In deze laatste blog van deze serie over geld en kinderen vertel ik je wat meer hoe je de financiële situatie van je kind in de gaten kunt houden maar ze toch genoeg vrijheid kunt geven om zelf met geld om te leren gaan. Zo kun je met een jongerenrekening toezicht houden op de uitgaven van je kind en zo nodig ingrijpen. En dat is niet voor niets!

Als ouder ben je financieel verantwoordelijk voor je kind

Tot aan de 18e verjaardag van je kinderen ben jij als ouder financieel verantwoordelijk voor ze. Wat houdt dat nu eigenlijk in? Financieel verantwoordelijk zijn betekent dat jij als ouder verantwoordelijk bent voor alle financiële verplichtingen die je kind aangaat en dat je bijvoorbeeld ook aansprakelijk bent als zij schulden maken. Reden genoeg om met je kind mee te blijven kijken naar zijn of haar financiële situatie.

Blijf altijd in gesprek

Het ene kind is natuurlijk het andere niet. Er zijn kinderen die prima zelf hun geld kunnen beheren, goed doordachte keuzes maken bij grotere uitgaven en het geld niet zomaar over de balk smijten. Maar dan zijn er ook nog de kinderen die daar meer moeite mee hebben. Bij wie het geld al is uitgegeven voordat het binnen is. Voor beide groepen blijft het belangrijk om het gesprek aan te gaan op een open manier. Zeker wanneer het kind zelf geld gaat verdienen met een bijbaantje is het goed om met elkaar te praten over hun uitgavenpatroon.

Een oogje in het zeil houden op de jongerenrekening

Wanneer je kind zelf geld gaat verdienen en het steeds zelfstandiger lijkt te worden, wil je als ouders natuurlijk wel een oogje in het zeil houden. En daarmee bedoel ik natuurlijk niet elke transactie volledig uitpluizen. Financieel opvoeden is een stukje loslaten maar ook in kunnen grijpen als dat noodzakelijk is. Persoonlijk vind ik het daarom prettig dat je zowel bij de kinderrekening als de jongerenrekening van ABN AMRO als ouder bepaalde toegang hebt. Daar vertel ik je graag iets meer over.

Je kind kan gewoon gebruik maken van de basisfuncties van een bankrekening. Het saldo bekijken, pinnen en contactloos betalen en natuurlijk niet onbelangrijk: het salaris op deze rekening laten storten. Als ouder kun je de jongerenrekening helemaal zelf instellen. Je kunt bijvoorbeeld instellen of je kind zelf betalingen kan doen via internetbankieren en iDeal of daar een maximumbedrag aan hangen. Tevens kun je het paslimiet instellen zodat er niet ineens grote bedragen gepind kunnen worden. Je kunt zelfs betaalalerts aanzetten zodat je op de hoogte blijft van alle activiteit op de rekening. Kun je je kind er mooi op aanspreken als het 5 frikandelbroodjes heeft gekocht in de kantine. Een stukje toezicht op de uitgaven van je kind is toch best handig!

Is dat niet een beetje streng?

Nu klinkt het misschien een beetje Big Brother, dat je als ouder zo dicht mee kunt kijken met je kind. Maar je moet je beseffen, je kunt de rekening helemaal instellen zoals jij dat wilt. Je hoeft er niet constant met je neus bovenop te zitten als je dat liever niet hebt, of als dat voor jouw kind helemaal niet nodig is. Maar de mogelijkheid is er, wanneer je dat wel nodig acht. Als je wilt, kun je een stukje controle nemen, maar het hoeft natuurlijk niet. Zo kan ik me voorstellen dat je bij een 12-jarige heel anders meekijkt dan wanneer je kind 17 jaar is en al een stuk volwassener met geld omgaat. Per kind zal de situatie verschillen en daarom is het dus juist zo fijn dat je dit per rekening geheel naar eigen wens kunt invullen.

Ben je benieuwd wat je allemaal nog meer kunt met een jongerenrekening van ABN AMRO? Via onderstaande button kom je alle ins en outs te weten!

liefs Kirsten

Deze blogserie kwam tot stand door middel van een samenwerking.