Jezelf vervelen is goed voor je. Althans, dat zeggen ‘ze’. Van vervelen word je creatief, ga je zelf op zoek naar oplossingen of activiteiten die je kunt ondernemen. Dat zeggen ‘ze’ ook. Maar als ouder weet ik als geen ander dat kinderen die zich vervelen als een nagel aan je doodskist kunnen zijn. Want als kinderen eenmaal hebben uitgesproken en in hun hoofd hebben zitten dat ze zich vervelen, kun je praten als Brugman, maar is de kans dat ze zichzelf ineens gaan vermaken nihil. Wat je kunt doen om die verveling tegen te gaan? Een 1 minuut spelletje!

Wat is een 1 minuut spelletje?

Zoals de naam al zegt, is een 1 minuut spelletje een spelletje dat je in een minuut kunt spelen, of waar je een minuut de tijd hebt om een bepaalde opdracht af te ronden. Het leuke aan deze spelletjes is dat je er vaak weinig voor nodig hebt, je ze overal kunt doen en dat er geen grens is voor wat betreft leeftijd. Iedereen kan meedoen, omdat je de opdrachten natuurlijk zelf kunt bedenken of desgewenst kunt aanpassen aan het niveau van de spelers. Het mooie aan deze spelletjes is, is dat ze relatief kort duren maar je gelijk afleiden van de verveling of hangerigheid. Je brein gaat weer even op een andere manier aan en dat zorgt voor een positieve impuls. De kans is groot dat je na het doen van zo’n spelletje weer makkelijk verder kan met een eigen opdrachten, je schooltaken of zelfs je werk.

Wanneer kun je 1 minuut spelletjes gebruiken?

Het leuke aan de opdrachten is dat je ze natuurlijk overal en nergens kunt gebruiken. Thuis, onderweg of in de klas, maar zeker ook op je werk of een trainingsdag. De mogelijkheden zijn eindeloos. Mijn advies: zorg dat je altijd een paar leuke opdrachten in notities van je telefoon hebt staan, dan heb je ze altijd bij de hand wanneer een moment zich voordoet. Denk bijvoorbeeld aan momenten als:

  • Thuis: Na het eten met het hele gezin, of juist op de momenten dat je nog even een paar minuten over hebt, bijvoorbeeld voor het naar school gaan.
  • Onderweg: Tijdens een lange autorit of vlucht. Tijdens het wachten op de trein.
  • Op school: Gebruik een opdracht als energizer, of als bijzondere (of zelfs coöperatieve) werkvorm voor je lesstof. Ook als beloning werkt dit supergoed!
  • Op het werk: Net als bij kinderen is het tijdens een lange periode van werken goed om af en toe even op te laden. Tijdens een vergadering even een minuut zo’n spelletje tussendoor en iedereen is daar weer fris om verder te gaan! Ook zijn dit soort korte opdrachten heel goed om te brainstormen!

Leuke opdrachten voor een 1 minuut spelletje

Natuurlijk zijn de mogelijkheden eindeloos maar wellicht kun je de onderstaande opdrachten als basis gebruiken!

  • Schrijf zoveel mogelijk woorden op met… (bijv: woorden die beginnen met een a van 4 letters)
  • Stapel zoveel mogelijk voorwerpen op (denk aan: speelkaarten, theelepeltjes, plastic bekertjes)
  • Evenwicht bewaren (op 1 been staan, balanceren op een steeds kleiner stukje papier)
  • Een ballon hooghouden (Met de handen, of alleen voeten of alleen je hoofd)
  • Zoveel mogelijk sportoefeningen (push-ups, jumpingjacks, burpees etc)
  • Wie heeft na 1 minuut het meest vieze stofdoekje (hint hint – laat je kids het huishouden voor je doen 😉 )

Tip: maak een grote pot met briefjes waarop een opdracht staat. Zo is het iedere keer weer een verrassing wat jullie gaan doen!

Liever een kant en klaar spel?

Om het je een stuk makkelijk te maken, heeft Deltas een superleuk spellendoosje met de leukste 1 minuut spelletjes met zandloper uitgebracht. Dit spellendoosje bevat 25 dubbelzijdige opdrachtenkaarten en daarmee dus 50 toffe opdrachten die je in een minuut moet volbrengen.

1 minuutspelletjes spelen met opdrachtenkaarten

In het doosje zit ook een zandloper van precies een minuut, wat voor kinderen die nog niet goed kunnen klokkijken een mooi visueel en praktisch middel is om de tijd bij te houden. Met spelopdrachten zoals Aatjes zoeken, Wat is 1 minuut? en Flip de fles zorgt het spel in ieder geval voor veel lol voor het hele gezin. De kaarten zijn niet specifiek voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Er zijn beweegkaarten die prima voor kleuters ook te doen zijn, maar ook opdrachten met woorden opschrijven, die dan weer leuker zijn voor kinderen vanaf groep 4.

De leukste 1-minuut spelletjes | Uitgeverij Deltas | Adviesprijs: €16,95 | ISBN: 9789044764734

Heb jij ook nog een leuke opdracht? Laat ‘m achter in een reactie!

liefs Kirsten

Uitgeverij Deltas stuurde mij dit spel op voor een review. De links in deze blog zijn affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze links, krijg ik een kleine vergoeding.