Ja, je leest het goed. Vandaag op Koningsdag doen we het gewoon eens keertje anders. Natuurlijk komen er hier op Mamagisch heus niet alleen maar moeders aan het woord. De opinie van een vader is namelijk net zo leuk om te lezen. En toen Papa Ron voor de grap de vragenlijst invulde stuurde ik hem een berichtje: ‘Vul ‘m maar serieus in, voor jou maak ik een plekje!’ Daarom lees je vandaag ‘Vader zijn volgens Ron’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Mijn naam is Ron, ik ben getrouwd met Nicole. Samen hebben we 3 kindjes (onder de 3): Tobias (2), Sophia (1) én Olivia van bijna 3 maanden. Ik onderhoud ons gezin als freelance Software Engineer. In mijn vrije tijd ben ik het liefst onderweg met onze mooie camperbus en bezoeken we het liefst zoveel mogelijk leuke plekken in Nederland. 

Ron met Tobias, Sophia en Olivia

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk of eigen onderneming?

Sinds de “start van de Corona” heb ik 2 jaar thuisgewerkt. Inmiddels moet ik weer naar kantoor maar hoef ik gelukkig maar 1 dag per week mijn mooie poezelige gezichtje te laten zien op kantoor. De andere 4 dagen werk ik dus vanuit huis en ben ik vaak vroeg in de middag weer klaar. 

Ik ben een echt ochtendmens, dus begin al te werken als de meeste mensen zich nog een keer omdraaien. Eventueel haal ik wat uren in als de kinderen op bed liggen in de avond.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het vader zijn? Wat heb je ervan geleerd?

Het leukste vind ik toch die onvoorwaardelijke liefde voor de ukjes. Het gevoel van trots wat je kan hebben als ze zoiets simpels doen als hun jas aantrekken. Toch kan het soms zeer doen hoe blij en trots je bent op ze, kei-leuk!

Wat ik geleerd heb is geduld hebben. Van origine ben ik rete-ongeduldig en dat is met kinderen geen goede combi. Soms verdenk ik ze ervan dat ze een radar hebben voor ongeduld en zich dan nog langzamer gaan gedragen. Wetenschappelijk bewijs heb ik daarvan nog niet, maar het is een gevoel.

Een leuk bruggetje, want ik heb ook geleerd op mijn gevoel te vertrouwen en daar naar te luisteren. Als er iets niet helemaal goed gaat dan vertrouw ik wat meer op m’n gevoel en dring dan toch wat langer aan bij bijvoorbeeld de huisarts. Vaak terecht. 

Hoe vaak neem jij bewust tijd voor jezelf? En wat doe je dan het liefst?

Eigenlijk veel te weinig, sinds ik weer naar kantoor moet heb ik 8 uur voor mezelf haha. De 2 uren in de auto (1 uur heen, 1 uur terug) zijn wel groot feest. Muziek op standje gehoorschade en meezingen maar.

Laat je je kinderen klusjes in huis doen?

Niet bewust. Tobias geniet er alleen van om mee te helpen met de wasmachine en zijn speelgoed zelf op te ruimen, hopelijk blijft dat zo, haha.

Hoe ga je om met de verschillende interesses van je gezinsleden? 

Nicole en ik hebben dezelfde interesses dus daar ervaar ik dus weinig frictie. De kinderen vinden eigenlijk ook wel alles leuk dus mokken weinig. *even afkloppen*

Zitten jij en je partner op één lijn wat betreft de opvoeding? Waarin verschillen jullie?

We zitten eigenlijk op één lijn. Als we het ergens toch niet mee eens zijn dan doen we bij de kids alsof we het wel eens zijn en hebben we het daar later over zonder kids. Dat gebeurt gelukkig heel weinig, maar kan bijvoorbeeld zijn wanneer de ene “te streng” is in de ogen van de ander. 

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

De kinderen eten om 17.00, wij koken apart voor hen. We bieden ze eigenlijk altijd groenten aan. De ene keer gaat dat er wat beter in dan de andere keer, vooral Tobias heeft nu even een fase dat het er wat minder in gaat.

Zelf eten we als de kinderen op bed liggen. 

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Zelf neig ik veel naar door de vingers zien, omdat ik het toch zielig vind om boos te worden. Toch draai ik wel wat bij en blijf ik meer volhouden. Laatst riep hij “OMA VLA!” naar mijn schoonmoeder. Toen zijn we stug aan tafel blijven zitten tot hij netjes ‘Asjeblieft’ zei. Ik vind vooral beleefdheid belangrijk.

Hoe zorg je dat je relatie goed blijft?

Veel lol maken en leuke dingen doen. 

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Dan word ik vaak even chagrijnig, niet goed, wel menselijk hoop ik. Meestal ga ik even in bad en daarna vroeger slapen. Vaak is het de volgende ochtend wel beter. 

Twee keer per jaar slaap ik de klok rond, dat weet Nicole en dan ga ik vroeg naar bed (7 uur) en slaap ik door tot de volgende ochtend 7 uur. Daar laad ik van op.  

Mocht dat niet helpen dan ga ik proberen om strafwerk te maken:
Ik schrijf 1000 keer: “Het is een fase, het is een fase”. Dan doen mijn handen zoveel zeer dat het ouderschapsprobleem ben vergeten. 

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Vooral online krijg ik dat ‘natuurlijk’ veel. Wie zijn ouderschap laat zien, zal veel advies krijgen lijkt het soms wel. Ik ga er vanuit dat het goed bedoeld is en kijk of ik er wat aan heb. Ik probeer beleefd te reageren.

Het kan soms wel vervelend zijn, omdat je er toch onzeker van kan worden. Ik snap ook nooit zo goed waar de behoefte bij mensen vandaan komt. We hebben toch ook niet allemaal dezelfde kleding, waarom zou wel iedereen zijn/haar kind dan wel hetzelfde opvoeden. 

Neem even de ruimte om alle moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Luister naar je gevoel en doe wat goed voelt. Ik voeg er graag een compliment aan toen: wat je ook doet, je doet het goed! Daar wil ik het bij laten. 

Ingezonden vraag: Hoe ga jij om met de normen en waarden, gewoontes van je ouders, als je voelt dat die van jezelf anders zijn. En je krijgt daar van je ouders kritiek op. In bijvoorbeeld je geloofsbeleving, cultuur, opvoeding, verwachtingspatroon ten aanzien van opleiding, werk etc.

Qua normen en waarden hebben Nicole en ik onze eigen draai gevonden, het zijn denk ik gewoon de basis normen en waarden. Ik vind mezelf heel beleefd en probeer dat ook aan mijn kinderen door te geven. Eigenlijk krijg ik nooit kritiek van mijn ouders, mocht dat wel zo zijn dan leg ik het waarschijnlijk ook naast me neer. Mijn schoonmoeder hamert altijd op sokjes, die doen we stug niet aan als de kids daarheen gaan. Als grapje natuurlijk, we nemen ze wel mee haha.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Hoe heb je de bevalling ervaren? 

Heb je nog een leuke volgtip wat betreft opvoeding en ouderschap?

Mijzelf natuurlijk! @paparon.nl


Superleuk dat jij mee wilde doen Ron. Als er een vader is die een plekje tussen al deze moeders verdient ben jij het wel. Als je Ron nog niet volgt, kan ik je dat van harte aanraden, evenals zijn vrouw Nicole, die op @kinderkoopjesjager.nl de leukste kinderbudgettips met je deelt!

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.