Sinds een aantal maanden volg ik Sproetonline op Instagram. Wat mij betreft één van de meest leerzame accounts als het gaat over uiterlijke verzorging en dan specifiek de huid. Ik heb Luus gevraagd om iets te vertellen over haar werk als huidtherapeut en dat gericht op de kinderhuid. Wat voor ‘verzorgende babyproducten’ kun je beter wel, en wat beter niet op het tere huidje van je kindje smeren!
Oer Luus en Sproetonline
Hoi! Mijn naam is Luus, ik ben 24 jaar, niet getrouwd, niet samenwonend, geen kindjes maar wél een leuke vriend. En sinds twee jaar afgestudeerd als Huidtherapeute. Waar ik mij sinds het begin van mijn studie al aan stoor, is al die nietszeggende beloftes die verschillende cosmeticamerken doen. Reclames met geplamuurde, met botox volgespoten, vrouwen en modellen die beweren dat ze na twee dagen smeren van hun rimpels zijn af gekomen. Niet waar natuurlijk! Een crème kan namelijk helemaal geen rimpels verminderen. Eigenlijk is de claim ‘anti-age’ crème heel misleidend. Maar goed. Ik kan er uren over praten, tot het stoom uit mijn oren komt, maar dat zal ik jullie besparen.
Om toch een beetje stoom af te kunnen blazen, ben ik afgelopen jaar de Instagrampagina Sproetonline begonnen. Hier plaats ik regelmatig een ‘Aangesmeerd-story’. Dit is een story waarin ik een cosmeticamerk of specifiek product laat zien die je beter niet kunt opsmeren. En welke producten dan wél? Dat lees je op de Sproet website!
Verzorgende babyproducten
Dat je met een anti-rimpelcrème geen rimpels kunt weg smeren, kan ik nog een soort van loslaten. Maar dat er verzorgende babyproducten verkocht worden die allesbehalve geschikt zijn voor de babyhuid, maakt mij echt boos. Helemaal sinds de opkomst van Instagram en de daarbij horende ‘influencers’. Het aanbod van onzincosmetica is enorm gestegen. Ik zie mensen de meest slechte producten promoten. Producten vol met irriterende geurstoffen, uitdrogende alcohol en ingrediënten die de huid verouderen. Niet per sé iets wat je als ouders op je kindje wilt smeren lijkt mij.
Maarja. We zijn ons vaak van geen kwaad bewust.
Zeker als een merk aangeeft dat het product speciaal voor de babyhuid is ontwikkeld en ook nog een gooit met veelbelovende claimen als ‘ dermatologisch getest’ en ‘ hypo-allergeen’. Het is logisch dat jij uiteindelijk dat welbekende product in je winkelmandje stopt. Daarnaast kiezen steeds meer consumenten voor natuurlijke producten. Maar juist met natuurlijke producten moet je vaak oppassen. In deze producten zitten vaak etherische oliën die de babyhuid alleen maar kunnen irriteren. Misschien is dit dan ook de oorzaak dat twee op de drie (!!) kindjes tot één jaar een huidprobleem krijgt. Ongelofelijk toch?
Welke verzorgende babyproducten dan wel en juist niet?
Allereerst zou ik alle producten die lekker ruiken laten staan. Dit betekent namelijk dat er parfum of geurstoffen in zitten. Deze ingrediënten geven heel snel een allergische reactie. Ook irriteren deze stoffen het tere babyhuidje. Langdurige irritatie door deze producten zorgt voor beschadiging van de huid. Voorbeelden van bekende geurtjes in babyproducten zijn: lavendel, citroen, sinaasappel en bloemextracten. Denk maar aan het bekende blauwe Nivea blik. Of de bekende Sudocrem pot. Beide crèmes zitten vol met geurstoffen. En deze lekkere geurtjes raad ik dus écht af!
Langdurig smeren kan zelfs voor eczeem klachten zorgen. Helemaal als er sprake is van huidbeschadiging. Bijvoorbeeld bij luiereczeem. Dan dringen de irriterende stoffen dieper de huid in en zijn ze nog schadelijker. Ook bij billendoekjes zou ik opletten dat er geen irriterende stoffen in zitten. Neutral en Derma hebben fijne, huidvriendelijke doekjes. Verder is het belangrijk om de luier van je kindje minimaal acht keer op een dag te verwisselen om de kans op smetplekjes en luieruitslag te verkleinen. De volgende merken zijn voorbeelden van producten die ik niet op het huidje van je kindje zou smeren zijn Sudocreme, Nivea, Rituals, Weleda, Naïf, Zwitsal en Burt’s Bees om de eerder genoemde redenen. Merken waar ik wel achter sta zijn: Kruidvat eigen merk, Dermolin, Derma, Neutral en Tiny Todd.
Misschien vraag je je nu af hoe deze producten dan toch zo populair zijn. Dat deed ik dus ook. Ik heb de afgelopen maanden heel veel van Luus geleerd over goede en slechte stoffen. En ik ben er ook achter gekomen dat wanneer er ‘vegan’ of ‘natuurlijk’ op de verpakking staat, dat niet direct ‘goed’ betekent. Ik raad je oprecht aan om Luus te volgen op Instagram, want er gaat een wereld voor je open. Ook over je eigen verzorgingsproducten! Dankjewel Luus, dat jij de wereld een stukje wijzer maakt!
In Verhaal op Vrijdag doen vrouwen zoals jij en ik hun verhaal. Over hun gezin, hun werk of een andere bijzondere gebeurtenis, het kan allemaal. Wil jij ook je verhaal (anoniem) vertellen op Mamagisch? Stuur me dan een berichtje via het contactformulier!
Trackbacks/Pingbacks