Giethoorn, dat is toch het Venetië van het noorden? Een dorpje waar alles met de boot gedaan wordt? Heel eerlijk, ik kon me er eerder niet echt een voorstelling bij maken dus toen ik werd gevraagd om een weekend mee te gaan op persreis en de leukste highlights van Giethoorn te bezoeken, twijfelde ik geen moment. In deze blog lees je over de leuke en bijzondere dingen die we gedaan hebben!

Een stukje geschiedenis van Giethoorn

Je hebt vast wel eens gehoord dat Giethoorn omringd is door water. Dat is overigens niet altijd zo geweest. In het gebied in en rondom Giethoorn werd turf gestoken en om het turf af te kunnen voeren werden er kleine kanaaltjes gegraven. Zo ontstond er een vaarroute door de dorpskern, gekenmerkt door meer dan 175 hoge bruggetjes waar boten met lading onderdoor konden varen maar waardoor de woonkavels met elkaar verbonden werden. Het water in Giethoorn is overigens op de meeste plekken maar zo’n 80 tot 100cm diep. Zelfs het ‘grote meer’, het Bovenwijde, is op veel plekken niet dieper dan een meter. Dat maakt het dan ook dat Giethoorn zeer gewild is bij watersporters, die graag op en rond het meer vertoeven om te varen, zeilen of zwemmen.

Toerisme in Giethoorn

Hoewel het dorp ongeveer 2800 inwoners telt, komen er jaarlijks meer dan een miljoen toeristen om te genieten van de prachtige omgeving. Het dorp is ook echt ingesteld en afhankelijk van het toerisme. Vooral bij mooi weer zijn de wateren druk bezet met kleine fluisterbootjes en andere watersportactiviteiten zoals waterfietsen en rondvaartboten. In het weekend dat ik in Giethoorn was, heb ik ook bijzonder leuke toeristische trekpleisters bezocht en daar vertel ik je natuurlijk graag meer over. Samen met Marieke, Nicole, Linda en Nathalie ging ik op pad!

Alpaca Eiland Giethoorn

Onze dag startte bij het Alpaca Eiland Giethoorn waar we hartelijk werden onthaald door Arian, Onno en Labradoodle pup Ollie. Het Alpaca Eiland is pas recentelijk geopend en nog volop in aanbouw. Het eiland is niet direct gericht op het toerisme of als kinderboerderij ingericht, integendeel, de alpaca’s zijn onderdeel van de coaching die Arian aanbiedt. In deze coachingsessies kom je weer terug bij jezelf, vind je de rust die je hard nodig hebt en de alpaca’s zijn als een spiegel voor je ziel. Klinkt misschien een beetje zweverig maar dat is het totaal niet. Het was ontzettend leuk om Arian over zijn plannen voor het eiland te horen vertellen. Het is zeker een plek die ik zou willen terugzien als het eenmaal helemaal ‘af’ en begroeid is.

Met een fluisterbootje het water op

Om ons naar alle locaties in het dorp te brengen, maakten we gebruik van een fluisterbootje. Deze bootjes, speciaal voor de verhuur aan toeristen, danken hun naam aan de superstille elektromotor. Wij vroegen ons regelmatig af of ons bootje nu wel aanstond of niet. Het is ook fijn dat de bootjes niet teveel lawaai maken. Zo kun je gewoon een normaal gesprek voeren of een filmpje maken zonder de bijgeluiden. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over het besturen van de bootjes. De meesten zijn voorzien van een normaal stuurwiel en het gas geven spreekt eigenlijk voor zich. Ook de becijfering op het water is gelijk aan dat van de normale verkeersborden. Een fluisterbootje huren kan dan ook zonder vaarbewijs.

Wel is het altijd even goed om je in te lezen in de handleiding van zo’n bootje. Zo stapten wij met z’n vijven het bootje in terwijl de regenstoppen er niet in zaten en het bootje dus in rap tempo vol liep. Lachen, gieren, brullen achteraf, maar op dat moment snapten we er echt niets van en hoorde ik in mijn hoofd al weer ‘My Heart Will Go On’.

Zie je wat er met ons bootje gebeurde? Haha!

