Hoewel we in Nederland een van de meest schone vormen van drinkwater hebben, kiezen veel mensen ervoor om een waterfilter te gebruiken. Waarom gebruik je nou zo’n waterfilter en wat zijn de voordelen van gefilterd water drinken? Ik ging voor je op onderzoek uit!

Wat doet een waterfilter?

We onderscheiden verschillende soorten waterfilters met allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. Wat ze echter allemaal gemeen hebben, is dat ze het water filteren van stoffen die je liever niet wilt drinken. Een waterfilter kan er dus voor zorgen dat schadelijke bestanddelen in drinkwater worden gefilterd maar met behoud van de goede mineralen die je lichaam nodig heeft.

Let hierbij wel op: niet elke waterfilter doet hetzelfde. Kies een waterfilter die pas bij het drinkwater in jouw omgeving zodat ook daadwerkelijk alleen de slechte bestanddelen worden gefilterd en je de goede bestanddelen overhoudt!

De voordelen van gefilterd water

Voordelen van het gebruik van gefilterd drinkwater kunnen zijn:

  • Verminderde inname van chemicaliën
  • Verbeterde smaak en geur van het drinkwater waardoor je dus meer water zult drinken
  • Minder kalkaanslag in apparaten zoals de waterkoker en koffiezetapparaat (en met een ingebouwde filter dus ook de kraan) waardoor ze een langere levensduur hebben.
  • Minder plastic afval van flessenwater

Zelf heb ik bijvoorbeeld een ingebouwde waterfilter voor mijn kokendwaterkraan. Bij zo’n systeem is het overigens noodzaak een waterfilter te gebruiken omdat kalkopbouw in de kraan funest kan zijn voor het systeem. Ik merk overigens zeker wel voordelen van het gefilterde water. Zo hoef ik bijvoorbeeld mijn koffiezetapparaat bijna nooit te ontkalken. Als ik dan kijk hoeveel kalkaanslag ik in de badkamer heb, waar ik ongefilterd water gebruik, zie ik echt overduidelijk verschil!

Wanneer is een waterfilter nodig?

Het Nederlandse drinkwater is over het algemeen ontzettend schoon. In weinig landen zijn de regels voor de drinkwaterkwaliteit namelijk zo streng als in Nederland. Dit komt voornamelijk doordat het onderhoud aan het leidingsysteem veel beter is dan in andere landen. In Nederland wordt bijvoorbeeld ook geen chloor of fluoride aan het drinkwater toegevoegd en dat is al een winst op zich.

Is een waterfilter op je aanrecht dan echt nog nodig? Dat is natuurlijk geheel aan jou. Voor veel mensen is het belangrijk dat het water gewoon lekker smaakt. En hoewel we in Nederland dus heel schoon drinkwater uit de kraan krijgen, maakt het wel degelijk uit waar je woont en hoe de smaak van het water is of door welke leidingen het stroomt.

Als het hebt over het buitenland zijn er zeker situaties waarin het gebruik van een waterfilter wordt aangeraden. Neem bijvoorbeeld landen als Frankrijk of Spanje. In deze landen kun ruik je al aan het water dat er chloor aan is toegevoegd. Dat doet gelijk af aan de geur- en smaakbeleving. In sommige landen wordt zelfs afgeraden om water uit de kraan te drinken en wordt verwezen naar het gebruik van flessenwater. Maar van al dat plastic worden we ook weer niet gelukkig. Wat kun je dan wel doen?

De Berkey waterfilter voor thuis en op reis

Voor gebieden met minder zuiver drinkwater of waar het drinkwater meer chemicaliën bevat dan goed voor je is, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een waterfilter van Berkey. Dit waterzuiveringssysteem is echt wel next-level en filtert met behulp van het Black Berkey zuiveringselement stoffen als herbiciden, pesticiden, bacteriën, schoonmaakmiddelen en virussen uit het drinkwater. Daarnaast reduceert het ook de mate van nitraten, nitrieten en zware metalen (zoals lood, kwik, aluminium en cadmium) in het water. En het beste van allemaal: je hebt er geen elektriciteit voor nodig!

De filters van de Berkey waterfilter zijn zelfs zo krachtig dat je water uit natuurlijke bronnen zoals meren, beekjes en stilstaande vijvers kunt filteren tot gezond en schoon drinkwater. Dat betekent dus ook dat zo’n waterfilter perfect is voor een lange roadtrip of hike door onbekend gebied! Geen gesleep meer met liters flessenwater of grote jerrycans en daarmee veel minder plastic afval. En met de diverse accessoires voor je Berkey waterfilter ga je altijd voorbereid op pad!

Heb jij thuis ook een waterfilter en waarom heb je daarvoor gekozen?