Ik ken weinig mensen die het huishouden op hun lijstje van hobby’s hebben staan. Het schoonmaken van je huis is nu eenmaal iets wat je er gratis bij krijgt als je op jezelf gaat wonen en lang niet iedereen is daar even blij mee. Des te meer reden om slim te gaan schoonmaken. Op de blogboot editie Slim Schoonmaken lieten diverse bedrijven hun superhanidge producten zien om schoonmaken makkelijker te maken zodat er tijd overblijft voor leuke dingen!

Varen met de blogboot door Amsterdam

De blogboot is een initiatief van Marguerita van Marstyle.nl en is een manier om bloggers en bedrijven op een laagdrempelige manier met elkaar kennis te laten maken. En nu kun je wel een zaaltje huren, maar het is natuurlijk veel leuker om lekker buiten te zijn. Tijdens een rondvaart van zo’n 2 uur met een van de elektrische rondvaartboten van Starboard Amsterdam (die je overigens ook kunt boeken voor een privé boottocht door Amsterdam), komen diverse bedrijven aan het woord om hun nieuwste producten onder de aandacht te brengen. Aan ons als blogger vervolgens de taak om deze producten te testen en er natuurlijk over te vertellen. Eerder ging ik al mee met de Fun editie, Proef de zomer en de Kids editie.

Altijd heerlijk varen en goed verzorgd met Starboard Amsterdam.

Sorbo

Tijdens de boottocht vertelde Jasper van Sorbo alles over hun nieuwe producten. Sorbo is een echt Nederlands merk en is al sinds de jaren ’60 bezig met de laatste ontwikkelingen in schoonmaakland. Wist je dat de naam Sorbo komt van de absorberende kracht van hun microvezeldoeken? Het merk heeft net een prachtige rebranding doorgaan en is nu te herkennen aan de vrolijke felroze kleur. In ieder geval eentje die opvalt in het schoonmaakschap. In de goodiebag die ik van Jasper mee naar huis kreeg, zaten diverse producten uit de nieuwe keukenlijn waarmee slim schoonmaken nog leuker wordt. Van hervulbaar schoonmaakmiddel voor de keuken en een multireiniger, tot speciale sponsdoeken en sponsjes voor het krasvrij schoonmaken van de oven en de inductieplaat. Je snapt, dat ga ik uitproberen!

Met deze schoonmaakhulpjes van Sorbo moet de voorjaarsschoonmaak toch een eitje zijn!

Wolf Garten

Het Duitse merk Wolf Garten is er voor slimme oplossingen in tuingereedschap maar met hun nieuwe Multi-star lijn maken zijn ook het schoonmaken van de tuin én huis tot een simpel klusje. Op de blogboot was Wolf Gartens Arie mee om alles te vertellen over dit handige multi-systeem. De basis van dit systeem is een steel waarop je diverse hulpstukken kunt klikken. Zoiets heb ik zelf ook al eens gekocht bij de plaatselijke bouwmarkt, maar ik kwam van de koude kermis thuis toen de hulpstukken er steeds afvielen. Dat is wel heel anders bij het Multi-star systeem. Je klikt de hulpstukken echt vast-vast in het aluminium gedeelte van de steel en dan zit het ook echt muurvast! De standaard steel is zelfs in verschillende lengtes verkrijgbaar, zodat er voor iedereen een manier is om met een rechte rug te werken. Dat is niet alleen veel fijner voor je lijf, maar goed passend gereedschap maakt het werken ook makkelijker!

Naast de Multi-star lijn is er nu ook de E-Multi-star. Deze steel is voorzien van een rond handvat en de steel is tevens de accu voor diverse opzetstukken waarom je aan de gang kunt in de tuin. Arie liet ons onder andere de tegelborstel en de grastrimmer zien, maar je kunt dit handige systeem ook gebruiken met een heggenschaar, kettingzaag en snoeischaar. Allemaal makkelijk te hanteren omdat de accu al het zware werk voor je doet!

