Het is vandaag Wereld Bloeddonor Dag en dat zette me aan het denken. Vooropgesteld vind ik het heel erg belangrijk dat er mensen zijn die bloed geven. Bloed is belangrijk. Zonder dat er mensen zijn die bloed geven, gaan andere mensen dood. Het is immers veelvuldig nodig bij operaties en ter behandeling van allerhande ziektes. Genoeg reden om er nog eens goed over na te denken, toch?
Redenen om donor te zijn
Zoals ik al zei is bloed hard nodig. De enige manier om bloed te verkrijgen is namelijk nog steeds alleen maar door vrijwillige donaties. Probeer het ook maar vanaf de andere kant te bekijken. Als jij bijvoorbeeld een ongeluk hebt gehad en je hebt veel bloed verloren, ben je blij als je een zak bloed toegediend krijgt die iemand vrijwillig heeft afgestaan. Of erger, als je wordt gediagnosticeerd met kanker en je moet chemotherapie ondergaan. Dan ben je blij dat je bloedplaatjes krijgt toegediend zodat jouw lijf zelf weer (gezonde) rode bloedcellen kan aanmaken. Hoe zou het zijn als alle donors massaal stoppen met geven? Dan kun je wel zeggen dat er veel meer mensen zullen sterven als gevolg van een ernstig ongeluk of kanker.
Redenen om geen donor te zijn
Natuurlijk zijn er voor sommige mensen ook redenen om geen bloed te geven. Dat kan te maken hebben met geloof maar ook uit principe. De afgelopen tijd kwam er een aantal keer in het nieuws dat homo’s (is dit de nette correcte term, of sla ik de plank finaal mis?) geen bloed mogen geven. Mensen waren verbolgen. Er is toch vraag naar donors? Hoe kan het dan zijn dat mensen worden afgewezen op basis van hun geaardheid? Ik zocht het op bij Sanquin, de organisatie die de bloeddonaties regelt en bloedvoorraad voor Nederland in beheer heeft.
Waarom mannen niet altijd mogen doneren
Volgens de website van Sanquin is uit onderzoek gebleken dat bloed van mannen die seks hebben met mannen 100x vaker besmet kan zijn met het hiv-virus dan dat van mannen die seks hebben met alleen vrouwen. Het onderzoek is in kaart gebracht in een tabel. Per 100.000 inwoners van Nederland is tussen 1996 en 2016 gemiddeld 1 hiv besmetting bij mannen die heteroseks hebben ten opzichte van gemiddeld zo’n 150 besmettingen bij mannen die seks hebben met mannen. Ook is een besmetting niet direct in het bloed terug te vinden. Er is een bepaalde ‘window phase’, zoals dat wordt genoemd.
Wanneer deze mannen wél bloed mogen geven
Mannen die seks hebben met mannen zijn overigens niet geheel uitgesloten van deelname aan bloeddonatie. Vanwege de window phase is vastgesteld dat wanneer een man een jaar lang geen seks heeft gehad met een andere man, hij wel bloed mag doneren. In principe zouden eventuele infecties na een jaar terug te vinden moeten zijn in het bloed. Als deze na de normale tests om bloeddonor te worden niet aanwezig zijn, mag de man gewoon bloed doneren. Tot het moment dat hij weer seks heeft met een man. Sanquin zegt ook op hun website dat ze discriminatie zoveel mogelijk willen uitsluiten, en homo’s dus onder bepaalde voorwaarden wel bloed mogen geven maar dat het wel belangrijk is om de veiligheid te waarborgen.
Hoe ik denk over bloed doneren
Als ik voor mezelf spreek, ben ik blij dat er mensen bloed doneren. Want er zal je toch maar iets gebeuren en jij hebt op dat moment bloed nodig. Dan ben je blij dat het er is. En dan ben je ook blij dat het uitvoerig getest is en dat je ‘schoon’ bloed toegediend krijgt. Je wilt immers niet zieker worden dan dat je al bent. En helaas moeten er om die reden regels worden gesteld. Waarvan ik begrijp dat niet iedereen dat leuk of prettig vindt. Echter snap ik wel dat je nooit het zekere voor het onzekere mag nemen en dat er dus heel cru, grenzen worden gesteld.
Of ik het belangrijk vind dat iedereen die kan doneren ook doneert?
Jazeker. Als iedereen die kan en mag doneren ook zou doneren, dan zou je wellicht maar eens per jaar een oproep krijgen. Dan is de ‘last’ voor iedereen minder en dragen we allemaal ons steentje bij. En wat is het nou voor werk? Je zit een half uurtje en je krijgt nog een roze koek toe!
Of ik bloeddonor ben?
Nee, ik ben nog geen donor maar ik heb me wel voorgenomen om me in te schrijven. Ik wil ook mijn steentje bijdragen en op zich heb ik geen enorme angst voor naald ofzo. Kleine moeite, groot gebaar. Echter mag je pas 6 maanden na je bevalling weer bloed geven. Dat betekent dat ik dus nog een maandje moet wachten. Maar inschrijven ga ik zeker doen. Ik hou jullie op de hoogte van mijn plannen!
Wil je ook bloeddonor worden?
Ben je door dit verhaal geïnspireerd geraakt om ook een stoere vrouw te zijn en ook (bloed)donor? Je kunt jezelf makkelijk aanmelden via de site van Sanquin. Hier kun je ook terugvinden aan welke voorwaarden je als donor moet voldoen en waar de locaties bij jou in de buurt zijn waar je bloed kunt doneren.
Ik schreef deze blog puur uit mijn eigen gevoel. Ik ben geen promotor van Sanquin en zij hebben ook niets te maken met de inhoud van deze post.
Uitgelichte afbeelding: Pixabay
Wat goed dat je je wil inschrijven! Ik ben ook donor en ik vind het eigenlijk best leuk. De verpleegkundigen zijn heel lief en het is vaak erg gezellig. Er is ook meer eten dan alleen roze koeken :).