Regelmatig red ik de wereld weer een klein beetje door voedselverspilling tegen te gaan en gebruik te maken van de Too Good To Go app. Steeds vaker krijg ik er vragen over en in deze blog zal ik je uitleggen waarom ik de app graag gebruik en hoe ik er ook voor zorg om de beste pakketten te bemachtigen! Hier komen mijn Too Good To Go tips!

Wat is Too Good To Go?

Too Good To Go is een app waarmee je voedselverspilling kunt tegen gaan. Bedrijven en winkels kunnen zich aansluiten bij deze app en zelf aangeven wat er die dag ‘over’ zal zijn in de winkel. Hiermee maken ze boodschappenpakketjes of maaltijden die jij dan voor een prikkie kunt ophalen op een afgesproken tijd. Een winkel zou dit natuurlijk ook helemaal zelf kunnen regelen. Je ziet bijvoorbeeld bij AH of Jumbo al ‘het brood van gister’ in speciale opruimbakken liggen, of producten die bijna over de datum zijn worden met korting gestickerd. De Too Good To Go app is eigenlijk een soort van bemiddelaar die de klant met de winkel in contact brengt.

Too Good To Go is precies zoals als je het vertaalt: producten die nog te goed zijn om weg te doen.

Hoe weet je welk pakket je moet hebben?

Bij elke winkel is het pakket dat je koopt weer anders. Ook zijn er pakketten voor verschillende prijzen. Over het algemeen heb je pakketten tussen de €3,49 en €4,99. Er zijn hier soms wat uitzonderingen op, dus het is goed om dat even in de gaten te houden. Je moet in gedachten houden je ongeveer 1/3 van de volledige waarde betaalt. Een pakket van €4,99 heeft dus ongeveer een waarde van €14,99. Dat wil overigens echt nog wel eens verschillen, dus het is echt afhankelijk van de aanbieder. Ook de inhoud verschilt echt per winkel en zelfs per pakket. Het is altijd een verrassing! Helemaal in het begin heb ik nog wel eens pakketten bemachtigd van Flink en andere boodschappenbezorgdiensten hier uit de buurt. Dat waren hele uitgebreide pakketten maar helaas zijn de meesten ermee gestopt.

Inmiddels ben ik een doorgewinterde Too Good To Go-er in mijn buurt. Ik weet precies welke pakketten ik wel en welke ik niet wil hebben. Zo haal ik graag broodpakketten bij de bakkers hier en ook de Plus heeft een goed gevuld broodpakket. Het verspakket daarentegen ben ik bijvoorbeeld weer wat minder fan van, omdat er vaak voedingswaren in zitten die ik zelf niet gebruik. In het weekend heb je vaak bij de bakker ook weer veel kans op lekker gebak, dus dat is ook altijd het proberen waard!

Het is absoluut een kwestie van uitproberen. De ene winkel is de andere niet. Zo is dus onze Plus heel fijn, maar die bij mijn moeder heel karig. Dat is het risico dat je neemt met een verrassingspakket. Je weet niet wat erin zit en de ene keer heb je meer geluk dan de andere!

Wat zit er in een pakket?

Zoals ik al aankaartte: elk pakket is opnieuw een verrassing. Bij bepaalde winkels weet ik inmiddels wel wat er vaak in een pakket zit. Een broodpakket bij de bakker is anders gevuld dat bijvoorbeeld bij de Plus. Die laatste zijn vaak wat uitgebreider, maar dat is logisch, omdat de verkoopwaarde ook lager ligt.

Je mag er dus vanuit gaan dat je ongeveer een derde van de waarde van het pakket betaalt. Bij mij in het dorp zie je voornamelijk broodpakketten bij de bakker en supermarkt, maar ook verrassingspakketten en als je iets verder wilt rijden ook maaltijden. Ik woon natuurlijk in een klein dorpje en het aanbod is niet enorm, maar als ik een dagje in de stad ben, check ik ook vaak even mijn app. Wellicht kan ik nog even wat lekkers scoren voor die avond!

Too Good To Go Tips: Hoe zorg je ervoor dat je een pakket bemachtigt?

Ja, dat is denk ik de meest gestelde vraag die er ik krijg als ik weer eens een pakket op Instagram deel. Er zijn natuurlijk een paar dingen waar je rekening mee kunt houden voor een grotere kans op succes. Dit zijn wat mij betreft de echte Too Good To Go tips:

  • De pakketten worden vaak een dag van tevoren online gezet. Anticipeer daarop!
  • Check als de pakketten uitverkocht zijn, de tijd waarop ze uitverkochten. Dit is een richttijd die je kunt aanhouden om even in de app te kijken.
  • Bijvoorbeeld: de bakker hier zet vaak om 17.30 of 17.45 pakketten online. Het loont om dat ‘klaar te zitten’. Gewoon even een wekkertje zetten. En ja, dat doe ik gerust als ik brood nodig heb!
  • Zet de winkels waar je graag iets wilt kopen in je favorieten en gebruik de widget van de app. Deze geeft in 1 oogopslag aan of er nog een pakket van jouw favorieten beschikbaar zijn.

En verder is het, zeker in een gebied met weinig aanbieders, gewoon geluk hebben. Het kan zijn dat er minder pakketten beschikbaar zijn die dag en dan heb je gewoon pech. Woon je in de grote stad zul je zien dat er vaak veel meer keus is, maar dan je er toch ook wel op tijd bij moet zijn. Voor mij is het inmiddels gewoon een sport geworden, haha.

Om het systeem in stand te houden: wees altijd netjes en beleefd en vooral: op tijd! Je moet maar zo denken: als iedereen die een pakket komt ophalen dat met een goed humeur doet, zien de aanbieders ook dat het nut heeft! En heb je iets gekregen wat je echt niet lust? Kijk of je er iemand anders blij mee kunt maken. Zo voorkomt je alsnog voedselverspilling.

Gebruik jij Too Good To Go ook wel eens? Of ga je het nu toch maar eens proberen?

liefs Kirsten