In deze huidige tijd waarbij de gas- en energieprijzen de pan uitrijzen is het onderwerp zonnepanelen plaatsen een hot item. Hot. Zon. Oke, ik lig zelf alweer in een deuk. Maar eigenlijk is het natuurlijk helemaal niet om te lachen. Precies toen ons 3-jarige contract afliep, schoten de energieprijzen door het dak en moeten wij nu maandelijks ook flink meer gaan betalen. Nu hebben we gelukkig een huis dat redelijk energiezuinig is en hebben we het stoken heel goed in de hand met een Tado thermostaat die helemaal ingeregeld staat, maar ik zou er maar wat voor overhebben om maandelijks minder te betalen.

Zonnepanelen zijn hip!

Als ik alleen al naar ons eigen pleintje kijk, hebben er in de afgelopen maanden 3 buren zonnepanelen op hun dak laten leggen. Twee daarvan deden het zelfs nog slimmer: daar liggen de panelen op het garagedak, waar je er ook nog eens goed bij kan om ze schoon te maken. En als ik even goed over na denk ligt onze schuur qua zon echt fantastisch, dus waarom leggen wij ook niet een paar panelen op het dak? Ik denk dan maar dat alle kleine beetjes helpen.

Zeker als ik om me heen kijk hoor ik steeds meer mensen die graag meer zelfvoorzienend willen worden. Prijzen die blijven stijgen, service die steeds minder goed wordt, het zijn allemaal redenen om zelf in oplossingen te gaan denken. En natuurlijk spelen de subsidies die gemeentes geven voor het verduurzamen van je woning ook een grote rol. Dus wil je ook zonnepanelen installeren, informeer eerst eens bij je gemeente of jij ook subsidie kunt krijgen!

De investering heb je er nu zo uit

Een aantal jaar geleden duurde het wel even voordat je de investering om zonnepanelen te plaatsen eruit had, maar hoe hoger de energieprijzen worden, des te sneller heb je je investering terugverdiend! Het is nu dus eigenlijk het meest ideale moment om in te stappen. Zonnepanelen gaan over het algemeen (soms wel meer dan) 25 jaar mee, dus als je iedere maand de helft van je energierekening kunt besparen, heb je deze duurzame investering er al gauw uit.

Ik sprak toevallig iemand met een elektrische auto over de huidige benzineprijzen. Dat is op dit moment natuurlijk helemaal om te janken en ik ben bang dat het alleen nog maar erger wordt. Toen ik hem vroeg wat een volle accu stroom kost vertelde hij me dat als de zon schijnt, hij voor nop staat op te laten thuis. Ze hebben namelijk zonnepanelen op het dak liggen en die wekken genoeg stroom op om zijn auto op te laden. Het is dat ik geen geld heb om ook een elektrische auto voor de deur te zetten, maar als je dus elektrisch rijdt, loont het dus nóg meer om zonnepanelen te installeren.

Wat kost het om zonnepanelen te plaatsen?

Na vergelijking van meerdere sites kwam ik tot de conclusie dat het plaatsen van 10 zonnepanelen tussen de €4000 en de €5500 kost. Ga zeker de diverse zonnepanelen installateurs vergelijken. De prijs is natuurlijk afhankelijk van wie de panelen komt installeren. Een gespecialiseerd bedrijf koopt zijn producten natuurlijk anders in dan een aannemer van om de hoek. Het is dus altijd verstandig om bij diverse partijen offertes aan te vragen. En kijk gerust ook eens wat verder dat alleen de lokale bedrijven. Zelf zocht ik op zonnepanelen installateurs Zuid-Holland en daar kreeg ik meer dan genoeg opties om uit te kiezen. Nu maar hopen dat ze ook nog tijd hebben!

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.