Ontwormen. Niet direct het onderwerp van gesprek op een normale dag. Echter is het wel belangrijk dat je weet wat je moet doen in geval van een wormen bij kinderen of een worminfectie bij je huisdier. In deze blog vertel ik je er alles over.
Let’s talk wormen
Let’s talk wormen. Ja, ik weet het, het is niet direct het onderwerp dat je dagelijks met je vriendinnen en een goed glas wijn bespreekt, maar geloof me, dit is informatie die je toch wel echt moet weten. Zowel mens als dier kunnen besmet raken met wormen. Maar wanneer is het dan nodig om te ontwormen? En hoe kun je een wormeninfectie voorkomen? Lees maar snel verder.
Wormen bij huisdieren
Als je het hebt over wormen, denken de meeste mensen aan een worminfectie bij hun huisdieren. Dieren kunnen makkelijk besmet raken met een wormeninfectie door het eten van iets op straat of het eten van dierenpoep (ja, zeker smerig, maar vind maar eens een dier dat niet zijn neus in de drol van een ander steekt). Een ongelukje zit in een klein hoekje, zullen we maar zeggen. Je kunt een wormeninfectie bij dieren (bijvoorbeeld bij honden) herkennen aan de volgende symptomen:
- Het wrijven van de kont over de vloer (sleetje rijden)
- Zichtbare wormpjes in de ontlasting (hondenpoep opruimen is dus niet alleen zodat een ander er niet instapt, je kunt aan de ontlasting ook veel zien over de gezondheid van je hond)
- Diarree, spugen of hoesten
- Bij jonge dieren zie je vaak een opgezwollen buik
Huisdieren raken het meest besmet met spoelwormen, lintwormen en zweefworm. Vooral die laatste is bij dieren levensgevaarlijk. Bij huisdieren wordt dan ook aangeraden om elke drie maanden te ontwormen. Zelf gebruik ik daarvoor bij onze honden tabletten van Milbemax, een ontwormingsmiddel dat zowel in de vorm van een pil als een koekje verkrijgbaar is bij Dierapotheker.
Wormen bij kinderen én volwassenen
Een worminfectie kom zeker ook bij mensen voor, zowel jong als oud. Je kunt wormen krijgen door een besmetting via een dier of het eten van besmet voedsel, maar ook door het aanraken van voorwerpen waar wormeneitjes op zitten. Kinderen lopen vaak een wormen (aarsmaden) op door bijvoorbeeld het spelen in de zandbak waarin minuscule wormeneitjes zitten. Het grootste gevaar bij een wormeninfectie is slechte hygiëne. Bij kinderen zie je bijvoorbeeld dat wanneer het heeft gespeeld er eitjes op de handen en onder de nagels achterblijven. Wanneer de handen dan niet worden gewassen, en je daarna bijvoorbeeld met de hand een boterham eet, besmet je jezelf keer op keer.
Nu klinkt een wormeninfectie vooral smerig, maar in de meeste gevallen zijn bijvoorbeeld aarsmaden onschuldig en zal de infectie, zeker bij een verbeterde hygiëne vanzelf weggaan. Je kunt er ook voor kiezen om een wormenkuurtje te gebruiken. Die zijn gewoon verkrijgbaar bij de drogist (of zelfs de grotere supermarkt). Wanneer je langdurig last houdt van wormen, of je echt ziek begint te voelen, is het belangrijk dat je de hulp van de huisarts inschakelt.
Hoe kun je een wormeninfectie voorkomen?
Het liefst zie je natuurlijk dan al je huisgenoten gezond zijn en geen wormeninfecties oplopen. Wat je eraan kunt doen om ze te voorkomen:
- Met stip op 1: een goede persoonlijke hygiëne. Was regelmatig je handen met zeep, zeker voordat je gaat eten.
- Hygiëne in en om het huis is ook belangrijk. Maak alle voorwerpen en oppervlakten die veel gebruikt worden goed schoon. Was beddengoed en handdoeken op minimaal 60 graden om wormeneitjes te doden.
- Was je groenten en fruit voordat je het eet.
- Wist je dat het eten van wortels, kokosvlokken en pompoenpitten kan helpen bij de bestrijding van wormen?
- Bij huisdieren wordt aangeraden iedere 3 maanden preventief te ontwormen. Zeker bij dieren die graag van de grond eten, veel aan de poten likken of graven is dit belangrijk omdat de kans op een infectie groter is.
- Bij mensen is preventief ontwormen niet nodig. Een wormenkuur doodt alleen aanwezige wormen, maar een kuur beschermt dus niet tegen een mogelijke infectie.
Een wormeninfectie is niet leuk, maar het is eigenlijk iets heel normaals en kan echt bij iedereen voorkomen. Niets om je voor te schamen dus. Pilletje erin, even extra goed opletten met je hygiëne en door!