De voordeur is bij veel mensen de belangrijkste toegang tot hun huis. Dan wil je natuurlijk wel dat die deur goed is en vooral goed afgesloten kan worden. In deze blog krijg je een aantal handige tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe voordeur.

Een nieuwe voordeur

Je voordeur is niet alleen de toegang tot je huis, maar het is ook het eerste wat mensen zien wanneer ze bij je langskomen. Bij het uitzoeken van een nieuwe voordeur kijk je daarom vaak eerst naar de looks. Toch is het slim om goed na te denken over de aanschaf van een nieuwe voordeur. Hoe zit het bijvoorbeeld met veiligheid of duurzaamheid? En heb je nagedacht over het onderhoud dat je aan de deur moet plegen? Hieronder vind je 5 handige tips die goed van pas komen bij het uitzoeken van een nieuwe voordeur.

1. Veiligheid

Hoewel de looks voor veel mensen heel belangrijk zijn, staat de veiligheid van je voordeur natuurlijk met stip op 1. Een voordeur moet er te allen tijde voor zorgen dan ongewenste indringers geen schijn van kans hebben. Goed hang- en sluitwerk mét SKG keurmerk (bijvoorbeeld met meerpuntssluiting) dat voldoet aan strenge veiligheidseisen is natuurlijk de eerste stap om je deur goed af te laten sluiten. Veel verzekeringen stellen dit ook als eis wanneer het komt op een uitbetaling na inbraak. Maar ook het soort materiaal kan helpen. Je hebt over het algemeen de keuze uit voordeuren van massief hout, kunststof en zelfs staal. Allen hebben ze hun eigen pluspunten, maar ook hun eigen prijskaartje.

2. De isolatiewaarde van de voordeur

Als er iets is waar ik zelf heel alert op ben, is dat een voordeur goed moet afsluiten. Zelf zijn we nu ook op zoek naar een manier om onze voordeur te vervangen, simpelweg omdat je inmiddels langs de deur naar buiten kan kijken. Dat heeft, zeker in de winter, een flinke impact op de stookkosten. Een deur kan enorm tochten! Ook in ons vorige huis hadden we een voordeur die niet goed afsloot en dat merk je natuurlijk gelijk. Waar de kou naar binnen kan, zal dat zeker ook gebeuren. Een goed afsluitende voordeur zorgt dan ook voor minder warmteverlies.

Ook ramen in je voordeur kunnen voor warmteverlies zorgen. In de meeste oude huizen zitten deuren met nog enkel glas. Tegenwoordig kun je gelukkig kiezen voor dubbel, of zelfs driedubbel glas!

3. Past de deur bij de stijl van je huis

Naast dat een deur veilig en isolerend moet zijn, wil je natuurlijk ook dat je voordeur een zekere stijl uitstraalt. Maar laten we wel eerlijk zijn, een boerderijdeur die je half kunt openen staat toch een beetje bijzonder in een nieuwbouwhuis. En een hele moderne deur met strakke lijnen is niet direct de beste esthetische keuze voor een oude, karakteristieke woning. Bij het uitzoeken van een voordeur is het dus ook belangrijk dat je kijkt of de deur bij je huis past. Heb je nog geen idee? Loop dan eens je straat op en neer. Welke voordeuren hebben je buren in de straat? Is er iets wat je mooi vindt? Dit kan je zeker helpen bij het uitzoeken van de juiste stijl.

Wil je inspiratie opdoen voor verschillende stijlen deuren? Kijk dan eens op de website van Weekamp Deuren waar je kunt kiezen uit een ruim aanbod.

4. Onderhoudsgemak

Een nieuwe voordeur is een flinke investering en daar wil je natuurlijk op de lange termijn plezier van hebben. Bij de aanschaf van een voordeur is het dan ook slim om na te denken over het soort onderhoud dat moet worden gepleegd. Het ene materiaal heeft meer onderhoud nodig dan het andere. Een houten deur heeft bijvoorbeeld regelmatig schilderwerk nodig (zeg maar eens in de 5 jaar, afhankelijk van de ligging ten opzichte van de zon en de gebruikte verf) terwijl kunststof deuren en kozijnen met een sopje weer schoon zijn. Kun je het onderhoud zelf doen (en heb je daar zin in?) of moet je er steeds iemand voor inhuren? Dingen om mee te nemen in je keuze!

5. Budget

Tot slot is je budget ook een belangrijke maatstaf. Voordeuren zijn simpelweg niet goedkoop en verschillende materialen hebben ook hun eigen prijs. Prijzen verschillen ook door het uiterlijk van een deur. Hoe meer versieringen, raampjes of sierstripjes, des te hoger de prijs. En vergeet ook niet rekening te houden met de installatiekosten!

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.