Ja, de foto hier boven de blog is onze trap. Toen we dit huis kochten, hebben we van boven tot onder flink verbouwd. De benedenverdieping is compleet anders ingedeeld, boven zijn alle kamers gerenoveerd en er is een nieuwe badkamer geplaatst en as we speak zijn we nog bezig met een verbouwing van de zolder waar mogelijk nog een extra dakkapel zal worden geplaatst. Maar het ondergeschoven kindje blijven de trappen. Maar het is nu toch wel hoog tijd om de trappen aan te pakken. Het is tijd voor een traprenovatie!

Mijn haat/liefdeverhouding met vloerbedekking

Onze beide trappen zijn bekleed met vloerbedekking. Dat is op zich best fijn, want het dempt geluid erg goed. Mijn buren hebben het bijvoorbeeld niet en ik kan letterlijk elke stap op de trap horen. Tevens is de trap ook een stukje ruwer, dus glijd je er minder makkelijk op uit. Dat is toch wel zo fijn met kleine kinderen die het liefst op hun sokken de trap op en af gaan. Maar aan de andere kant, ik ben astmapatiënt met een flinke huisstofmijtallergie. En je kunt wel stellen dat vloerbedekking het feestterrein van deze beestjes is. Tel daarbij op dat we ook nog drie honden plus de daarbij behorende haren hebben en misschien heb ik ook ooit wel eens laten vallen dat ik niet zo gestructureerd ben in het huishouden. Het stofzuigen van de trap is dan ook echt niet een van mijn favoriete klusjes maar door alle bovenstaande redenen iets wat ik echt met regelmaat moet doen.

Dan is er ook nog het prijskaartje voor zo’n traprenovatie

Wat kost traprenovatie? Dat is een hele goede vraag en ook nog eens compleet afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt. Ik heb dus nog wel wat twijfels over het materiaal waarmee ik de trap zou willen renoveren. Er is namelijk nogal wat prijsverschil in bedekken met vloerbedekking of bijvoorbeeld met PVC of eikenhout. Zo kun je voor een paar honderd euro je volledige trap opnieuw laten stofferen maar wil je mooie overzettreden, kan het grapje zomaar een paar duizend euro kosten. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het goed om dat dus eerst even tot op de bodem uit te zoeken. Ik vond online deze handige trap renoveren checklist. Zeker een aanrader voor iedereen die ook in de markt is om zijn of haar trap te laten renoveren want met deze checklist loop je alle stappen van een goede renovatie door.

Maar wat kies je dan?

Belangrijk is het bepalen van het budget. Wat wij daar precies aan uit willen (en kunnen) geven, weet ik niet precies maar ik weet wel dat ik er geen duizenden euro’s voor over heb. Ik vind dat de trap vooral praktisch moet zijn en makkelijk schoon te houden. Daarbij, onze trap zit gewoon in de gang maar ik kan me voorstellen dat als je een trap zichtbaar in je woonkamer hebt, dat je er dan anders tegenaan kijkt en voor een wat luxere uitstraling gaat. De conclusie: ik heb nog wat uitzoekwerk te doen. Maar dit staat voor komend jaar wel echt op mijn prioriteitenlijstje.

Wat zou jij in huis graag nog willen veranderen?

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.