Een compleet vegan kerstdiner

Hoewel kerst natuurlijk niet alleen maar om eten en cadeautjes gaat, is een lekker kerstdiner wel een fijne bijkomstigheid. Ben je niet zo goed met het bereiden van vlees of wil je juist een keer wat anders? Yvonne van Vegalifestyle.nl stelde speciaal voor de Mamagische Adventskalender een compleet vegan kerstmenu voor jouw kerstdiner voor je samen. Doe lekker inspiratie op en laat je gasten verteld staan!

Klik op de bovenstaande afbeelding om alle blogs van de Mamagische Adventskalender nog eens te bekijken

De feestdagen zijn meestal niet heel veganfriendly. En met onze heerlijke recepten willen we je graag inspireren hoe je de feestdagen een stuk diervriendelijker kunt vieren. Speciaal daarvoor hebben wij een heerlijk drie gangen diner voor je samengesteld. 

Voorgerecht: een heerlijke Pindasoep

Dit recept is voor twee personen

Ingrediënten

  • 1 prei in halve maantjes
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 1-1/2 rode peper fijngesneden, verwijder zaadlijsten als je niet van pittig houdt
  • 1 eetlepel verse gember geraspt
  • 200 gram zoete aardappel in blokjes
  • 1 zoete punt-paprika in stukjes
  • 500 milliliter groentebouillon 
  • 125 gram pindakaas zonder stukjes
  • 150 milliliter kokosmelk
  • 1 pakje zweedse vegan balletjes (optioneel)
  • olie
  • peper en zout
  • Ter garnering: taugé, een handje pinda’s grof gehakt en ongezouten, bieslook naar smaak

Zo maak je deze vegan pindasoep

  • Verhit olie, fruit de prei, knoflook, gember en rode peper aan.
  • Doe de zoete aardappel en de balletjes erbij, bak even mee, de bouillon nu toevoegen.
  • Breng aan de kook en laat rustig pruttelen tot de zoete aardappel zacht is geworden. Ongeveer 10-15 minuten. 
  • Voeg de pindakaas toe en verwarm.
  • Pureer glad met staafmixer. 
  • Doe de paprika in de soep en breng aan de kook, nog even 4 minuten.
  • Haal van warmtebron, doe kokosmelk erbij. Breng op smaak met peper en zout. Garneer met taugé, bieslook en gehakte pinda’s. 

Liever een ander voorgerecht? Kijk dan bij onze vegan voorgerechten.

Hoofdgerecht: Gevulde pompoen

Dit recept is voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 1 flespompoen
  • 2 vegan plakken kaas
  • 100 gram champignons
  • 2 uien
  • 1 paprika
  • knoflook (1 a 2 teentjes naar keuze)
  • vegan room

Zo maak je deze vegan gevulde pompoen

  • Kook de pompoen (in de schil) ongeveer een uur
  • Snijd de groenten en fruit deze in een pan
  • Als de groenten gaar zijn de room erdoor roeren
  • Als de pompoen gekookt is, snijd hem dan in de lengte door midden. Haal de pitjes en draden eruit.
  • Leg de kaas in de kuilen van de pompoen en doe daar de vulling over.
  • Doe het nog 50 minuten in de oven op 180 graden

Dessert: Vegan Tiramisu met blauwe bessen 

Een heerlijk feestelijk dessert voor 3-6 personen. Dit is afhankelijk van hoe groot de glaasjes zijn die je gebruikt. Hoe groter de glaasjes, hoe meer mascarponevulling je gebruikt. Als je deze vegan tiramisu in een kleine schaal maakt, kun je er makkelijk 6 porties uithalen. Of je neemt natuurlijk gewoon dubbele ingrediënten!

Ingrediënten

  • 1 bakje vegan mascarpone (bijvoorbeeld Schlafix)
  • 150 gram blauwe bessen
  • 1 pakje thee biscuitjes
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • slagroom (bijvoorbeeld Schlafix of AH eigen merk vegan )
  • Doe de mascarpone, 100 gram van de blauwe bessen, de poedersuiker en 4 biscuitjes in een kom en pureer dit met de staafmixer.

Zo maak je deze heerlijke vegan tiramisu

  • Verdeel over ieder glas een aantal verkruimelde biscuitjes (zoveel als je zelf wil) en strooi hier een beetje cacaopoeder over.
  • Doe in ieder glas een flinke schep van de vulling die je gemaakt hebt.
  • Strooi hier een aantal blauwe besjes over
  • Maak weer een laagje met biscuitjes
  • Weer een laagje met de vulling
  • Een lekkere toef slagroom, doe hier wat cacaopoeder over en een paar blauwe besjes.

Met deze drie gerechten heb je al een prachtige basis staan voor een vegan kerstdiner. Je kunt dit dan nog aanvullen met heerlijke begerechten zoals een salade of stokbroodjes met kruidenboter. 

Wil je voor het kerstdiner van dit jaar liever vegan gourmetten? Dat kan ook kijk dan op onze website voor onze vegan gourmettips.

Eet smakelijk!

Liefs, Kirsten

Sharing is caring!

One Comment

  • Aangezien ik geen zuivel mag eten, zijn veel gerechten een uitdaging. Dus bovenstaande komen goed van pas!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *