen om muggenbulten te voorkomen?
Er zijn natuurlijk ook nog diverse huis, tuin en keukenmiddeltjes tegen muggen. Alleen werken ze echt niet allemaal even goed. Citronellaplant, werkte bij mij niet. Citronella crème? Ook niet, en zorgde ervoor dat ik een uur in de wind stonk. Mijn collega kwam nog met een ‘Oma’s tip’ dat je een mengsel van appelazijn moest drinken. Ze legde vooral de nadruk op mengsel. Puur lag het een beetje rot op de maag. Oeps! Het zou overigens puur wel goed werken op de muggenbult zelf, maar dat heb ik nog niet geprobeerd!
Deet
Er is een hoop over gezegd en geschreven maar het enige middel wat écht werkt is Deet. Deet heeft een verstorende werkingen op de geurreceptoren van de mug. Met andere woorden, de mug kan jou niet meer vinden. Let met Deet wel op, dit mag je niet bij kinderen gebruiken en ook niet als je zwanger bent!
Hou de muggen buiten
Natuurlijk wil je de muggen het liefst buiten houden, maar wat frisse lucht is natuurlijk wel zo prettig met warm weer. Gebruik daarom een klamboe rond je bed of installeer goede horren voor de ramen. Dat geeft je geen 100% zekerheid, maar het aantal muggen in huis wordt aanzienlijk minder.
Vermijd plekken met stilstaand water
Stilstaand water zoals vijvers, plassen en meertjes zijn echt een broedplaats voor muggen. Zorg dus dat je daar niet naast gaan zitten, want dan ben je gewoon de sjaak.
Draag beschermende kleding
Leuk is anders, maar draag kleding met lange mouwen en pijpen. Je kunt natuurlijk wel een lekker ademend stofje nemen. Sokken en schoenen beschermen je tenen tegen muggen. Want wat zijn muggenbulten op je kleine teen toch irritant!
Een mugje meer of minder
Als je niet kijkt op een mugje meer of minder kun je natuurlijk met de good old vliegenmepper aan de slag of je kunt het aanschaffen van een insectenlamp overwegen. Vaak zijn ze helemaal niet zo duur (Ik kocht er vorig jaar eentje bij Action voor nog geen 10 euro) maar je hebt wel insecten barbecue. Deze lampen stralen een blauw licht uit waar insecten op af komen. Echter als ze te dichtbij komen worden ze geëlektrocuteerd. Iemand nog gebakken mug?
Heb jij nog een goede tip die je wil delen? Doe dat dan in een reactie hieronder of laat een berichtje achter op Facebook.
Lees ook:
Naar school in de tropische hitte