Voor de meeste mensen is het kinderdagverblijf al niet meer weg te denken uit hun leven. Het KDV is de plek waar hun kinderen zijn wanneer zij moeten werken. Maar wist je dat er echt grote verschillen zijn tussen de verschillende soorten KDV? Elize werkt op een groen kinderdagverblijf. Een plek waar buiten zijn, spelen en leren voorop staat.

Het groene kinderdagverblijf van Elize

Hallo, Mijn naam is Elize, ik ben getrouwd met Hans en trotse moeder van Sam (4). Ook ben ik bonusmoeder van Lotte (12) en Lieve (9). Ruim 10 jaar ben ik werkzaam op een groen kinderdagverblijf op de Veluwe. Veel mensen zegt dat niet meteen zoveel. Wat maakt een groen kinderdagverblijf nu zo anders dan een gewoon kinderdagverblijf? Nou, dat zal ik even toelichten. De kinderen spelen er bijna altijd buiten. Spelen in de natuur hebben we als groen kinderdagverblijf hoog in het vaandel staan. Of het nu sneeuwt, regent of de zon schijnt, wij zijn buiten met de kinderen.

Een boekje voorlezen kan natuurlijk ook prima buiten in het zonnetje

Maar wat nou bij slecht weer?

Uiteraard blijven we binnen als het stormt of als het echt ijskoud is, maar over het algemeen geldt bij ons het motto dat buiten spelen altijd kan. In de zomer zijn we hele dagen buiten en komen de kinderen alleen binnen voor een schone luier of toiletbezoek. In de winter zijn we natuurlijk iets meer binnen maar gaan we sowieso ‘s morgens en ‘s middags zoveel mogelijk naar buiten, dik gekleed in buitenspeelpakken, mutsen, wanten, laarzen of snowboots. Kinderen kunnen zo hun energie kwijt en leren hun fantasie bij het spel te gebruiken.

Lekker vies worden

In de tuin spelen ze met echte potten en pannen, lepels en bakstenen. Er is een waterpomp en de kinderen kunnen heerlijk met water en zand spelen. Dat laatste wordt natuurlijk modder… Geen probleem, de kinderen mogen van ons vies worden en gaan allemaal zwart naar huis, ook in de winter. Ouders die hier niet van houden zijn gewaarschuwd. Maar dit komt tijdens de kennismakingsgesprekken uitgebreid aan bod. Vaak kiezen ouders toch bewust voor een groen kinderdagverblijf.

Buiten slapen is heel gezond

Ook slapen doen de kinderen buiten. We hebben prachtige buitenbedjes waar de kinderen heerlijk in kunnen slapen. De bedjes zijn voorzien van speciale horren zodat er geen insecten naar binnen kunnen komen. In de zomer liggen ze lekker onder een lakentje en in de winter met hun slaapzak onder wollen dekentjes en een heerlijk kruikje! Doordat de kinderen in de buitenlucht slapen, slapen ze dieper en beter. En het is natuurlijk hartstikke gezond en goed voor de aanmaak van vitamine D!

En ook voor de allerkleinsten is er een plekje op een groen kinderdagverblijf

Biologisch en lekker zelf gemaakt

We hebben op het kinderdagverblijf een moestuin, hierdoor leren we de kinderen dat niet alles uit de supermarkt komt, maar dat je het ook zelf kan verbouwen. Samen plukken we onkruid en onderhouden we de moestuin. We kijken dagelijks of we al wat kunnen oogsten. We verbouwen er onder andere wortels, aardappels, boerenkool, paprika’s, tomaten, komkommers, tuinkers en bonen. Deze oogsten we en eten we vervolgens op tijdens de lunch. De kinderen helpen met het plukken, wassen, snijden en koken. Je ziet aan de kinderen dat ze echt zichtbaar trots zijn doordat ze zelf het hele proces hebben meegemaakt! Ook genieten ze van de fruitbomen en struiken in de tuin. We hebben bramen, frambozen, appels, peren, druiven en blauwe bessen.

Alle boodschappen komen van de biologische supermarkt en ook de luiers en schoonmaakmiddelen zijn biologisch. Is er per ongeluk een keer te weinig brood besteld? Of hebben we zin warme broodjes? Dan gooien we wat bloem, gist en water in een kom en bakken we ons eigen brood! De kinderen vinden het heerlijk om ons hierbij te helpen.

En hoe zit dat met spelen?

Binnen op het kinderdagverblijf vind je vrijwel alleen maar speelgoed van hout. We spelen met zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Natuurlijk zijn er ook metalen autootjes, maar plastic speelgoed zal je bij ons niet vinden. Op een enkele schep na in de zandbak na dan, want die kleintjes met een ijzeren schep alleen laten is niet zo’n goed idee. Het speelkeukentje is voorzien van echte pannetjes en houten lepels en de kinderen ‘koken’ met stoffen groenten en spelen met een echt porseleinen servies! De houten treinbaan en blokken in allerlei soorten en maten blijven ook favoriet bij de kinderen.

Vaste patronen en rituelen

Elke ochtend beginnen we de dag met hetzelfde bewegingsliedje. Hierna gaan we in de kring en beginnen met het vaste kringritueel. Tijdens dit moment zingen we liedjes, kijken we naar het weer, de seizoenen en doen hierbij de seizoensgebonden activiteiten. We branden een kaarsje en de kinderen vertellen aan de huiskabouter wat ze hebben meegemaakt. We kijken echt naar de kinderen. Is er een kindje moe dan kan het lekker gaan slapen of op de bank een boekje lezen. Heeft een kindje eerder honger terwijl het nog geen lunchtijd is, dan krijgt het alvast een boterham. Het ​kind staat centraal en we kijken wat hij of zij op dat moment nodig heeft. Wij stimuleren het vrije spel, want naar school gaan kan tenslotte de rest van je leven nog. Het is een heerlijke plek om te werken, ik ga met plezier naar mijn werk!

Wat had ik graag zo’n groene opvang hier in de buurt gehad! Het lijkt me heerlijk voor de kids om gewoon lekker buiten te kunnen spelen, te kliederen en zoveel mogelijk zelf te helpen met alles. Bedankt Elize, dat jij over jouw ontzettend leuke baan wilde vertellen! Volg Elize op Instagram als je op de hoogte wilt blijven van haar belevenissen!

In Verhaal op Vrijdag doen vrouwen zoals jij en ik hun verhaal. Over hun gezin, hun werk of een andere bijzondere gebeurtenis, het kan allemaal. Wil jij ook je verhaal (anoniem) vertellen op Mamagisch? Stuur me dan een berichtje via het contactformulier!