We kennen de nylon kabelbindertjes allemaal. Tyraps zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Misschien als je zelf niet zo handig aangelegd bent vraag je je nu af waar ik het over heb. Echter, iedereen die een beetje van klussen en knutselen houdt, zal deze tips voor het gebruik van Tyraps waarderen!

Hoe heten die dingen?

De naam van de welbekende kabelbindertjes is soms nog wel eens onduidelijk. Oorspronkelijk is de naam Ty-Rap bedacht door producten Thomas & Betts, maar de merknaam verwaterde al snel Tyraps, Tiewrap, Tierap of Tie-rib, het is dus eindelijk allemaal hetzelfde. In de officiële Nederlandse spelling spreken we over een tiewrap, wat letterlijk ‘bind vast – wikkel’ betekent. De naam zegt dus vrij duidelijk wat het product doet.

Waarvoor je Tyraps kunt gebruiken

Van origine zijn de nylon sliertjes bedoeld als kabelbinder maar als je eens goed om je heen kijkt, zie je dat Tyraps voor veel meer doeleinden gebruikt worden. Wist je dat er zelfs diverse kleuren Tyraps zijn die corresponderen met de kleurcodes van elektriciteitsdraden? Dat heb ik dus nooit geweten. Ik vond de verschillende kleurtjes vooral vrolijk, haha. Natuurlijk gebruik je Tyraps om allerlei zaken bij elkaar te houden, maar ze zijn ook ontzettend handig om iets op te hangen. Een setje Tyraps bestellen voor in de schuur, auto of bij de kampeerspullen is daarom nooit weg!

Handboeien

De politie en ME maken in sommige gevallen gebruik van speciale Tyraps als tijdelijke handboeien. Ook zie je regelmatig in films en series dat mensen met Tyraps worden vastgebonden. Maar wist je ook dat er een hele makkelijke manier is om jezelf te bevrijden uit zo’n benarde situatie? Kijk maar eens naar dit filmpje waarin een vader aan zijn dochter laat zien hoe ze los kan komen!

Slotje

Wanneer je gaat kamperen of op reis gaat met een rugtas, is het handig om je ritssluitingen veilig af te sluiten. De meeste tent- en rugzakritsen hebben een dubbele ritskop die je makkelijk met een kleine Tyrap kunt afsluiten. Wanneer je terugkomt en je ziet dat de Tyrap uitgerekt of doorgesneden is, weet je dat iemand heeft geprobeerd om jouw eigendom open te maken.

Plantenbinder

Hou je van tuinieren, maar heb je een hekel aan dat plastic opwinddraad waar ijzerdraad in zit? Gebruik gewoon een Tyrap om de plant of boom vast te zetten. Het fijne van Tyraps is dat ze niet gaan roesten (en dus ook je plant niet aantasten) en dat je de opening zo ruim of zo strak als je wil kunt vastzetten.

Winterbanden

Fietsen door de sneeuw eng? Maak winterbanden onder je fiets door Tyraps om je fietsbanden heen te doen. Plaats om de 5-6 centimeter een Tyrap en je krijgt een soort van sneeuwketting effect zoals bij een auto. Het ziet er misschieten beetje gek uit, maar jij gaat in ieder geval niet op je snufferd!

Ritshulpje

Breekt bij jou ook altijd het lipje van je rits af? En heb je geen zin om voor veel geld een nieuwe rits in je jas te laten zetten bij de kleermaker? Doe gewoon een klein Tyraps door het ‘lusje’ van de ritskop. Zo krijg jij je rits weer makkelijk open en dicht!

Verhuishulpje

De meeste mensen kennen deze verhuistip voor kleding wel. Neem je hanggarderobe en doe per step kledinghangers met kleding eraan een vuilniszak. Probleem is dat nog wel eens dat de hangertjes toch los schieten. Doe Tyraps om de kledinghangertjes en alles blijft netjes bij elkaar en jij verhuist nóg makkelijker je kleding.

Nou, zo ben je toch weer een stukje wijzer geworden en heb je misschien nog wel wat ideetjes opgedaan. Waarvoor gebruik jij Tyraps?

Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking.