Vandaag lees je in verhaal op vrijdag het verhaal van Margreet. Als levensgenieter en zelfsaboteur zal het je niet verbazen dat Margreet een nogal enerverend leven heeft. Na een hele verdrietige gebeurtenis in haar familiekring hakt ze voor zichzelf de knoop door: zo gaat het niet langer. Sindsdien werkt ze vooral aan het creëren van haar eigen geluk door de balans te zoeken in haar drukke leven. No more bullshit excuses en met volle kracht de goede kant op!

Wat levert voor jezelf kiezen op?

Jarenlang worstelde ik met mezelf. Ik voelde me ongelukkig en zat vast in een baan. Dit resulteerde tot drie keer toe in een burn-out. Dit kwam doordat ik niet goed voor mezelf zorgde en me liet tegenhouden door de stemmen in mijn hoofd, oftewel mij belemmerende overtuigingen. Toch kunnen deze belemmerende overtuigingen ervoor zorgen dat je in je comfortzone blijft zitten. Het voelt veilig, maar remt je in je persoonlijke groei. Als je blij bent in je comfortzone is het natuurlijk helemaal goed, maar als je meer van de wereld wilt zien, is het tijd om actie te ondernemen. Jarenlang durfde niet goed uit te spreken wat ik nu echt wilde. Ik heb in mijn verleden altijd keuzes gemaakt zoals het hoorde en die maatschappelijk verantwoord waren. Bij mijn schoolkeuze, mijn eerste baantjes, noem het maar op.

Depressie, burn-out en angstaanvallen

Ik ging aan de slag in de uitzendbranche, omdat ik daar na mijn stage kon blijven. Niet omdat ik de functie van intercedent zo fantastisch vond. Dat weet ik nu, toen was ik wel enthousiast. Toch begon er wat te knagen, maar dat negeerde ik. Dat zorgde ervoor dat ik in een depressie en burn-out terecht kwam. Een hele heftige tijd waarbij het al teveel was om van de bank naar het toilet te gaan en de straat durfde ik al helemaal niet op. Ik had last van angstaanvallen. Met behulp van een psycholoog krabbelde ik langzaam weer op. Ik ging weer aan de slag en het leek allemaal goed te gaan.

Dat ging het ook, zo’n twee jaar. Ik bleef werken als intercedent en ik was voor de eerste keer zwanger. Maar helaas werd ons zoontje levenloos geboren na een zwangerschap van 38 weken. Een hele verdrietige periode, maar gelukkig mochten we een jaar later een kerngezonde zoon verwelkomen. Ik ging weer aan het werk, maar raakte weer opgebrand. Ik dacht dat het te maken had met niet verwerkt verdriet na het verliezen van onze zoon, maar al snel bleek dat het daar niet aan lag. Het had te maken met mijn kijk op de wereld en een baan waar ik doodongelukkig was.

Nieuwe koers varen op weg naar mijn eigen geluk

Na goede gesprekken met mijn werkgever hebben ze mij geholpen met het vinden van een nieuwe baan. Toch handig als je op een uitzendbureau werkt. Ik ging aan de slag als administratief medewerker bij een installatiebedrijf. Echter, daar kwam ik er al snel achter dat deze functie mij geen voldoening gaf. Toen ik na een jaar een baan aangeboden kreeg bij een gastouderbureau, was ik zo vertrokken. Daar kon ik veel meer mijn ei kwijt. Ik kon meerdere talenten inzetten. Toch was dit ook niet mijn roeping. Ik heb bepaalde kernwaarden waar een baan aan moet voldoen, aan een aantal van deze waarden werd niet voldaan. Deze kernwaarden zijn zo belangrijk, als jouw baan daar niet aan voldoet, zul je vroeg of laat tegen de lamp lopen. Je gaat steeds een klein beetje meer over je eigen grenzen heen, wat ervoor zorgde dat ik wederom in een burn-out terecht kwam.

Mijn gouden formule voor mijn eigen geluk

In een burn-out terecht komen en daar weer uitklimmen is één ding, maar goed voor jezelf blijven zorgen en niet weer in dezelfde valkuil stappen is een tweede. Tijdens mijn derde burn-out, kreeg ik het advies om een uur per dag te wandelen, een uur per dag te piekeren en een uur per dag iets te doen wat ik heel erg leuk vond. Dit werkte zo goed voor mij dat ik snel weer opkrabbelde. ​Door het wandelen had ik minder last van ruis in mijn hoofd en vielen de puzzelstukjes op z’n plek. Het uurtje piekeren gebruikte ik om alles op te schrijven, waardoor ik van een afstandje naar de situatie kon kijken. Dit gaf me veel inzicht. En dat is precies wat me nu nog steeds helpt.

Ik heb een gouden formule voor mezelf gecreëerd die ervoor zorgt dat ik me goed voel, no matter what. Dat doe ik door dagelijks ongeveer een uur te wandelen, iedere dag te schrijven in mijn journal en te werken aan mijn mindset.

Het omslagpunt

In november 2018 besloot een dierbare om uit het leven te stappen en deze gebeurtenis heeft zo’n enorme impact op mijn leven gehad, dat alles weer in perspectief is gezet. Ik besloot dat het anders moest. Ik ging vanaf nu voor mijn eigen geluk. Het was tijd om voor mezelf te kiezen en mezelf echt te leren kennen. Na veel gesprekken thuis en bij mijn werkgever besloten we dat het tijd was om uit elkaar te gaan. Daar zat ik ineens werkloos thuis, wat in eerste instantie voelde alsof ik had gefaald.

Kiezen voor jezelf

Na een paar weken besloot ik dat dit de kans was om echt aan mezelf te werken. Ik las heel veel over persoonlijke ontwikkeling en volgde verschillende trainingen en coaching. Hierdoor kreeg ik inzicht in wat ik het allerliefste doe: schrijven en een sparringpartner zijn voor andere ondernemers. Inmiddels heb ik een aantal leuke klanten aangetrokken en heb ik een leuke baan gevonden waar ik mijn ei helemaal in kwijt kan. Dat was nooit gelukt als ik toen niet voor mezelf had gekozen. Hoe eng het soms ook is, volg je gevoel te allen tijde. Het komt altijd weer goed. Waar deuren sluiten, gaan andere deuren open. Begin met het uitspreken van je strubbelingen, gedachten en verlangens. Door ze uit te spreken of op te schrijven zorg je dat er iets in beweging komt. Je bent het zo de moeite waard. Voor jezelf kiezen is echt GOUD! Go for it!

Liefs Margreet

Ik ben Margreet, levensgenieter, theeleut, moeder en ondernemer. Dol op wandelen, schrijven en persoonlijke ontwikkeling. Meer lezen over mij en de keuzes die ik voor mezelf maak? Dat kan op www.margreetstegeman.nl of volg me op Instagram of Facebook.

Margreet vroeg mij in haar mail of ‘dit een beetje was wat ik bedoelde’. Alle verhalen in Verhaal op Vrijdag zijn op de een of andere manier een herkenning voor een ander. En ik dit geval herken ik mijzelf heel erg in jouw verhaal, Margreet. De zoektocht naar wat ik nu eigenlijk wil doen, wil worden, wil zijn. Jij hebt je eerste persoon in ieder geval al geïnspireerd! Bedankt daarvoor en natuurlijk bedankt dat jij jouw verhaal met ons hebt willen delen!

In Verhaal op Vrijdag doen vrouwen zoals jij en ik hun verhaal. Over hun gezin, hun werk of een andere bijzondere gebeurtenis, het kan allemaal. Wil jij ook je verhaal (anoniem) vertellen op Mamagisch? Stuur me dan een berichtje via het contactformulier!