Nou, de ellende is weer begonnen beste vaders en moeders. Jullie mogen weer massaal voor meester en juf spelen. En hoewel ik altijd gekscherend zeg dat ik de knip- en plakacademie heb gedaan, heb ik natuurlijk wel gewoon 4 jaar gestudeerd, talloze uren stage gelopen en zijn die inmiddels zo’n 16 jaar in het onderwijs wel iets meer waard dan: ‘hier heb je een schemaatje en kijk maar even wat je doet’. En daarom wil ik jullie helpen. Nu wil ik niet zeggen dat ik de heilige graal van het thuisonderwijs in handen heb, maar als deze tips je ook maar een klein beetje kunnen helpen, is dat mooi meegenomen, toch?

Een ontspannen dag volgens jouw rooster

De key tot succes is het hebben van een ontspannen dag. Ik hoor je denken: ‘Leuk bedacht, Kirsten, maar ik moet zelf werken, heb twee kinderen thuis die hun schoolwerk moeten doen en dan ook nog een kleuter die geen duidelijk plan heeft gekregen van de juf’. En nee, ik kan je dag niet wonderbaarlijk simpel laten verlopen want ook ik begrijp dat het soms bijna niet te doen is. Wat je wél kunt doen om in ieder geval ontspannen aan de dag te beginnen is het maken van een goede planning.

Zo kreeg ik vanmorgen een planning van school doorgestuurd van een moeder met haar handen in het haar. Op het kwartier af stond de hele schooldag van haar dochter ingepland. En ja, dat kan voor sommige kinderen (en ouders) heel fijn zijn, maar eerlijk gezegd zou het mij ook benauwen. Als je door het schema heen keek, stonden er eigenlijk maar 3 lessen op het programma. Maar het schema maakte zo’n indruk, dat het heel overweldigend over kwam op haar. Mijn tip voor haar: zorg dat je kind klaar zit voor de contactmomenten en plan de dag verder lekker zelf!

Leg alle taken naast elkaar en bekijk met je kind welke werkjes ze zonder hulp kunnen doen. Dat zijn de werkjes die je laat doen als jij ook in een call of vergadering zit. Zorg ook voor een klaar-activiteit. Ik het werkje af, of kunnen ze onverhoopt toch niet verder, spreek dan af dat ze aan dat werkje gaan. Een woordzoeker, kleurplaat, puzzeltje of bouwopdracht met Lego of Duplo zijn hele goede klaar-activiteiten. Via mijn downloadpagina zijn ook nog een aantal leuke activiteiten te vinden!

Zie je tijdens je call dat je kind met de klaar-opdracht begint, check dan even: klaar of hulp nodig? En in geval van het laatste: ‘ik help je zodra ik klaar ben’. Dit geeft jouw kind het idee gezien te worden en geeft jouw de rust om je werk af te ronden.

Uitgestelde aandacht

Alle kinderen leren op school om te gaan met uitgestelde aandacht. Dat betekent zoiets als je kind op weg helpen met een werkje en vervolgens afspreken dat ze een x-aantal minuten de juf of meester niet mogen storen. Op sommige scholen werken ze bijvoorbeeld met een stoplicht. Als het op rood staat, is de juf niet beschikbaar, is het oranje mag je overleggen met een klasgenoot en op groen mag je ook bij de juf komen.

Roep nu niet meteen dat jouw kind niet kan omgaan met uitgestelde aandacht. Met een timetimer of een (kleuren)klokje kun je je kind prima leren om even zelf iets te doen. Een ouderwetse kookwekker of de timetimer app werken natuurlijk ook heel goed!

Ik stond er laatst zelf nog van te kijken toen ik dat bij Pippa uitprobeerde. Wij waren met het opruimen van de keuken bezig en ik liet haar een werkje kiezen waarmee ze ‘tot de lange wijzer op de 6 staat’, zelf mee aan de slag moest. Net als op school. En het werkte!

Het zal wellicht niet gelijk de eerste keer werken, zeker niet omdat je kind vaak gewend is om thuis direct aandacht te krijgen. Maar de aanhouder wint!

Samen aan het werk

Zoals ik al eerder zei, ontkom je er soms niet aan dat je zelf ook moet werken als de kinderen er zijn. Tijdens de vorige lockdown zat ik ook met een 1-jarige en een net gestartte kleuter thuis, terwijl ik ook mijn werk voor mijn leerlingen moest blijven doen. En nee, het was niet ideaal. Ook bij mij ging alles niet van een leien dakje. Voor mij werkte het goed om bewust tijd in mijn schema te maken voor Pippa, de contactmomenten met de leerlingen te plannen als Nova op bed lag en daarnaast vooral niet teveel van mezelf te vragen. En ja, ook de avonduren heb ik regelmatig gebruikt om in alle rust lessen op te nemen of het werk voor te bereiden.