Wolf Garten heeft in 2023 ook weer een tof tuinonderzoek. Je kunt ze helpen door hun survey in te vullen om de producten nóg beter te maken!

iRobot

Wie wil nou niet iemand die al het zware schoonmaakwerk voor je doet? Chantal van iRobot heeft ons verteld over de Roomba i8, een van de nieuwste robotstofzuigers die zowel stofzuigt als dweilt. Nou, dan heb je mijn aandacht hoor. Met twee kinderen en twee honden in huis is het stofzuigen hier bijna dagelijkse kost en ook de dweil zo wat vaker een rondleiding moeten krijgen. Maar eerlijk: ik heb er gewoon veel te weinig zin in. Hoe superfijn is het dan dat Roomba dat voor je kan doen?! Slim schoonmaken in z’n beste vorm want deze robotstofzuiger doet het werk terwijl jij op de bank zit, aan het werk bent of zelfs niet eens thuis bent. Met een handige app op je telefoon stuur je jouw Roomba makkelijk aan.

Maar eerlijk is eerlijk: ik heb wel zo mijn bedenkingen bij een robotstofzuiger. Werkt het dan ook met alle hondenharen hier? En raken onze eigen lange haren niet verstrikt in de rollers? Zit het opvangbakje niet heel snel vol en ben ik vooral bezig met het legen ervan? Chantal (met prachtige lange haren) vertelde over haar eigen huishouden. Ze heeft zelf ook een hond vertelt dat de Roomba hier prima mee om kan gaan. Ook ontwikkelt het apparaat zich. Waar mensen met oudere modellen nog wel eens klagen over dat lange haren zich helemaal vastdraaien rond de rollers, heeft de Roomba i8 daar een speciaal ‘kamertje’ aan de zijkant van de rollers voor, waar de haren zich keurig ronddraaien en waar je ze dus makkelijk kunt verwijderen.

Demonstratie van de Roomba met handige app.

Slim schoonmaken met een Roomba

En nee, de Roomba is geen volledige vervanging van een normale (steel)stofzuiger. De trap of de bank zul je altijd nog zelf even moeten doen maar je moet het zo zien: als je de Roomba dagelijks een rondje laat doen, verspreid je minder vuil en stof naar de gebieden die je nog zelf moet doen. Het doel van iRobot is dan ook niet dat je zelf nooit meer iets hoeft te doen, maar dat je vooral tijd overhoudt voor de leukere dingen in het leven en je door slim schoon te maken, het jezelf makkelijk maakt. Chantal vertelde het mooi: ‘Vergelijk het met het aanrecht waar je iedere dag je boterhammen smeert. Dan komen er kruimels op te liggen. Als je die iedere dag even weghaalt, is het schoonmaken of de deepclean zo gebeurd. Als je alle kruimels van de hele week laat liggen, ben je aan het eind van de week flink aan het poetsen’. Ze heeft gelijk. Nu wil ik ook een Roomba.

Overigens is het een ongeschreven regel dat je jou eigen Roomba een naam geeft. Wanneer hij dan klaar is met zijn rondje krijg jij een melding op je telefoon: ‘Harry is klaar met het stofzuigen van de eetkamer’. I love it!

Wat zat er in de goodiebag van Marstyle?

We gingen dit keer dus echt niet met lege handen naar huis. Naast allerlei leuke schoonmaakhulpjes kregen we van Marguerita ook nog de Marstyle goodiebag met daarin nog een aantal mooie producten, waar je niet alleen je huis maar ook je lijf slim kunt schoonmaken, die ik je graag nog even wil laten zien.

Alka

In de goodiebag zaten twee producten uit de Spermidine lijn van Alka. Spermidine is een lichaamseigen stof die in alle lichaamscellen voorkomt. Het zorgt voor schone en gezonde cellen omdat dit stofje de autofagie (celschoonmaak) in het lichaam bevordert. Gezonde cellen zijn de basis voor een goede gezondheid. Het innemen van Spermidine kan er daardoor voor zorgen dat je meer energie krijgt maar het werkt bijvoorbeeld ook nog eens ontstekingsremmend. Het Spermidine Drinkpoeder en (glutenvrije) capsules bevatten naast spermidine ook vitamine B en Zink. Tevens bevatten ze biotine (B8) en foliumzuur (B9).

