Als we het hebben over een aanpassing in huis die gelijk een luxe-uistraling geeft, is het wat mij betreft wel traptredeverlichting. Zo’n mooi lampje in de traptredes of juist eronder, ik vind het prachtig. Waar moet je op letten als je traptrede verlichting wilt installeren? In dit artikel lees je over de do’s en don’ts van verlichting in je trap.
Verlichting in je traptreden voor een luxe uitstraling van je woning
Traptrede verlichting is niet alleen een hele functionele toevoeging aan je woning maar kan ook een belangrijke toevoeging zijn voor het verbeteren van de veiligheid en de uitstraling van je trap. Zoals ik al zei: wat mij betreft zorgt traptredeverlichting gelijk voor een hele luxe uitstraling en dat het ook nog eens helpt om veiliger de trap op en af te gaan, is een mooie bijkomstigheid. Zoals bij elke verandering in en om het huis, is het goed om van te voren na te denken over wat het doel is van deze aanpassing. Gaat het om de mooi of is het echt een praktisch hulpmiddel? Hoe ga je het installeren, of laat je dat toch maar liever aan de professionals over?
Dit moet je zeker doen bij traptredeverlichting:
- Kies de juiste verlichting: Verlichting is natuurlijk mooi, maar het kost ook energie. Om zoveel mogelijk profijt te hebben van je verlichting zonder een enorm hoge energierekeningen is het een goed idee om LED-verlichting te gebruiken in de traptreden. LED-lampen hebben een lange levensduur, zijn energiezuinig en geven een helder licht.
- Plaats de verlichting op de juiste plek. Denk van tevoren na over waar de verlichting geplaatst kan worden. Je kunt bijvoorbeeld zowel onder, als in de traptrede verlichting plaatsen. Natuurlijk wil je dat elke trede goed verlicht is, maar het is niet altijd nodig om ook op elke trede een lampje te plaatsen? Hier komt ook een stukje esthetiek om de hoek kijken. Wat vind je mooi? Installeer de verlichting zo dat elke trede goed verlicht is, waardoor de kans op struikelen wordt verminderd. Dit op elke trede een verlichting? Probeer dan alles goed te verdelen.
- Gebruik dimbare verlichting of een bewegingssensor. Het is niet altijd nodig om verlichting op volle kracht aan te zetten. In de nacht kun je bijvoorbeeld de verlichting aan te laten, maar dan gedimd of zelfs op een bewegingssensor.
- Match de trapverlichting met de stijl van je huis: Traptredeverlichting is niet alleen heel praktisch, het draagt ook bij aan de uitstraling van je huis. Zorg dus dat de verlichting matcht bij de rest van je interieur en denk hierbij ook aan de ‘kleur’ van de lampen. .
Dit kun je beter laten bij het plaatsen van traptredeverlichting
- Te felle verlichting: Maak niet de fout om té felle verlichting te gebruiken op je trap. Te felle lampen kunnen je verblinden en de trap juist onveiliger maken.
- Te weinig verlichting: Te veel of te fel licht is niet fijn maar aan de andere kant is te weinig verlichting net zo problematisch. Zorg ervoor dat elke trede goed verlicht is om te voorkomen dat je mis stapt. Zorg dat de verlichting gelijkmatig verdeeld is.
- Onprofessionele installatie: Ben je niet handig? Ga dan ook niet zelf aan de slag maar laat een professional komen die jouw trap voorzien van goede en veilige verlichting. Je bent toch bezig met het leggen van elektra en als je daar geen kaas van hebt gegeten kan dat heel gevaarlijk zijn!
Wat kost traptredeverlichting?
Vaak gaat het aanbrengen van traptredeverlichting gepaard met een hele renovatie van de trap. Hoeveel zo’n traprenovatie kost, is natuurlijk afhankelijk van hoe jouw trap erbij staat en hoeveel werkzaamheden er nodig zijn. Hoeveel treden heeft de trap en zit er bijvoorbeeld een bocht in etc. Bij het aanbrengen van verlichting moet je er vanuit gaan dat je tussen de 15 en de 40 euro kwijt bent per lamp. Daarbij komen natuurlijk ook nog arbeidskosten maar zoals altijd geldt: des te meer er gedaan wordt, des te goedkoper zo’n aanvulling wordt.
Heb jij thuis verlichting in de trap?