De zomervakantie is eindelijk begonnen voor alle regio’s en dat betekent dat het tijd is om er lekker op uit te gaan, herinneringen te sparen en nieuwe ervaringen op te doen. Je leeft maar een keer dus maak het beste van je zomervakantie. In deze blog geef ik je 15 toffe tips om te doen tijdens de zomer! Welke activiteiten zet jij op je zomer bucketlist?

1. Maak een roadtrip

Pak je koffers, laad de auto in en ga op avontuur! Een roadtrip is een geweldige manier om nieuwe plaatsen te ontdekken. Een roadtrip maken kan ook prima met het hele gezin. Je hoeft natuurlijk niet gelijk 14 dagen weg of dwars door Europa te reizen. Een weekend rondreizen door Nederland is ook al een heel avontuur! Combineer je roadtrip gelijk met een van de andere leuke activiteiten voor de zomer uit deze lijst! Twee vliegen in een klap! Op zo’n weekend kunt je gelijk een bijzondere overnachting in Nederland meepakken!

2. Leer surfen

Op naar het strand! Langs de Nederlandse stranden is het (golf)surfen echt niet meer weg te denken en je ziet de surfscholen dan ook echt overal. Zoek een surfschool bij jou in de buurt en neem deel aan lessen voor beginners. Hoewel ik zelf ben opgegroeid met windsurfen, heb ik twee jaar geleden op het strand van Noordwijk met een teamuitje kennis gemaakt met golfsurfen en dat was echt ontzettend tof. Surfen is overigens een activiteit die ook echt heel goed met het hele gezin kan, mits de kinderen maar een zwemdiploma hebben.

3. Ga een nachtje kamperen

Je kunt er veel van zeggen, maar ieder kind vindt slapen in een tent leuk en op een goede manier spannend. Des te meer reden om een tentje op te zetten en een nachtje echt in het buitenleven te zijn. Daarvoor hoef je niet eens ver weg. Ongetwijfeld is er in de buurt van jouw woonplaats wel een camping te vinden, Google is je vriend! Laat de tablets thuis en ga op avontuur de natuur in. In Nederland is het overigens verboden om te wildkamperen, dus kies wel een geschikte plek uit op een camping!

4. Organiseer een picknick in het park

Wat mij betreft is de zomer ook echt om te genieten van familie en vrienden. Des te leuker is het dan ook om met z’n allen ergens af te spreken voor een picknick (of BBQ natuurlijk). Iedereen neemt wat lekkers mee, en alle ouders kunnen lekker bijkletsen terwijl de kinderen lekker spelen. Wat neem je mee? Lees deze heerlijke tips voor een picknick!

5. Ga op een foodtour

Heb jij de lokale lekkernijen van jouw woonomgeving al eens geproefd? Ga eens op onderzoek uit en maak een tour langs restaurantjes, boerderijwinkels, kassen en misschien zelfs wel de lokale bierbrouwerij? Natuurlijk kun je zo’n foodtour ook doen vanaf je vakantieadres!

6. Bezoek een zomerfestival

De zomer is het seizoen van muziek en festivals. Bekijk de line-up van zomerfestivals in jouw regio en kies er een uit die bij jouw muzieksmaak past. Dans onder de zon, geniet van livemuziek en maak nieuwe vrienden tijdens een onvergetelijke feest. Naar een festival met de kinderen? No Problem! Zoek dan op kindvriendelijke festivals zoals de Parade.

7. Begin aan een nieuwe sport of hobby

Probeer iets nieuws en leer een nieuwe (water)sport. Eerder in deze blog las je natuurlijk al over leren surfen, maar de zomer is ook echt het ideale moment om een nieuwe sport te proberen. Dus maak die afspraak voor een proefles tennis, ook al heb je nog nooit een racket vastgehouden, ga een keertje naar de klimhal of ga snowboarden, dat is in de zomer lekker goedkoop, haha.

Gebruik de zomer ook om een nieuwe vaardigheid te leren. Ga nu eindelijk een keer echt goede macarons bakken, dat schilderij maken of dat verhaal schrijven. Of misschien kun je nu eindelijk tijd vrijmaken om echt mooie foto’s te gaan maken met die dure camera die je nu alleen maar op de auto-stand gebruikt. Er zijn mogelijkheden genoeg!

Tip: kijk eens op Social Deal voor toffe aanbiedingen wat betreft nieuwe activiteiten. Zelf vind ik daar ook regelmatig leuke uitjes met flinke korting! Perfect voor leuke activiteiten deze zomer!

8. Maak een fiets- of wandeltocht

Spring op je fiets en verken de omgeving op twee wielen. Plan een fietstocht door leuke dorpjes (natuurlijk mét een goede ijssalon), langs de kust of lekker koel door het bos. Fietsen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven, maar het stelt je ook in staat om te genieten van de omgeving op een rustig tempo.

En trek gerust ook eens je wandelschoenen aan en ga op pad. Loop eens de andere kant op. Doe eens gek. Wil je met het gezin gaan lopen, houd dan als vuistregel aan dat kinderen ongeveer het aantal kilometers lopen gelijk aan hun leeftijd. Lekker de natuur in met kinderen? Check dan zeker even de site van Staatsbosbeheer!

9. Bezoek een pretpark of waterpark

Laat je innerlijke kind los en breng een dag door in een pretpark of waterpark. Stap in achtbanen, geniet van spannende attracties en verkoel jezelf in de waterglijbanen. Eerlijk: wie houdt er nou niet van een dagje pretpark? Wij hebben dit in ieder geval zeker op de vakantieplanning staan!

10. Ga sterrenkijken

Wanneer de nachten warm zijn, is er niets beter dan sterrenkijken. Ga naar een plek waar weinig lichtvervuiling is, leg een deken neer en bewonder de magische sterrenhemel. Herken je misschien wel een aantal sterrenbeelden? Dit is overigens ook echt een fantastisch uitje met kinderen. Op pad als het helemaal donker is! Hoe spannend!

Tip: Download een sterrenkijk-app zoals SkyView, Star Chart of Google Sky Maps die je helpen bij het herkennen van de sterren(beelden).

Welke activiteiten zet jij op de bucketlijst voor deze zomer? En heb je nog een goede aanvulling, lees ik ‘m graag terug in een reactie!

liefs Kirsten

(Uitgelichte afbeelding via Pexels.com)