Ik denk dat iedereen wel iemand kent waar je gewoon ontzettend moe van wordt. Iemand die je meer kopzorgen geeft dat dat het voelt alsof je een gelijkwaardige relatie of vriendschap hebt. En als er één ding is wat ik heb geleerd van mijn scheiding, is dat het belangrijk is om echte vrienden te hebben. Mensen die voor je klaarstaan, die eerlijk zijn en waarbij je jezelf kunt zijn. En ook dat het enorm kan opluchten om een vriendschap letterlijk te verbreken.

Gelijkwaardige vriendschap is wat je mag nastreven

In het hele leven voel je je prettig als de relaties die je aangaat gelijkwaardig zijn. Dat er altijd sprake zal zijn van geven en nemen, zolang het geven en nemen maar met elkaar in balans is. Van de beste vriendschappen wordt altijd gezegd dat je elkaar een jaar niet kunt zien en verder kunt gaan alsof je elkaar de dag ervoor nog hebt gesproken. In zo’n vriendschap is er acceptatie. Acceptatie van dat je allebei een druk leven hebt, een baan, wellicht kinderen en gewoon ook tijd voor jezelf nodig hebt. Maar dat als je iemand nodig hebt, je wel op elkaar kunt rekenen.

Een vriendschap bestaat uit meer dan één persoon

Wanneer je het gevoel krijgt dat je in je vriendschap meer geeft dan dat je ooit neemt (of krijgt), is er wel iets mis. Als je de disbalans voelt, is het belangrijk om dat uit te spreken en voor jezelf grenzen aan te geven. En ik kan je uit ervaring vertellen, dat gesprek is lastig, want je stelt je enorm kwetsbaar op. Het kan twee kanten op gaan. Misschien heeft die persoon wel helemaal niet door dat hij vooral neemt en soms is het ook te wijten aan hoe je zelf als persoon bent. Ben je een helper, dan zul je ook in je vriendschappen merken dat je vooral voor anderen denkt en zorgt. Maar wie zorgt er dan voor jou?

Relaties of een vriendschap verbreken

Relaties verbreken is nooit leuk. Je had iets dat vertrouwd was, waar je je prettig bij voelde maar waar je je op een gegeven moment ook niet meer oké bij voelde. In je tienerjaren ging dat eigenlijk vrij simpel. Je maakte het uit en je ging door naar de volgende. Of je pakte elkaars vriendje af en keek elkaar nooit meer aan. Nu als volwassene komt er natuurlijk wel iets meer bij het verbreken van een relatie kijken dan alleen maar ‘het is uit’. Zeker ook als je samen een huis of kinderen hebt. Maar het verbreken van een vriendschap, dat doen we weer niet zo snel. Vriendschappen verwateren, je verhuist, je ziet elkaar minder, totdat je elkaar gewoon niet meer spreekt. Maar waarom maken we een ongezonde vriendschap eigenlijk niet uit?

Ik maakte het uit. Met een van mijn beste vriendinnen.

En soms komt daar het moment, dat je al zoveel hebt gegeven, dat je al zoveel hebt geluisterd, dat je al zoveel hebt gedaan maar wanneer jij iemand nodig hebt, er geen gehoor is. Op dat punt heb ik ook gestaan. Ik had een ontzettende leuke vriendschap maar er waren steeds meer punten waar ik me ontzettend aan ergerde. Dat er nooit écht naar mij geluisterd werd, dat alles altijd op andere mensen gefocust was (wat anderen hebben is goed, dat wil ik ook hebben of zijn) en vooral dat het al-tijd aan iemand anders lag. Altijd maar gekonkel, geklaag en gedoe, nooit was iets goed. En hoe vaak ik het ook op een ‘vriendelijke manier’ probeerde aan te snijden, het werd niet anders. En het zoog me leeg. Te leeg. Tot het moment dat ik er echt klaar mee was, ik haar een lange brief stuurde waarin ik alles wat me dwarszat opschreef en de vriendschap letterlijk verbrak. Het was uit. Ik was er klaar mee.

Het verbreken van de vriendschap gaf me lucht

En hoewel ik er in eerste instantie heel verdrietig om was, was ik aan de andere kant enorm opgelucht. Het is natuurlijk niet leuk om te breken met iemand waar je best wel wat mee hebt meegemaakt. Anderzijds voelde het als een soort bevrijding. Mijn hoofd kreeg rust van al het drama en ik hoefde me niet langer op te vreten iedere keer als ik weer een naar berichtje over iemand anders zag. Het was mijn zorg niet meer. Ik focuste me op vrienden die er wel voor mij waren, en waarbij ik de disbalans niet voelde en vond daarmee mezelf en mijn eigen grenzen weer terug.

Zou jij overwegen om een vriendschap te verbreken?

liefs Kirsten