De dagen worden weer langer, maar de schoolvakantie is nog een paar weekjes wachten. Het is lastig om je kids op tijd in bed te krijgen. Vooral in de weekenden, want gezellig ergens borrelen en blijven eten terwijl de kinderen lekker spelen, is wel zo gezellig. De kinderen gaat laat naar bed en zijn de volgende dag niet te genieten of zitten doodmoe op school. Hoe zorg je er voor dat je kinderen aan hun nachtrust komen en hoe hou je bedtijd binnen de perken?

Waarom slaap zo belangrijk is

We weten allemaal dat goed slapen heel belangrijk is voor je doen en laten overdag. Slaap zorgt voor het herstel van je lichaam en houdt je hersenen gezond. Als je slaapt kan je lichaam weer even een update draaien. Je verwerkt alle informatie van de dag en laadt weer op om de nieuwe dag fris en met een schone lei te beginnen. Op de korte termijn zorgt slaap voor een beter geheugen en concentratie (verklaart dat pregnancy brain wel een beetje, hè) en op de lange termijn kan het risico op diverse hersenaandoeningen zoals depressie, beroerte en dementie verkleinen. (bron: De Hersenstichting). Dat betekent overigens niet dat je altijd heel lang moet slapen. Elk lijf heeft een eigen behoefte aan nachtrust en van teveel slapen kun je zelfs moeier worden dan dat je al was!

Alle uurtjes voor middernacht tellen dubbel

Mijn moeder zei vroeger altijd tegen ons dat elk uurtje dat je slaapt vóór middernacht, dubbel telt. Nu ik volwassen ben kan ik dat zeker beamen. De afgelopen weken ga ik weer veel te laat naar bed. Ik merk het aan alles. Ik ben niet fit, mijn lijf heeft allerlei pijntjes, ben sneller geïrriteerd en waar ik normaal ’s ochtends mijn bed uit kon springen, strompel ik nu na 3 keer snoozen met nog halfdichte ogen naar de badkamer. Ik moet ook weer terug in het slaapregime en dat begint bij een duidelijke bedtijd!

Wat kun je doen om je slaapritme te verbeteren?

Tip 1: spreek met jezelf een vaste bedtijd af

Het helpt mij enorm om voor mezelf een vaste bedtijd te stellen. Zo heb ik jaren geleden eens als ‘goed voornemen’ gezegd dat ik voor iedere werkdag uiterlijk om 23 uur in bed wilde liggen. Dat lukte me ook, op een paar uitzonderingen na die op één hand te tellen waren. Het zorgde voor regelmaat en gaf me veel meer rust.

Tip 2: hou voor kinderen ook een richttijd aan

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan om kinderen op tijd in bed te krijgen. En om je zelf niet gek te maken, zou dat ook niet op de minuut vast moeten liggen. Hier is de regel dat de peuter tussen 18.30 en 19.30 op bed gaat. En ja, daar wijken we soms wel eens een half uurtje van af, maar dat zou het probleem niet moeten zijn. Dit betekent dus ook dat we op deze bedtijd onze planning op aanpassen. Ik vind het belangrijk dat de kinderen in hun eigen bed slapen en niet van hot naar her worden gesleept als ze eigenlijk zouden moeten slapen.

Tip 3: Zorg voor een vast patroon

Zoals je steeds terugleest is regelmaat heel belangrijk. Vaste patronen zorgen ervoor dat je hersens alles makkelijker kunnen verwerken. Zowel voor kinderen als volwassenen is het goed om een vast slaapritueel te hebben. Hier in huis gaat dat voor de kinderen als volgt. Na het avondeten mag de Peuter kiezen wie haar naar bed brengt. De ander brengt Nova naar boven, geeft nog een flesje en legt haar weg. De Peuter vraagt vaak nog als we aan tafel zitten wie haar naar bed brengt en of het vandaag ook baddag is. De pyjama gaat aan en we lezen samen nog een boekje. Doordat ze weet wat er gaat komen, gebeurt alles in 99% van de gevallen zonder strijd en slaapt ze vlot in.

Voor mezelf is de regel dat ik naar boven ga als ik het zat ben. Vaak is dat al ruim voor 23 uur, zeker na een lange werkdag. Als ik in bed ligt, lees ik vaak nog even de socials op mijn telefoon. Hoewel dit voor sommige mensen er juist voor zorgt dat je slecht kunnen inslapen, zorgt het voor mij voor een stukje rust en ontspanning. Als ik uitgelezen ben, gaat het nachtlampje uit en gaan de ogen dicht. Een meestal duurt het dan niet lang voordat ik ook vertrokken ben.

Tip 4: Pas je planning aan op je bedtijd

Nu hoef je echt niet altijd Sjaak Afhaak te zijn bij elk feestje, maar plan je activiteiten goed. Een georganiseerde planning zorgt ervoor dat je minder stress hebt en dus beter kunt slapen. En als het dan een keer wat later wordt op een feestje, is dat helemaal niet erg. Het moet alleen niet drie dagen achtereen gebeuren. Met de kinderen maak ik ook hele bewuste keuzes. Ik weet dat vooral de Peuter er niet gezelliger van wordt als ze te weinig heeft geslapen dus houden we daar rekening mee. Dus dan zeggen we inderdaad een keertje ‘nee’ op een uitnodiging op de derde bbq van het weekend of als we toch gaan, probeer ik te regelen dat we niet pas om 19.00u aan tafel gaan.

Tip 5: Gooi jezelf niet vol met cafeïne of energydrankjes

Heb je een keer echt een stressvolle week en lukt het niet om goed te slapen, gooi jezelf dan niet vol met koffie en energydrankjes. Je zet je lichaam daarmee alleen maar op een verkeerd spoor door piekmomenten te creëren waarna je vervolgens weer slechter voelt en dus nóg meer nodig hebt. Je kunt op zo’n moment beter gezond eten en met regelmaat even een frisse neus halen en een stukje wandelen. Dan komen er namelijk endorfines vrij die een véél positiever effect hebben op je toestand!

Heb jij last van een slechte nachtrust, of ga je vaak te laat naar bed?

liefs kirsten

Uitgelichte foto: Pixabay