Met het voorjaar voor de deur zien we links en recht de narcisjes de kop weer opsteken. Een vrolijk gezicht, al die felgekleurde bloemen langs de paden. Wist je dat je zelf je tuintje of balkon ook kun opfleuren met voorjaarsbloeiers? En nee, je bent, nu in februari, nog zeker niet te laat van het planten van bloembollen. In deze blog vertel ik je wanneer je welke bollen het beste kunt planten.

Voorjaarsbloeiers als narcis, hyacint en krokus

Afbeeldingen door Pixabay – Julia Filirovska – Ninette via Pexels

De welbekende voorjaarsbloeiers krokus, narcis en hyacint zie je meestal zo eind januari, begin februari al opkomen, een beetje afhankelijk van de temperatuur in de winter. Wil je deze bloemen graag in jouw tuin terug zien? Dan zul je de bollen al vóór de winter in de grond moeten stoppen, rond oktober. Deze bollen hebben namelijk de kou van de winter nodig om in het voorjaar echt goed te kunnen bloeien. Zorg ervoor dat je deze bloembollen uiterlijk in december in de grond hebt zitten. Overigens kun je deze bloembollen naast in de volle grond ook heel goed in een mooie bloempot planten. Op deze manier kun je ook de balkon of dakterras voorzien van vrolijke voorjaarsbloeiers.

Ben je nu te laat maar heb je nog bloembollen liggen? Bewaar ze dan gewoon op een donkere, koele plek, bijvoorbeeld in de schuur.

Tip! Bloembollen hergebruiken

Wist je dat sommige bloembollen meerdere keren gebruikt kunnen worden? Bijvoorbeeld tulpenbollen. Als deze zijn uitgegroeid kun je ze uitgraven, goed laten drogen en vervolgens op een koele plek bewaren om ze aan het eind van het jaar weer in de grond te zetten.

Zomerbloeiers

Afbeeldingen door Ella Wei – Ralph – Ken Renner via Pexels

Lees je nu deze blog en baal je dat je te laat bent met het planten van bloembollen voor het voorjaar? Geen nood! Je bent nog ruim op tijd om je tuin, balkon of dakterras te verfraaien met prachtige zomerbloeiers als Calla’s (aronskelken), dahlia’s en gladiolen. De bollen, of beter gezegd knollen, van deze zomerbloeiers kun je planten van maart tot en met mei en zullen dan de hele zomer bloeien waarvan sommige varianten zelfs tot oktober kunnen blijven staan. Het is belangrijk dat je deze knollen pas plant wanneer de laatste vorst is geweest. Houd het weerbericht dus goed in de gaten of ze, wanneer je de knollen in potten plant, de potten nog even binnen als er vorst op komst is.

Nog meer tips en weetjes over het planten van bloembollen

  • Het is natuurlijk een prachtig gezicht, een tuin vol bloeiende bloemen. Maar wist je dat je hiermee de natuur ook een handje helpt? Bijen en vlinders zijn dol op deze vrolijke bloemen!
  • Wanneer je bloembollen gaat planten doe je er goed aan de grond te verrijken met een flinke zak potgrond. Hierin zit namelijk precies de voeding die de bloembollen nodig hebben.
  • Geen zin om ieder jaar de uitgebloeide bloembollen op te graven? Kies dan voor meerjarige bloembollen. Deze plant je een keer en komen ieder voorjaar weer op.
  • Ook aan de slag met heerlijke groenten en fruit? Lees deze tips voor moestuinieren eens!

Welke bloembollen wil jij zeker gaan planten?

liefs Kirsten

Uitgelichte afbeelding: Maarten van den Heuvel via Unsplash