Heel Nederland puft, zucht en steunt met deze tropische hitte. En dat is niet vreemd natuurlijk want wij zijn deze temperaturen gewoon niet gewend. Waar ik zelf de grootste hekel aan heb, is dat het altijd ineens heel warm is, of ineens heel koud. De wisselingen tussen deze temperaturen maakt het dat ons lijf er maar gewoon niet aan wil wennen. En wat het ergste is van deze dagen? Dat er gewoon gewerkt moet worden.
Warm, warmer, warmst
Ik denk dat het voor iedereen wel herkenbaar is. Op scholen is het met warm weer altijd gelijk een sauna. Teveel warme lijven op een te kleine ruimte dragen ook niet bij aan afwezigheid van frisse lucht. Oude schoolgebouwen met hun hoge muren en ramen hebben hier nog een stapje voor op de nieuwere gebouwen met kamerbrede raampartijen. Alleen, wanneer elk gebouw eenmaal warm is, koelt het voor het gevoel ook echt nooit meer af.
De warmte uit de klas houden
Met zoveel warme lijven in een lokaal is het ook moeilijk afkoelen. Mijn strategie is om alle ramen ver voordat de kinderen binnenkomen open te gooien en de boel flink te laten luchten. In ieder geval de koelere lucht binnen te laten voordat om 11 uur de zon op mijn ramen komt te staan en de hitte niet meer te harden is. Voor de ramen heb ik prachtige zonneschermen, die de zon ook enorm goed buiten houden. Echter is de stof zo dicht, dat ook de frisse lucht er niet meer doorheen komt. De enige oplossing is dus de ramen open en de zonneschermen voor de helft naar beneden. Maar zelfs met deze zonwering loopt de temperatuur op tot gerust 34 tot 35 graden.
Oververhit in de klas
Twee jaar geleden bereikte ik wel een algeheel dieptepunt. Of, nou ja, een hoogtepunt in de klassentemperatuur. Ik zag dat schooljaar de temperatuur in mijn klaslokaal oplopen tot maar liefst 39 graden! Op de eerste verdieping, ramen op het zuiden en onder plat dak. Je zou toch denken dat een architect daar over nadenkt bij het ontwerpen van een schoolgebouw. Maar blijkbaar is dat totaal ondergeschikt aan het uiterlijk van het gebouw. Maar goed, met 39 graden hoef je echt geen spellinglesje meer te geven, of te gaan knutselen. Mijn kids wilden alleen nog maar hangen, een muziekje luisteren en hun koppies onder de kraan steken.
Wat doe je dan nog op school met die tropische hitte?
Goeie vraag. En heel eerlijk, ik kan er ook echt geen gegrond antwoord op geven. Als school mag je je leerlingen niet ‘zomaar’ naar huis sturen. Ze zijn leerplichtig, dienen een x-aantal uur les te krijgen in een schooljaar. Of, nou goed, aanwezig te zijn op school. Een school zou ik de problemen kunnen komen met de inspectie als leerlingen dus naar huis worden gestuurd met een zogenaamd hitteplan omdat ze dan in de knel komen met het aantal lesuren. Maar anderzijds, leren ze nog wat met deze temperaturen? Nee. Alleen dat iedereen een stuk ongezelliger wordt en het er niet frisser op gaat ruiken in de school.
Tropenrooster of niet?
Zoals hierboven al beschreven, kan niet elke school zomaar dicht. Of zomaar een tropenrooster draaien. En daarbij komen ook nog de papa’s en mama’s die gewoon moeten werken en hun kinderen niet eerder kunnen ophalen. Nu is er natuurlijk verschil tussen de school om 12 uur dichtgooien of ouders de mogelijkheid geven hun kroost om die tijd op te halen als dat mogelijk is om vervolgens de rest van de kinderen op school op te vangen. De school waar ik werk neemt deze maatregelen niet. We hebben sowieso al een continurooster en onze schooldag is dus al wat korter dan bij anderen.
Wat doen we dan bij deze hitte?
Nu we net de eerste dag van het warme weer achter de rug hebben, zijn er gelijk afspraken gemaakt over hoe we de rest van de warme dagen zullen invullen. Gelukkig is de Cito-periode al voorbij en kunnen we een stapje terug nemen in het rooster. We leggen minder druk op de kinderen, nemen wat vaker een drinkpauze en organiseren waterpret voor de hele school. En heel eerlijk? Ik ga zelf ook lekker meedoen! Een beetje verfrissing kan geen kwaad.
Hoe gaat de school van jouw kinderen om met deze hitte? Of hoe zou jij graag zien dat de school het zou aanpakken?
Uitgelichte foto: Public Domain Pictures
Trackbacks/Pingbacks