Wat doe jij eigenlijk voor werk? De moeders die in deze rubriek aan het woord komen, werken in de meest uiteenlopende beroepen. Dit keer vertelt Lisanne over haar werk als huishoudelijke hulp.

Over Lisanne

Ik ben Lisanne. Ik ben 33 jaar en moeder van 2 jongens. Sinds 3 kwart jaar door de liefde woonachtend in Limburg, maar een geboren Brabander.

Je werkt als huishoudelijke hulp. Kun je uitleggen wat je precies doet?

Ik kom bij mensen in huis die om wat voor reden dan ook niet meer zelf hun huishouden kunnen onderhouden. Dit kunnen oudere mensen zijn, maar bijvoorbeeld ook mensen die revalideren na ongelukken, operaties of ziekte, mensen met autisme of (ex)verslaafden. Hier doe ik voornamelijk het huishouden. Maar de ervaring leert dat het zoveel meer is als dat. Zeker bij ouderen ben je vaak ook even het dagelijkse praatje.

Werk je parttime of fulltime?

Ik werk momenteel 12 uur in de week. Vanaf het moment dat mijn jongste naar school toe ging hebben mijn (inmiddels) ex-man en ik besloten dat ik alleen nog onder schooltijden zou gaan werken. Gelukkig is die flexibiliteit er bij deze baan ook. Ik heb erg veel geluk dat het financieel haalbaar is dat ik op woensdag en vrijdag vrij kan zijn.

Hoe ziet voor jou een normale werkdag eruit?

Als ik de kinderen naar school heb gebracht rij ik meteen door naar mijn eerste client. Over het algemeen begint het altijd met een praatje. Even bespreken hoe de week is geweest en hoe het met de mensen gaat. Bij de meeste cliënten werk ik een standaard riedeltje af en weet ik precies wat ik moet doen. Soms worden er voor extra klusjes gevraagd.

Over het algemeen zijn het vaak de zwaardere klussen die voor mij blijven liggen. Badkamer poetsen, bedden verschonen, stofzuigen, dweilen en eens in de zoveel tijd ramen zemen. De meeste cliënten proberen nog zoveel mogelijk zelf te doen. Wat ook zeker belangrijk voor ze is. Maar alles wat ze niet meer kunnen, doe ik met alle liefde voor ze.

Meestal wordt er na het werk altijd nog tijd gemaakt voor een kopje thee en een praatje. Dat wat voor de meeste cliënten vaak nog het belangrijkste is. Even de sociale contacten, zorgen bespreken of juist herinneringen ophalen.

Heb je altijd al in de huishouding willen werken? Wat voor werk deed je hiervoor?

Ik ben eigenlijk geschoold als ‘dierenverzorger’. Jammer genoeg is daar niet veel (betaald) werk in te vinden. Voorheen heb ik in dierenwinkels gewerkt en als vertegenwoordiger voor dierbenodigdheden, maar na de geboorte van mijn oudste zoon zocht ik iets dat meer aansluit bij het moeder zijn. Ik was die lange dagen, weekenden en feestdagen werken zat. Uiteindelijk ben ik toen terecht gekomen als hulp in de huishouding. In eerste instantie dacht ik dat ik van daaruit op mijn gemak verder zou kijken. Maar het werk beviel mij goed en het was de perfecte balans tussen werk en moeder zijn.

Wat vinden jouw vrienden en familie van jouw beroep?

Daar is niet echt een mening over denk ik ? Ik ben van huis uit opgevoed dat ik vooral moet doen wat mij gelukkig maakt. Toen ik de opleiding dierenverzorging ging doen kreeg ik bij de introductie meteen te horen: ‘Leuk dat je deze opleiding wilt doen, maar werk zul je waarschijnlijk niet vinden’. Mijn ouders hebben mij altijd alleen maar gesteund in het najagen van mijn dromen. Dat ik nu zo’n burgerlijk bestaan heb, dat hadden ze toen waarschijnlijk nooit gedacht.

Hoe combineer je je werk met je gezin?

Het werk is dus echt super goed te combineren met mijn gezin. Tijdens mijn sollicitatiegesprek kon ik gewoon openlijk zeggen dat ik op nummer 1 moeder ben en daarnaast graag voor dit bedrijf zou werken. Dat is heel fijn om te kunnen zeggen, want ik weet hoe moeilijk het is om je kinderen met een baan te combineren.

Ik vind het heel erg fijn dat ik met deze baan niet de zorgen of stress heb dat ik druk heb vanuit mijn baas. Uiteraard ziet mijn werkgever mij ook het liefst alleen maar aan het werk, maar als er iets met de kinderen is dan begrijpen ze dat ook volledig en wordt er in oplossingen gedacht. Het scheelt ook erg veel dat het werk van mijn vriend ook goed te combineren is. Hierdoor kunnen we het goed opvangen als de kinderen een studiedag hebben of als ze ziek zijn.

Wat vind je het leukste aan je werk als huishoudelijke hulp?

De mensen gelukkig maken. Of dat nou met een schone badkamer is of door even een luisterend oor te zijn, het kan in hele simpele dingen zitten.

En wat vind je minder leuk?

Dat ik niet met dieren werk, haha. Dat ik nu werk in een ander vakgebied had ik echt nooit gedacht. Maar de rust die het mij geeft vind ik nu even belangrijk.

Wat is een misvatting over jouw beroep of branche?

Mensen denken vaak een beetje minachtend over het werk als huishoudelijke hulp. Maar als je het zelf niet kan, is het toch wel erg fijn als er iemand is die het wel voor je kan doen. Een schone leefomgeving doet zoveel voor mensen, alleen dat al doet wonderen. Maar het is ook zoveel meer als alleen poetsen. Vaak zijn de praatjes die je hebt nog minstens zo belangrijk!

Als je iets heel anders zou mogen doen, welk beroep zou je dan kiezen?

Mijn droom is altijd nog iets met dieren te doen. Wie weet wat de toekomst nog gaat brengen. Maar een kleinschalige dierenopvang bijvoorbeeld lijkt me heel leuk om te hebben.

Het werk als huishoudelijke hulp is zulk dankbaar werk. Voor sommige mensen (zeker voor ouderen) ben je soms de enige die ze die week zien. Het is ook gewoon echt zoveel meer als poetsen. Mensen worden al gelukkig van de moeite die je voor ze doet, de schone omgeving die ze ervoor krijgen en het luisterend oor dat je ze gegeven hebt.

Vind je het leuk om ook over jouw beroep te vertellen? Je bent uiteraard van harte welkom. Stuur me een berichtje via het contactformulier!