Waterfietsen nieuwe stijl

Met ons fluisterbootje vaarden we door de dorpsgracht richting de locatie van Aquaverhuur waar we een ritje konden maken op wel hele bijzondere waterfietsen. Ik dacht bij dat woord eerder aan zo’n zwaan waar je naast elkaar de benen uit je lijf moet trappen om vooruit te komen maar de waterfietsen bij Aquaverhuur zijn een stuk moderner. De catamaran-achtige constructie is voorzien van een soort spinningfiets. Je kunt de waterfietsen per uur huren en daarmee per fiets te water de omgeving verkennen. Het fietsen zelf is alleen geschikt voor volwassenen maar met een speciale plank die op de catamaran bevestigd kan worden, kunnen kinderen (of de niet zo sportieve reisgenoten) als passagier meevaren. Al met al een hele bijzondere manier om de omgeving te ontdekken.

Nathalie, Linda en Marieke durfden het wel aan om een rondje te gaan waterfietsen.

Lunchen bij De Pergola

Aan dezelfde ‘straat’ als de Aquaverhuur zit Hotel Brasserie de Pergola waar we genoten van een heerlijke lunch. Eigenaar Bas vertelde ons alles wat we wilden weten over het toerisme in Giethoorn. Superleuk om dat eens te horen van een echte Gieter. De Pergola is prima te bereiken met de auto. Op het grote parkeerterrein aan de achterkant kun je gratis parkeren. Dat maakt de Pergola ook een prima uitvalsbasis voor een weekend Giethoorn.

Na de lunch stapten Linda en Nathalie in ons bootje, terwijl ik met Nicole en Marieke in zo’n 10 minuten naar De Oude Aarde wandelende. Een prima moment om even wat foto’s te maken op de bruggetjes en even lekker de toerist uit te hangen, haha. Museum De Oude Aarde is echt een aanrader voor iedereen die interesse heeft in edelstenen en de werking daarvan. Naast dat ze een prachtige collectie hebben met enorme edelstenen, is er ook een hele mooie winkel die in de edelstenenwereld heel goed staat aangeschreven.

De Oude Aarde edelstenen

Rondvaren

De dorpsgrachten in Giethoorn zijn eenrichtingsverkeer. Dat betekent dat je soms een flink rondje moet varen om weer op een andere locatie te komen. Het is goed om daar even rekening mee te houden wanneer je je route uitstippelt. Anderzijds, het varen over het meer is prachtig en dat zou ik zo met liefde drie keer per dag doen. Wij hebben overigens enorm hard gelachen op het Bovenwijde, waar we alle weersomstandigheden hebben ervaren. Met als slotstuk een enorme hagelbui waar we vreselijk hard om hebben moeten lachen. Dus zelfs als het weer niet zo fantastisch is, in Giethoorn een bootje huren is altijd een goed idee!

Giethoorn per rondvaartboot en een heerlijk diner

Als je wat meer over de geschiedenis van Giethoorn wilt weten, raad ik je van harte aan om in een van de vele rondvaartboten te stappen. Wij stapten op bij De Pergola voor een rondvaart Giethoorn en hoewel we er al een hele dag op het water op hadden zitten, ik zag steeds weer nieuwe dingen. De gids vertelde op een hele leuke manier over het ontstaan van het dorp, haar gebruiken en natuurlijk hoe het dorp veranderde door de komst van het toerisme. Na de rondvaart van ongeveer een uur streken we weer neer bij de Pergola, dit keer voor een heerlijk diner in de serre met alle bloggers die op deze persreis mee waren. Je kunt je vast voorstellen dat dat enorm gezellig was!

Gezellig met elkaar eten. De broodjes waren overigens van de lunch!

Overnachten in Oldemarkt

Na een lange dag op pad was het natuurlijk fijn om niet nog ruim 2 uur naar huis te moeten rijden. We overnachtten dit weekend niet in Giethoorn, maar in een nabij gelegen plaatsje Oldemarkt in de prachtige groepsaccommodatie Mooi Oldemarkt. Het was enorm gezellig om daar samen met alle andere bloggers het weekend af te sluiten.

De ervaring van een persreis

Wat een ervaring zeg, zo’n persreis. Dit was voor mij de eerste keer dat ik naar een offline event ging namens Mamagisch en je zag dat er ook een grote groep bloggers bij waren voor wie dit eigenlijk dagelijkse kost is. Het was onwijs leuk om juist met hen een weekend in Giethoorn en omgeving door te brengen want juist door de leuke gesprekken die je met iedereen kan voeren, leer je toch weer bij. Daarbij vond ik het ook enorm leuk om een aantal bloggers die ik zelf al jaren volg in het echt te ontmoeten. En wat betreft een weekend Giethoorn? Dat gaan we zeker nog eens doen met de meiden!

liefs Kirsten