Een kindje krijgen op kerstavond is natuurlijk best wel bijzonder. Maar wist je dat je evenveel kans hebt op een kerstkindje dan dat je hebt op elke andere willekeurige datum? Toch lijkt het heel uniek. Wat ook uniek is, is je hele kerst in het kraambed doorbrengen. Het gebeurde Inge die vandaag in Verhaal op Vrijdag vertelt over haar bijzondere kraamtijd.

Wij krijgen geen kerstkindje hoor!

Met een uitgerekende datum van 31 december 2018 maakte ik gewoon plannen voor die kerst. Hoewel iedereen ervan overtuigd was dat onze kleine man vóór kerst 2018 geboren zou worden, was ik de enige die dat niet verwachtte. Ik ging voor een bevalling in het nieuwe jaar. De dagen voor de kerst moest er nog even een puzzel afgemaakt worden, want ja daar had ik straks geen tijd meer voor. Ik zorgde er nog voor dat onze opdracht voor het familiediner geregeld was voor het geval ik er toch niet bij kon zijn en de alcoholvrije wijn stond klaar op de feestlocatie.

Of toch wel?

Ik was 38 weken en 6 dagen zwanger toen ik ’s ochtends wakker werd met kramp. Echter na een uur ebde dat weer weg. Toch was het de hele dag onrustig in mijn buik. Ik appte nog met een vriendin die net 3 weken ervoor was bevallen, dat ik nu die oefenweeën wel kon schieten. Ik grapte nog naar mijn man dat ik voor de zekerheid de camera maar mee naar boven zou nemen, want het was de hele dag al onrustig in mijn buik en het zou natuurlijk zomaar kunnen gebeuren.

Om 2:00 uur ’s nachts, ik had nog geen oog dicht gedaan, besefte ik ineens dat ik lag te puffen. Een derde kindje krijgen en dan niet doorhebben dat de bevalling al is begonnen. Ja, je verzint het niet. Ik begon met timen en ja hoor, om de 3 minuten een wee van een minuut. De verloskundige had gezegd dat ik moest bellen zodra ik vond dat het nodig. Om 2:30 uur pakte ik de telefoon en belde haar en rond de klok van 3 arriveerde ze. Met 6 cm ontsluiting schoot het al lekker op zo. Op dat moment schoot er even door me heen dat ik kerst dus niet ging vieren zoals ik had bedacht.

Op 24 december om 5:30 uur werd ons derde kindje geboren. Rond de klok van 7 uur belden we onze ouders en de rest van de familie om te vertellen dat hun kleinzoon en neefje was geboren en dat kerst toch even anders ging lopen dan dat we gepland hadden met de komst van dit kerstkindje.

Inge kraambed
Compleet uitgeput, een uur na de bevalling met z’n allen in het grote bed

Kraamtijd met kerst

Nadat de kraamzorg even naar huis was om zich op te frissen en de familie al even was komen kijken hebben we het nieuws wereldkundig gemaakt. Waar we normaal met kerstavond naar de kerk gaan, lag ik nu te voeden en begon kerst met het grootste en mooiste kerstcadeau ooit. Ons eigen kerstkindje! We brachten deze avond lekker in bed door. De adrenaline was uitgewerkt en ik wilde lekker op tijd gaan slapen na een nachtje doorgaan. Hoewel we aan het begin van de middag al verzoekjes kregen of iemand met kerst al op kraamvisite mocht komen, hebben we dit toch afgehouden. We wilden deze dagen als gezin doorbrengen, zodat de oudste twee kinderen ook konden wennen aan hun nieuwe broertje.

Kraamzorg met kerst

Waar veel mensen blijkbaar verwonderd over waren was dat we met de kerst gewoon kraamzorg hadden. Tsja, zorg gaat gewoon door, ook met de feestdagen. We waren gelukkig wel voorbereid op een eventuele kerst thuis, dus er was genoeg lekkers in huis. Bij het ontbijt wat we met kerst normaal uitgebreid aan tafel doen,, was het nu een uitgebreid ontbijt op bed. De kraamhulp zorgde dat alles helemaal geregeld was. Onze ouders kwam nog even buurten en onze oudste twee gingen met opa en oma mee voor het kerstdiner met de hele familie.

Voor mij lag er als kerstdiner een heerlijk biefstukje klaar dat werd bereid en later op de avond zou dit diner aangevuld worden met wat andere hapjes van het uitgebreide kerstdiner. Mijn man is uiteindelijk nog even naar het familiediner geweest. Even kijken hoe het met de oudste twee ging en om er ook even uit te zijn. Ik vond dat eigenlijk wel prima. Met alles voorhanden op de slaapkamer, want ik was nog niet heel mobiel, lag ik lekker All You Need Is Love terug kijken.

Lekker All You Need Is Love kijken in bed

Hoewel ik het echt wel heel gezellig vind om met de hele groep te eten, kon ik van kerst in het kraambed ook echt genieten. Tweede kerstdag hadden we sowieso al als gezinsdag in gedachten. Bijkomen en uitbuiken van eerste kerstdag. De twee oudste bleven na het kerstdiner bij opa en oma logeren, dus wij konden ‘rustig ​wakker worden’ in hoeverre dat natuurlijk gaat met een newborn. Ook nu hadden we lekkere broodjes bij het ontbijt op bed. Onze kraamhulp maakte er echt een klein feestje van.

Het was heel bijzonder om tijdens kerst in het kraambed door te brengen. Dat kerst anders verliep dat jaar hadden we wel een beetje op gerekend, niet gehoopt. We hebben er dus een eigen feestje van gemaakt. Eén opmerking is me altijd bijgebleven: ‘Dat het wel echt k** is om te bevallen met kerst’. Tja, wat had ik dan moeten doen, benen kruisen en het tegenhouden? Nee hoor, daar maken we ons niet druk over. Wij genieten gewoon al bijna 2 jaar van ons mooiste kerstcadeau!

Nou Inge, ik weet precies hoe jij je voelt. Ik liep bij Nova uiteindelijk bijna 2 weken overtijd en ook de kerstdagen vielen in die periode. Ik grapte nog tegen de verloskundige wat ze wilde eten met Kerst, want ik zou het geluk wel hebben om dan te bevallen. Uiteindelijk werd ik op 31 december ingeleid. Bevallen op Oudjaarsdag is toch niet leuk? Niet? Het was heerlijk rustig in het ziekenhuis. En voor Nova zal er altijd een feestje worden gevierd op haar verjaardag!

Bedankt Inge, dat jij je bijzondere kerstverhaal met ons hebt gedeeld. Ben je benieuwd naar wat Inge nog meer meemaakt? Je volgt haar op Instagram of neem eens een kijkje op haar blog Inge Beleeft waar ze vooral schrijft over haar gezin en HSP.

In Verhaal op Vrijdag doen vrouwen zoals jij en ik hun verhaal. Over hun gezin, hun werk of een andere bijzondere gebeurtenis, het kan allemaal. Wil jij ook je verhaal (anoniem) vertellen op Mamagisch? Stuur me dan een berichtje via het contactformulier!