Afgelopen jaar werden vele lezers over de hele wereld opgeschrikt door het overlijden van schrijfster Lucinda Riley. Wereldberoemd om de Zeven Zussen serie waarvan het laatste, alomvattende deel in 2023 postuum zal verschijnen, afgemaakt door haar zoon. Maar naast de Zeven Zussen serie schreef Lucinda Riley ook nog een aantal prachtige andere romans waaronder De vlinderkamer, waarover ik je in deze blog meer vertel.

Waarom dit boek?

Het allereerste boek wat ik van Lucinda Riley las was Het meisje op de rots. En eerlijk, daar was ik zo van ontdaan dat ik het boek aan een vriendin heb gegeven en heb gezegd: ‘Ga dit lezen wat ik heb iemand nodig waarmee ik erover kan praten!’. Ik was oprecht zó onder de indruk van de manier van schrijven en het verhaal, dat ik dagen met dat volle gevoel heb rondgelopen. Op dat moment waren er volgens mij al zo’n 4 delen van de Zeven Zussen uit en iedereen en z’n moeder las die boeken. Voor mij meestal een reden om het dan juist niet te doen haha. Ik ben altijd een beetje eigenwijs.

Toen ik later in de boekhandel het eerste deel van de serie zag liggen voor een spotprijsje, heb ik het maar meegenomen. En volgens mij ben ik diezelfde week nog teruggegaan om de andere boeken ook te gaan kopen. Wow. Het is zo ontzettend knap als iemand zo kan schrijven dat je er echt helemaal ingetrokken wordt en je zelfs zit te janken tijdens het lezen. Het is een ding.

Je begrijpt dat ik na deze ervaring niet meer kon stoppen met lezen van Riley’s werk. De vlinderkamer is dan ook inmiddels het 12e boek dat ik van haar heb gelezen. Gelukkig heb ik nog een paar van deze juweeltjes op de boekenstapel liggen.

Het verhaal in het kort

Posy Anderson adoreert haar vader, Spitfire-piloot en Koning van de Elfjes, die haar in de prachtige tuin van Admiral House alles leert over de natuur, planten en vlinders. Als het noodlot toeslaat en haar vader omkomt in de oorlog, wordt Posy door haar moeder naar haar oma gestuurd. Hier brengt ze haar jeugd door in de veronderstelling dat haar vader een oorlogsheld was.

Posy is een uiterst slimme meid. Ze mag als een van de eerste meisjes aan Cambridge gaan studeren en wanneer ze daar Cum Laude afstudeert, gaat ze aan het werk in de Kew Gardens als botanicus. Hoewel ze er niet mee bezig is, krijgt ze aandacht van de heren en verlooft ze zich met Jonny Montague. Wanneer hij na zijn opleiding het leger in gaat en lang weg is voor een training, ontmoet ze Freddie Lennox. Een man die al haar dromen vervult. Totdat hij op een dag plotseling en zonder verklaring uit haar leven verdwijnt.

Jaren later woont Posy wederom op Admiral House. Na een kort huwelijk met Jonny, die om het leven komt bij een ongeluk vlak voordat Posy bevalt van hun tweede zoon Nick, staat ze er als eind zestiger alleen voor. Het huis is eigenlijk te groot voor haar alleen en de kosten van het onderhoud kan ze eigenlijk niet betalen. Wanneer ze besluit het huis te gaan verkopen, biedt haar oudste zoon Sam zijn diensten aan. Hij is zijn zoveelste bedrijf begonnen en hoopt met het verbouwen van Admiral House eindelijk echt naam te maken in het vastgoed.

Natuurlijk gaat lang niet alles van een leien dakje. Binnen de familie gebeurt er van alles en de terugkeer van oude bekenden zet het leven van Posy flink op z’n kop. Want hoe kan het zijn dat ze ineens Freddie letterlijk weer tegen het lijf loopt? En wat is zijn rol in het verleden met betrekking tot de dood van haar vader?

Mijn mening over De vlinderkamer van Lucinda Riley

Heel eerlijk, ik moest er in het begin even inkomen. Het verhaal speelt zich in meerdere tijden in het leven van Posy af en met deze manier van schrijven heb ik altijd een beetje een haat-liefde verhouding. Als ik bij het verleden aan het lezen ben, wil ik weten hoe het in het heden verder gaat en wanneer er weer een switch is gemaakt, was er zo’n enorme cliffhanger dat je het heden eigenlijk wilt overslaan zodat je verder kan lezen in de verhaallijn uit het verleden. Ongetwijfeld een hele goede strategie van schrijven, haha.

Het verhaal is echt weer prachtig. Juist de verweving van de gebeurtenissen uit het verleden en het heden zorgen voor een meeslepend verhaal. Hoe alles uit elkaar valt maar toch ook weer alles op zijn plek komt. Het is echt een kunst om een verhaal zo te kunnen brengen. Ik kan alleen maar zeggen: ga dit lezen!

Meer boeken van Lucinda Riley

Ik kan me haast niet voorstellen dat je De Zeven Zussen serie nog niet hebt gelezen dus daar zal ik hier niet uitgebreid over vertellen. Waar ik je wel graag over wil vertellen zijn de andere romans van Lucinda Riley. Inmiddels heb ik er al een goed aantal van gelezen en ze zijn net zo goed of mogelijk misschien zelfs wel beter dan de serie. Het Italiaanse meisje en De Lavendeltuin heb ik zelf al gelezen maar ik zag ook dat er in mei een nieuw boek uitkomt. De geheimen van de kostschool, met een wat meer spannende achtergrond. Lijkt mij dat je die als boekenfan zeker ook gelezen wilt hebben!

Verkrijgbaar vanaf 24-5-2022

Wat is jouw favoriete boek van Lucinda Riley?

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links.