Terwijl ik altijd trouw in het maken van een weekmenu was, is er de laatste maanden nogal de klad in gekomen. Ik had steeds minder zin om te koken omdat ik een lange dag had gehad of overprikkeld was. Of het feit dat ik niet voor een uitgebalanceerde inhoud van de kasten zorgde. Als je drie soorten gebakken aardappeltjes klaar heb liggen maar geen verse groente erbij hebt. Of wel spullen hebt voor pastasaus maar dat je toch geen pasta meer in huis blijkt te hebben. Het was tijd om de regelmaat weer terug te brengen en to bring back the weekmenu!

Een stok achter de deur

Ik ben de eerste die het toegeeft: ik ben gewoon lui. Of moe. Of moeder. Kies maar. Anyhow, om mezelf zo min mogelijk te laten verleiden om toch een maaltijd te bestellen, ben ik weer begonnen met het maken van een weekmenu. En als stok achter de deur gebruik ik mijn volgers op Instagram. Ik vraag wekelijks lekkere menusuggesties, waarvan ik er minimaal 3 per week inplan. Op deze manier val ik ook niet steeds terug op mijn vaste nummertjes en komt er ook weer eens iets anders op tafel. Gelukkig doen ze daar hier thuis niet moeilijk over. Ik kook een nieuw recept, we eten het en geven daarna onze eerlijke mening: mag ‘ie blijven of hoeft het niet nog een keer.

Wat voor mij dus vooral helpt, is de hulp inroepen van anderen. Dat maakt dat ik de ‘verplichting’ voel om ook echt te gaan koken, want ik wil laten weten hoe ik het recept vond. En echt, zelfs op het moment dat mijn hart heel hard ‘PIZZAAAAAA’ roept, zegt mijn hoofd op zo’n moment: ‘Nee, dat is lullig want mensen verwachten een reactie van je’. Dat zou voor velen misschien juist een reden zijn om het helemaal anders te doen, omdat het misschien stress geeft. Echter is dit voor mij echt een manier om mezelf een schop onder de kont te geven en gewoon te gaan koken.

Een weekmenu maken doe ik zo:

Zoals ik al vertelde, vraag ik dus hulp op Insta. Bij het maken van het weekmenu hou ik rekening met hoeveel tijd ik die dag heb om te koken. Op dinsdag en vrijdag moet het simpel en snel zijn, want dan moet ik ‘s avonds de deur nog uit. Maar op een woensdag wil ik nog wel eens uitpakken en mag het recept wat ingewikkelder zijn of een langere bereidingstijd hebben. Over het algemeen zijn wij geen aardappels-vlees-groente eters. Gekookte aardappels zijn absoluut geen favoriet. Meestal eten we eens per week van die aardappelballetjes die ik dan in de airfryer doe, met groente en een stukje vlees(vervanger).

Verder kijk ik altijd even wat ik nog in huis heb. Op een snelle dag is het wellicht een goed idee om iets uit de vriezer te halen wat alleen nog verwarmd hoeft te worden. Als ik mijn weekmenu compleet heb, doe ik gelijk mijn boodschappenbestelling bij Picnic, die ik meestal op maandagmiddag laat bezorgen. Dingen die zij niet hebben haal ik even bij de Plus, die hier in de straat zit.

Het voordeel van gelijk bestellen voor de hele week is dat je alles in huis hebt en dat je dus geen excuus hebt om niet te gaan koken. Daarnaast bespaart het ook veel tijd en in veel gevallen ook geld. Als ik iedere week mijn weekboodschappen bij de supermarkt zou doen, neem ik veel te veel collateral damage mee. Koekjes, chocola, chips.. al die dingen die ik eigenlijk veel minder zou moeten eten. Ik bestel altijd wel iets lekkers mee maar dan maak ik een bewuste keuze. Op is dan ook gewoon op.

Ons weekmenu ziet er nu zo uit:

Nu ik weer nieuwe suggesties krijg, merk ik ook dat de lol van het koken weer terugkomt. Daarnaast bespaart het een enorme bak geld. Avondje bestellen kost met z’n vieren zo €40-50,-, terwijl ik voor dat bedrag ook gewoon een Picnic-bestelling kan doen. Nu hebben we het geluk dat we daar niet zo op hoeven te letten qua geld, maar toch. Het mag echt wel wat minder allemaal. En het kan ook helemaal geen kwaad om weer wat meer op gezonder eten te letten, haha.

Wil jij ook een weekmenu maken?

Wil jij ook aan de slag met het maken van een weekmenu? Je kunt de template voor het weekmenu hieronder downloaden en in mijn highlights op Instagram deel ik per ‘ingezonden’ maaltijd het recept. Maak jij ook een weekmenu? Tag me dan even, dan kan ik het delen. En wellicht doe ik nog wel eens goede inspiratie op voor mijn nieuwe menu!

liefs Kirsten