Even lachen: de naam van spermidine is afgeleid van de eerste vindplaats van het stofje: sperma. Nu begrijp je vast wel dat dit voedingssupplement niet van sperma wordt gemaakt. Spermidine vind je namelijk ook in tarwe- en boekweitkiemen en sojabonen.

Alka Spermidine is verkrijgbaar bij via de webshop van Alka.nl.

Natural Senz

Ook kregen we twee pakken Natural Senz wasmiddel mee voor de witte en de gekleurde was. Dit eco-vriendelijke waspoeder is net zo krachtig als andere wasmiddelen. Het grote verschil is dat zowel de bonte als de witte was op milieuvriendelijke wijze stralend schoon wordt. Zelfs op een koude temperatuur van 20 graden! Dat scheelt nogal wat energieverbruik en Co2-uitstoot!

Het waspoeder is biologisch afbreekbaar en zit verpakt in FSC-karton. Het is dermatologisch getest en dragen het Vegan Society keurmerk wat inhoudt dat het geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevat en het niet op dieren is getest. Het waspoeder is gemaakt van 98% (witte was) en 96,6% (bonte was) natuurlijke ingrediënten. Moederbedrijf Senzora streeft naar het gebruiken van 100% natuurlijke ingrediënten alleen is de waswerking natuurlijk ook heel belangrijk en daar zijn op dit moment nog geen 100% natuurlijk alternatieven voor beschikbaar. Desondanks voldoet het wasmiddel aan de strenge eisen van Ecocert, het bedrijf dat producten certificeert volgens de Europese ecologische eisen.

Je koopt Natural Senz waspoeder onder andere bij natuurwinkels zoals EkoPlaza, maar ook online via www.naturalsenz.eco of via onderstaande links van Bol.

Tricel soda

Laten we teruggaan naar de basis en schoonmaken met simpele middelen. Tricel Soda is een milieuvriendelijk alternatief voor vele reinigingsmiddelen. Soda is mild en zuinig in gebruik en je kan het bijna overal voor gebruiken. Dat is nog eens slim schoonmaken! Daarnaast is het ook nog eens een stuk goedkoper dan menig schoonmaakmiddel, dus tel uit je winst! Een 1kg verpakking kost bij Jumbo en Picnic maar €1,08! (april 2023).

Soda heeft een wateronthardende eigenschap. Dat betekent dat het uitermate geschikt is voor het reinigen van de wasmachine of vaatwasser. Ook werkt het prima als ontstopper voor je gootsteen en is het zelfs zo mild dat je je tuinset er mee kunt schoonmaken na de winter. Tricel Soda is voor mij geen nieuw product en ik heb het dan ook zelf in mijn keukenkastje staan voor talloze schoonmaakklusjes. Maar, door schade en schande ben ik ook wijs geworden. Ik liet ooit eens een open zak in mijn gootsteenkastje staan waar door een lekkage water bij kwam. Ik kan je vertellen: het leek alsof het gevroren had in mijn kast. Gelukkig was het met een natte doen makkelijk te verwijderen, maar sindsdien bewaar ik mijn soda in een grote glazen pot. Wel zo veilig!

Slim Schoonmaken

Zoals ik regelmatig laat vallen ben ik niet echt een huishoudqueen. Ik vind het schoonmaken en vooral het bijhouden van al die dingen vaak maar een vermoeiende en vooral ondankbare taak. Des te meer reden om op zoek te gaan naar manieren om het schoonmaken makkelijker te maken. En ik moet zeggen: ik wist niet dat ik van presentaties over diverse schoonmaakmiddelen en hulpmiddelen zo enthousiast kon worden. Misschien zit een echte voorjaarsschoonmaak er gewoon wel in dit jaar!

Welke van de bovenstaande producten zou jij wel eens willen uitproberen?

* Een aantal producten die in deze blog vermeld staan heb ik gekregen om uit te proberen. Dat ik ze gekregen heb, beïnvloedt mijn mening niet.

liefs Kirsten