Laten we vooral ook realistisch blijven. Iedereen zit op dit moment in hetzelfde schuitje en heeft de kinderen thuis. Dus als die van jou je even storen tijdens een call, so be it. Verontschuldig je daar niet voor. Probeer met je collega’s een manier te vinden om om de kinderen heen te werken. Misschien werk je wel met allemaal ouders die ook hun kinderen thuis hebben zitten. Plan dat overleg dan lekker ‘s avonds, wanneer iedereen de tijd heeft om rustig te vergaderen. Niet alles hoeft tussen 8 en 18 uur geregeld te zijn hè.

Schakel hulp in

Waar we in de eerste lockdown bijna geen mogelijkheden hadden om hulp in te schakelen, mag dat nu wel. Moet je zelf ook werken? Vraag dan een opa of oma om bij de kinderen te blijven, als is het maar voor een paar uurtjes. Jij bent in geval van nood (je weet wel, computertechnische problemen) bereikbaar, maar opa of oma zijn het eerste aanspreekpunt voor de kinderen.

Ook kun je afspreken met een bevriende ouder om allemaal om de beurt een dag als thuisjuf of meester te hebben. Liever 1 dag 4 kinderen aan je keukentafel dan 4 dagen met 1 kind ploeteren. Voordeel daarvan is ook nog eens dat de kinderen elkaar kunnen helpen!

Kleuters

Van veel ouders hoor ik dat het zo lastig is om er tijdens het thuisonderwijs een kleuter bij te hebben. Ze verstoren de rust, leiden de oudere kinderen af of je hebt geen idee wat je met ze moet doen.

Kleuters zijn eigenlijk hele simpele klanten als het om thuisonderwijs gaat. Heb je taakjes ontvangen van de juf, kijk welke opdrachten kinderen zonder al te veel hulp kunnen uitvoeren. Ben jij met de oudere kinderen bezig? Dat is het voor de kleuter tijd voor hoekenwerk. Lekker met de poppen spelen, knutselen of even in de bouwhoek. Kleuters leren door veel te spelen!

Activiteiten die je met je kleuter kunt doen:

  • Zet je knuffels van groot naar klein / klein naar groot
  • Verzamel voorwerpen met dezelfde beginletter
  • Sorteer een bakje kralen/knikkers/legoblokjes op kleur
  • Bekijk een prentenboek op Youtube
  • Kleien
  • Bewegen met de dobbelsteen: voor elk aantal ogen een andere oefening (springen, jumping jacks, handen klap, bal gooien en vangen etc).
  • Memory
  • Tip: Coolest Kid On The Blog heeft hele leuke werkbladen voor kleuters!

Simpele tips om thuisonderwijs leuker te maken

Je hoeft geen schooltje te spelen met je kinderen en je hoeft ook zeker niet te doen alsof je alles weet wat de meester of juf zou weten. Belangrijker is dat jullie elkaar de tent niet uitvechten en dat doe je door genoeg momenten van rust in te bouwen. Ik gaf een andere ouder al de tip om tijdens het thuisonderwijs 1 of 2 keer op een dag een kwartiertje lezen in te voeren. En in dat kwartiertje lees jij ook een boek. Je geeft hiermee het goede voorbeeld maar je neemt ook bewust even een momentje rust.

Plan focusuurtjes voor de kinderen. Werk bijvoorbeeld nooit langer dan 45 minuten aan hetzelfde vak. Daarna neem je een momentje om te ontspannen. maak rond 10 uur even een lekkere wandeling, of laat de kids even lekker in de speeltuin spelen. Laat ze daarna een ‘pauzehapje’ eten en lees dan lekker voor of kijk een educatief filmpje zoals Nieuws uit de natuur, Huisje Boompje Beestje of het Schooltvweekjournaal. Daarna gaan jullie er weer vol goede moed tegenaan.

Kijk voordat de dag begint samen met je kind naar de werkjes die er gedaan moeten worden. Welke dingen kunnen ze zelf? Waar hebben ze zeker hulp bij nodig? Dit geeft jou een inschatting van hoeveel hulp er nodig is en hoeveel je op zo’n dag eventueel zelf ook nog kunt werken.

Doe je best, meer dan dat kun je niet doen!

Oh, en wat je zeker niet moet vergeten? Twee weken school missen betekent niet dat ze gelijk getekend zijn voor het leven. Doe wat je kan, maar maak van thuisonderwijs geen enorme strijd van met je kinderen. Iedereen heeft een eigen situatie en wat niet gaat, gaat gewoon niet. Natuurlijk zijn er ouders die hun kinderen al het schoolwerk tot in de puntjes laten afmaken, die er hun hand niet voor omdraaien om op 3 verschillende niveaus uitleg te geven en het er nog makkelijk uit laten zien ook. Maar er zijn veel meer ouders die het verrekte lastig vinden om thuisonderwijs te geven. En als jij er daar een van bent, om wat voor reden dan ook, IS DAT OKE!

Heb je hulp nodig? Schroom niet om me een berichtje te sturen! Dat kun je doen via mijn Instagram of je kunt me mailen via het contactformulier. Ik help je graag!

Foto door Valery via Pexels

liefs kirsten